Vlnoplocha 2021 je opäť tu

Vlnoplocha 2021 je opäť tu

Od 13. do 22. augusta ožije Banská Štiavnica divadlom, pod hlavičkou festivalu Vlnoplocha. Výzvou bude téma Happy end s podtitulom Koniec dobrý, všetko dobré, ktorá od umelcov vyžaduje, aby reflektovali súčasnú dobu pozitívnou optikou.

Je možné nájsť v dobe tvorivého a existenčného temna spôsob, ako uchopiť náš život s perspektívou šťastného konca? Dokážu sa umelci z titulu svojho poslania večne vyhľadávajúci drámu, konflikt a osobné, či celospoločenské nešťastie, v ktorom odzrkadľujú krízy ľudských osudov, preorientovať k úmyslu vyvolať šťastie, radosť a krásnu perspektívu? Dokážeme dať sebe a hlavne divákovi pocit nádeje, liečby duše a mysle? Režisérka a dramaturgička Mila Dromovich dopĺňa: ,,Nie, nejde tu o žiadne ezoterické pokusy. Je tu výzva na vytvorenie hlbokých, pravdivých a silných zážitkov. Cesta môže byť bolestná, radosť, či nádej dokáže vyrásť aj na hroboch smútku a bolesti a umelci môžu prísť k “Happy Endu” akýmkoľvek spôsobom. Nakoniec, samotný Happy end je len pojem z filmu, fixuje pocit šťastného konca, pretože za ním už príbeh nepokračuje. Život, ale samozrejme v tomto bode šťastia nekončí. My však chceme, aby projekty, ktoré z festivalu vzídu aspoň na chvíľu zafixovali v ľuďoch pocit šťastia a pokračovali svojim ďalším umeleckým životom, ako samostatne fungujúce tvary.


Tento rok sa môžete tešiť aj na predstavenia vytvorené umelcami počas týždňového workshopu priamo v Štiavnici. Počas víkendu 20. - 22. 8. vyvrcholia workshopy prehliadkou divadelných predstavení netradičných foriem. Aktuálny ročník festivalu sa zameriava primárne na site – specific a imerznú tvorbu. V spoločnom projekte na obľúbenom tajchu Klinger budú participovať profesionálni umelci z Čiech a Slovenska pod vedením československej režijnej dvojice Dromovich - Jakubová, ktoré v roku 2020 získali za réžiu imerznej inscenácie Kosmopol Cenu Nadácie Tatrabanky. 

Iniciátorka a dramaturgička festivalu Klára Jakubová vysvetľuje zmenu koncepcie festivalu: ,,Reagujeme na situáciu v spoločnosti a prichádzame s inovatívnym formátom, ktorý sme pracovne nazvali Miniatúry. Oslovili sme vybraných umelcov, aby vytvorili krátke “performancie” pre obmedzený počet divákov. V najmenšej forme môže ísť o miniatúru jedného herca na jedného diváka, v inej verzii môže ísť o malý tím tvorcov (2-5) pre malú skupinu divákov do cca 20 ľudí. Ide nám o intímne prepojenie tvorcov s divákmi o oživenie tohto vychladnutého vzťahu, o vzájomné obdarovanie sa pozornosťou a vyjadrenie vďaky, že sme tu stále jeden pre druhého. Štiavnica sa teraz dynamicky mení, cítime zrýchlenie, do mesta prenikajú rušivé vplyvy. S príchodom sezóny prichádza väčšie množstvo turistov, naše divadlá pomôžu aspoň na okamih vytvoriť oázy pokoja a dajú vám možnosť prežiť niečo vnútorne silné.” 

Hlavný program ponúkne tiež jedinečnú možnosť zoznámiť sa do hĺbky s českými a slovenskými experimentálnymi divadelníkmi. Účastníkov sme vyberali tak, aby sme pokryli tvorbu z celého Slovenska od Košic, cez Liptovský Mikuláš až po Bratislavu. Pozvanie prijali Jana Wernerová a Peter Kočiš (divadlo Na Peróne), Ján Mikuš (Diera do sveta), Daša Krištofovičová, Henrich Žucha, Monika Haasová a Peter Cseri, Kata Zagorski. Masterclass a diskusiu pre tvorcov a kultúrnu obec na tému imerzného a site-specific divadla povedú divadelníci z Čiech - pedagóg Tomáš Žižka a režiséri Divadla Pomezí - Kateřina Součková a Lukáš Brychta, ktorí budú zároveň tvoriť i vlastné miniatúry. Sprievodný program ponúkne sobotné predstavenie pre deti inšpirované Banskou Štiavnicou a koncert Niny Rosa. 

PROGRAM 

13.8.- 20.8. workshop priamo v Banskej Štiavnici 

20.8. 20:00 Premiéra site-specific HAPPY END - jazero Klinger 

21.8. 11:00 O malej lyžičke z Banskej Štiavnice, divadlo Agape M. Žák 21.8. 12:30 Master class: 

CZ site-specific Tomáš Žižka 

CZ imerzné divadlo - Kateřina Součková, Lukáš Brychta 

21.8. 15:00 - 21:00 cyklus štiavnických miniatur HAPPY END 

21.8. 21:30 PechaKuchaNight tvorcov a diskusia na tému inovatívne divadelné formy 22.8. 10:30 Nina Rosa - koncert


Zdroj: Tlačová správa Vlnoplocha

vl21-vana04.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame