Zomrel Spisovateľ Pavel Vilikovský

Zomrel Spisovateľ Pavel Vilikovský

Patril k silnej generácii slovenských spisovateľov, ktorí navždy zmenili tvár súčasnej literatúry. Žiaľ, Pavel Vilikovský už nie je medzi nami. Zomrel v pondelok 10.2. 2020 vo veku 78 rokov.

Viac než príbeh ho zaujímalo samotné rozprávanie príbehu. Používal presné výrazy na vyjadrenie myšlienok, pocitov a dejov, pričom táto presnosť mala byť nositeľkou významu. Zároveň však pochyboval o tom, či je slovo schopné byť nositeľom významu, dokonca spochybňoval i samotnú existenciu významu ľudského konania. Kompozičná aj námetová originálnosť, nevšednosť epických situácií a prelínanie úvahových i dejových prvkov s využívaním iných textov zaradili tohto autora k najvýznamnejším predstaviteľom slovenskej postmodernej literatúry.

Poetika Vilikovského vyrastala zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Bol Nositeľom viacerých cien, spomeňme cenu Dominika Tatarku či dva krát cenu Anasoft litera za rok 2006 a 2014. Jeho literárne diela sú preložené do mnohých cudzích jazykov. Venoval sa tiež prekladom anglickej a americkej prózy.

Najnovšími a zároveň poslednými jeho knihami sú Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa (2017) a novela RAJc je preč (2018), s ktorou sa vlani opäť dostal do finále Anasoft litera (popri dvoch hlavných cenách bol finalistom tejto ceny šesťkrát).

Aj v rozhlasovom archíve zostali niektoré z jeho diel zvečnené a nebudú chýbať, tak ako to bolo doteraz, ani v blízkej budúcnosti vo vysielaní Rádia Litera.

Zdroj/Foto: TASR, wikipedia.org

800px-Svět_knihy_2011_-_Pavel_Vilikovský.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame