Píšete sci-fi či fantasy? Vyskúšajte šťastie v súťaži o Cenu Gustáva Reussa

Píšete sci-fi či fantasy? Vyskúšajte šťastie v súťaži o Cenu Gustáva Reussa

V Revúcej obnovili literárnu súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok. Podujatie fungovalo v tomto meste už pred dvomi desaťročiami, pravidelne doň prispievali desiatky autorov. Aktuálneho ročníka sa môže zúčasniť každý autor s prácou, ktorá nebola dosiaľ publikovaná ani ocenená v inej literárnej súťaži. Súťaží sa v dvoch vekových kategóriách, práce bude posudzovať odborná porota. Pre víťazov sa naskytne možnosť spolupráce s vydavateľstvom Monokel. Súťaž má uzávierku 30. júna 2021, online prihlášku a bližšie informácie nájdete tu:

Obnovené literárne podujatie spoluorganizuje Mestské kultúrne stredisko Revúca s Mestskou knižnicou Gustáva Reussa. Cena je pomenovaná podľa Gustáva Maurítia Reussa, rodáka z Revúcej, ktorý tu v roku 1856 napísal prvé slovenské sci-fi dielo Hviezdoveda alebo "Životopis Krutohlava, čo na Zemi, okolo Mesiaca a Slnka skúsil a čo o obežniciach, vlasaticiach, pôvode a konci sveta vedel". Okrem iného opisuje cestu balónom na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna.

Podujatie nadväzuje na pôvodnú jedenásť rokov trvajúcu súťaž, ktorá vznikla v spolupráci so Slovenským syndikátom autorov fantastiky už v roku 1991 a trvala do roku 2002. Stránka Fandom.sk ju označuje za základnú školu súčasnej slovenskej fantastiky. Do súťaže prispievali aj takí autori ako Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a v porote zasadali legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko, Peter Uličný a mnohí ďalší. Primárnym cieľom súťaže je hľadanie literárnych talentov - ponúknuť mladým autorom priestor na autoprezentáciu a publikovanie v literárnom zborníku - a zároveň zvýšiť povedomie čitateľov o pôvodnej slovenskej tvorbe a rozšíriť okruh fanúšikov v žánroch sci-fi a fantasy.

Zdroj: Tlačová správa


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame