Hudba Mareka Brezovského na Litere

Hudba Mareka Brezovského na Litere

Dnes už nik nepochybuje o výnimočnom talente Mareka Brezovského. Opustil tento svet 22. júna 1994 – iba vo veku 20 rokov. Hoci kompozícii sa venoval len 5 rokov, zanechal stopu v niekoľkých žánrových oblastiach. Od súčasnej klasickej hudby, ktorú študoval ako žiak Konzervatória a VŠMU v Bratislave, cez progresívne rockové piesňové a inštrumentálne skladby, až po punkový underground.

V najbližšom týždni si v playliste Rádia Litera pripomenieme jeho až udivujúco široký záber tvorby. V prvom rade zaznejú skladby, ktoré Marek stihol ešte nahrať sám. Ide najmä o piesne a inštrumentálne skladby progresívnej rockovej skupiny Art M trio. Rebelskú tvár odhalia skladby punk-rockovej formácie Avanavany. Po prvý raz sa tieto skladby objavili na neoficiálnom dvoj-albume „Chcem byť sám“, ktorý krátko po Marekovej smrti vydal jeho otec - hudobný skladateľ Ali Brezovský.

Neskôr, v roku 1999, sa niektoré z nich stali súčasťou dnes už legendárneho albumu Hrana, ktorý realizoval Marekov spolužiak a priateľ Oskar Rózsa. Na tomto CD sa nachádzajú aj skladby, ktoré Marek za svojho života nahrať nestihol. Spolupracovali na ňom hudobníci ako Andrej Šeban či Martin Valihora, niektoré piesne otextovala Marekova sestra – speváčka a textárka Mira Brezovská. V neposlednom rade zaznejú skladby, ktoré skomponoval Marek ako študent kompozície. Vyznačujú sa originalitou, vzhľadom na vek prekvapujúcou zrelosťou, ale najmä úprimnosťou a odvahou „nezapadať“.

Pri Marekovom príbehu je ťažké ubrániť sa otázkam typu, „čo keby“. Ale aj keď môžeme snívať o tom, kam by ho jeho talent bol nasmeroval, keby jeho životná cesta pokračovala, jedno je isté. To, čo nám tu Marek Brezovský zanechal, je hodné zlata, alebo minimálne našej sústredenej pozornosti.

Text: Karin Rumanová

Foto: wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame