Snívanie s Holkom, Dostojevským, Hessem či Hevierom

Snívanie s Holkom, Dostojevským, Hessem či Hevierom

Mnohí z nás sa ráno budia spotení a zdesení po nočnej more, alebo naopak, pozitívne naladení po príjemnom či fantastickom zážitku. Všetci snívame. V snoch sa prelínajú obrazové, zvukové a iné zmyslové vnemy, ktoré vytvára mozog počas spánku . V tomto týždni budeme na Litere spoločne snívať.

 

V cykle Čítanie na pokračovanie sme si pre vás pripravili román Petra Holku Sen o sne. Autor sa v ňom pokúša predostrieť obraz súčasníka, päťdesiatnika, ktorého tvrdo poznamená strata dcéry. Útechou mu je poznávanie rozličných filozofií, osudov ľudí slávnych i tých jednoduchých z blízkeho okolia. Prichádza k poznaniu, že žiadna udalosť v našom živote nie je skutočná, a že všetko, čo sa deje, je iba ilúzia a klam. Preto sú Holkove príbehy utkané zo snového pradiva, sú z tohto sveta, no zároveň si žijú svoj život po živote. V réžii Jaroslava Riháka číta Vladimír Černý.

 

Od pondelka si môžete vypočuť dramatizáciu románu Fjodora Michajloviča Dostojevského Strýčkov sen. Autor ho napísal roku 1859, v čase svojho vyhnanstva na Sibíri. Príbeh sa rozvíja okolo hlavnej postavy Marije Alexandrovny Moskaľovej, ktorá chce za každú cenu vydať svoju dcéru Zinu. Román je satirickým komentárom k situácii ruskej spoločnosti druhej polovice 19. storočia. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Mária Kráľovičová, Zdena Studenková, Emil Horváth, Ctibor Filčík, Eva Krížiková, Eva Rysová a ďalší.

 

Do sveta snov vás pozývame spoločne s Erichom Frommom, autorom knihy Sny a mýty, z ktorej sme do vysielania vybrali úryvok O podstate snov. Zamyslí sa nad tým, prečo je sen jedným z najpozoruhodnejších javov nášho života. V réžii Andreja Turčana esej číta Ján Haruštiak.

 

Utorkový programový blok so sebou prinesie humoristické pásmo z pera Romana Slaninu. V apríli roku 2009, v pravidelnom banskobystrickom Sobotníku, sa úsmevne zamýšľal nad témou Sny alebo čo sa dnes snívalo. Vo vtipných scénkach a dialógoch sa s autorom stretnú Boris Srník, Norbert Antalík a Stanislava Pázmányová.


Po hodinke humoru bude nasledovať írska rozprávka Jamie a spiaca krásavica zo zbierky Eleny Chmelovej Spiaca krásavica. Ťažisko literárnych aktivít prozaičky Eleny Chmelovej spočíva v oblasti literatúry pre deti a mládež, s čím úzko súvisela aj jej rozsiahla zostavovateľská, upravovateľská a prekladateľská činnosť. Knižne vydala jedenásť titulov zo slovenskej ľudovej slovesnosti, najmä folklórnych próz, ktoré sa stretli s priaznivým ohlasom aj v zahraničí. Zo svetovej literatúry voľne prerozprávala základné povesťové diela Zbojník Robin Hood či Kráľ Artuš a jeho družina. Z inonárodných predlôh pripravila rozprávkové knihy Tulenia princezná, Spiaca krásavica, Indiánske rozprávky, Synovia slnka, Dievčatko v mušli a ďalšie. Číta Mária Schlosserová.

 

Na záver utorkového programového bloku uvedieme verše švédskeho básnika Tomasa Tranströmera pod názvom Seminár snov. Preložil Milan Richter, v réžii Śtefana Korenčiho recituje Miroslav Trnavský.

 

Od stredy si v našej ponuke nájdete hraný dokument o hypnotickom spánku a sugescii. Jeho autorkou je Elena Antalová, ktorá ho nazvala Spiaci prorok Edgar Cayce. V réžii Martina Bendika účinkujú Michal Klučka, Miroslav Trnavský, Zuzana Kapráliková, Dáša Rúfusová a Štefan Bučko.

 

Nasledovať bude pôvodná rozhlasová hra Františka Obžeru Bláznivý sen. Mladík Aladár Šikanovský, ktorý práve ukončil školu s červeným diplomom, má všetko ešte len pred sebou... Alebo skôr: za sebou? V réžii autora účinkujú Pavol Mikulík, Zora Kolinská, Ivan Krivosudský, Eduard Bindas, Magda Paveleková, Peter Debnár, Anton Mrvečka, Július Paluš a ďalší.

 

Stredajší programový blok ukončíme úryvkom z románu argentínskeho prozaika Adolfa Casaresa Spánok na slnku.  Spisovateľ patrí k najvýraznejším predstaviteľom argentínskej fantastiky. Jeho román sa vyznačuje kompozičnou vycibrenosťou a obzvlášť pútavým spracovaním. Napriek prvkom čírej fantázie sa z rozprávania nevytráca všedná skutočnosť, svojsky videná i zobrazená, ani jedna zo základných konštánt: humor. Ústredným bodom románu je originálne poňatý príbeh hodinára Lucia a jeho manželky Diany, ktorý takmer nepostihnuteľne prerastá z rámca všednosti do fatálnych rozmerov. Číta Alfréd Swan.

 

Od štvrtka uvedieme pôvodnú rozhlasovú hru pre mládež Ernesta Stredňanského Sny a nádeje. Nahrávka pochádza z roku 1960 a jej príbeh o hľadaní šťastia v komunistickom systéme by sa pokojne mohol odohrať aj v dnešných dobách. Veľké životné osudy sa totiž pokojne môžu odohrať „medzi dvoma pracovnými smenami“.  Život totiž plynie ako voda v rieke a je rozprávkou plnou snov, túžob, radostí, ale aj nesplnených nádejí, tragédií, bolestí a smútkov... Účinkujú Ján Klimo, Eduard Bindas,Hana Kostolanská, Karol Švantner, Štefan Dobrovodský, Erika Markovičová, Karol Strážnický, Peter Mikulík, Jela Lukešová, Elo Romančík, Oľga Sýkorová, Jozef Čierny, Darina Vašíčková, Karol Skovaj a ďalší. Režijne naštudoval Jozef Dánai.

 

Najznámejší slovenský surrealista Albert Marenčin, básnik, prekladateľ a výtvarník, sa vo svojich úvahách často venuje zdrojom imaginácie a tvorivosti. Vidí ich aj v snoch, ktoré ho opúšťajú. O analýzu problému sa pokúsil vo svojej úvahe Sen, legenda, mýtus. V réžii Jána Medveďa číta Jana Pilzová.


Aj vám sa niekedy zdá, že sa vám všetko iba sníva? Že všetko naokolo je iba sen, z ktorého sa raz zobudíte? Nenechajte si ujsť ani posledný  kúsok nášho štvrtkového bloku – miniromán Daniela Heviera Komu sa to snívalo? Číta Ivan Laca.

 

Od piatka vám ponúkneme fíčer redaktorky Gabriely Horečnej Spánok a sen, záhady života. Autorka bude pátrať po tom, či sú sny darom od Boha, a či ich človek potrebuje viac, ako potravu. Okrem autorky vo fíčri účinkujú Peter Kukumberg, Vlado Franc, Richard Klvač, Štefánia Vejchodská a Ján Hronec.

 

Po fíčri vás pozývame snívať spolu s nemeckým spisovateľom Hermanom Hessem. Dve jeho poviedky Krásny sen a Sen o flaute vám prečíta Ján Kroner. Do slovenčiny ich preložila Hana Ferková.

 

Poetickou bodkou nového týždňa budú verše Máše Haľamovej, ktoré uvádzame pod spoločným názvom Snívali sa mi ruky tvoje. Zarecituje ich Helena Geregová.

 

Udalosti v snoch bývajú často neuskutočniteľné či málo pravdepodobné a snívajúci nad nimi obvykle nemá kontrolu. My vám prajeme, aby ste čo najviac svojich snov a túžob dokázali pretaviť na skutočnosť.

 

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame