Multižánrový Litera fest predstaví naživo desiatku spisovateľov čitateľom

Multižánrový Litera fest predstaví naživo desiatku spisovateľov čitateľom

BRATISLAVA. Viac ako rok sme otvárali okná online kultúry v počítačoch. V našom balíčku prežitia boli FFP2, mydlá, antibakteriálne gély, antigénové testy, rukavice... Po veľmi dlhej dobe sa konečne otvárajú dvere kultúry. Zapisujeme si do diárov podujatia, čo chceme navštíviť. Odporúčame vám pridať si do balíčka zažitia LITERA FEST, ktorý bude 23. - 25. júna v bratislavskom .klube pod lampou. Vstup je voľný.

Čítanie dobrej knihy je ako dialóg, pri ktorom sa nám kniha slovo za slovom prihovára a my jej v tichosti odpovedáme. Občas máme chuť položiť nejakú otázku jej autorovi či autorke. LITERA FEST vám túto príležitosť ponúka. Cieľom tohto multižánrového festivalu je zároveň spájanie kvalitnej súčasnej literatúry s vizuálnym umením, audiovizuálnou tvorbou a s hudbou. Už tradične sa v programe LITERA FEST-u predstavia autori a autorky nominovaní na cenu Anasoft litera: Lukáš Cabala s knihou Satori v Trenčíne, Etela Farkašová a jej román Záchrana sveta podľa G., Ivana Gibová so zbierkou próz Eklektik Bastard, Barbora Hrínová s knihou Jednorožce, Jana Juráňová a jej román Naničhodnica, Laco Kerata s prozaickou knihou Na okraji mojej hory, Richard Pupala bude rozprávať o zbierke poviedok ženy aj muži, zvieratá, Veronika Šikulová zas o svojom románe-nerománe Tremolo ostinato, Zuzana Šmatláková o próze Nič sa nestalo a formou krátkeho videa Alta Vášová o knihe Odlety.

Mali ste niekedy príležitosť porozprávať sa osobne, len vo dvojici, so spisovateľom o jeho tvorbe? Tentoraz si môžete dať rýchle literárne rande s Lukášom Cabalom. Stačí si k nemu prisadnúť a rozhovor sa môže začať. Máte na to 4 minúty.

Dobrá kniha nám prináša nielen pocit zábavy, ale aj nové vedomosti. Podobne aj LITERA FEST myslí vo svojom programe na čaro objavovania nepoznaného. Preto sú jeho súčasťou diskusie. Napríklad Timrava skopala Ročku. Ako samotný názov napovedá, hlavnou témou bude Božena Slančíková Timrava a to, ako by vyzerala slovenská literatúra a kultúra bez tejto ženy. Zabudnite na poučky z učebníc. O Timrave sa dá rozprávať úplne inak. Rovnako sa dá pozerať odlišne aj na knihy, ktoré poznáme zo školských lavíc. Napríklad okom filmára. Tentoraz spoznáte desať najlepších filmových adaptácií literárnych diel, ktoré vznikli za uplynulých sto rokov. Formou diskusie si organizátori pripomenú aj práce literárneho vedca, básnika a prekladateľa Viliama Turčányho. Aké mal miesto v našej literatúre? Nielen na túto otázku budú odpovedať ďalšie osobnosti literárnej obce. Okrem toho ponúkne multižánrový festival LITERA FEST vo svojom programe aj výstavu či koncerty.

Sme radi, že sa konečne môžeme stretnúť na jednom mieste a rozprávať sa inak ako cez sociálne siete," hovorí riaditeľka literárnej ceny Anasoft litera Simona Prokopec Fochlerová. „Bratislavský klub .pod lampou sa na chvíľu stane centrom obdivovateľov umeleckej literatúry a umenia ako takého. Stretnú sa tu nielen spisovatelia so svojimi čitateľmi, ale aj hudobníci, grafickí dizajnéri, fotografi, filmári, no hlavne ľudia, ktorí majú radi umenie ako také. Ľudia, ktorí si uvedomujú, že kultúra a umenie majú zásadný vplyv na vývoj a charakter našej spoločnosti."

Multižánrový festival LITERA FEST podporil z verejných zdrojov hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislava a softvérová spoločnosť ANASOFT.

web: https://www.anasoftlitera.sk

facebook: https://www.facebook.com/anasoft.litera

instagram: https://www.instagram.com/anasoft.litera/

Foto: Juraj Starovecký

foto.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame