Anton Pavlovič Čechov v rozhlasovom priereze - 2. časť

Anton Pavlovič Čechov v rozhlasovom priereze - 2. časť

Čechovovské postavičky, ich tragické, humorné i bizarné osudy nás budú prenasledovať v éteri Rádia Litera aj tento týždeň. Budeme si ich s autorom akoby utierať od prachu, lebo žili dlho zabudnuté a utajené v nás. Budú sa nám nápadne podobať v riešení ľúbostných tretiek-pletiek, tvorivosti či sociálneho zázemia. V Čítaní na pokračovanie sa započúvate do Čechovových Pytačiek, Agasfje, poviedok Spať, len spať a Vo vyhnanstve. Nebude chýbať rozhlasové spracovanie drám Višňový sad a Ujo Váňa. Mnohých poteší aj Veľký a malý Voloďa a dramatizácia novely Súboj. O Čechovovi sa dozviete zaujímavé jemné nuansy v pásme Marka Puškáša a Ivana Slimáka. O Višňovom sade bude uvažovať autorka Margit Garajszki. Týždeň českej kultúry si pripomenieme pásmom o Karlovi Hynkovi Máchovi a medajlónom o Božene Němcovej.

Čítaní na pokračovanie budeme tento týždeň od pondelka vysielať Čechovu jednoaktovku Pytačky (réžia Martin Hvišč, účinkujú František Kovár, Ingrid Timková a Juraj Hrčka), a od utorka, stredy a štvrtku tri poviedky: Agafja; Spať, len spať; Vo vyhnanstve. V réžii Jara Riháka účinkuje Peter Rúfus. Sú to príbehy, v ktorých autor nezatvára oči pred spoločenskými a rodinnými príčinami krízy identity a prisudzuje zodpovednosť pri vytváraní vlastného života každému indivíduu. Dominantou väčšiny jeho poviedok je život malomeštiakov v Rusku, hriech, zlo, úpadok duchovného života a spoločnosti. Od utorka budeme vysielať aj známu poviedku Veľký a malý Voloďa. Účinkujú Jozef Lenhart a Anton Eliáš.

Tento týždeň sa milovníci Čechova hneď v pondelok dočkajú aj jednej z jeho vrcholných hier Višňový sad. Je to zobrazenie úpadku starých šľachtických vrstiev. Višňový sad je symbol minulosti, mladosti a šťastia, hoci už nemá úžitok. Statkárka Ranevská žije v ilúzii a nie je schopná akcie, ktorá by jej majetok zachránila. V réžii Martina Hrušku účinkujú Božena Muchová, Elena Kleisová, Elena Volková, František Dadej, František Kmec, Zoltán László, František Kabrhel, Andrej Grega, Beatrica Bočová, Peter Macko a Marián Kleis, 1985.

Od štvrtka do vysielania vstúpi pásmo Margit Garazajski s názvom Višňový sad A. P. Čechova. Aj v tomto prípade žijú Čechovove postavy v duchu zriekania sa. Svoj život žijú v minulosti alebo v utópiách, čoho výsledkom je osamelosť postavy. Čechovove hry archetypálne parodujú ruskú spoločnosť na prelome 19. storočia. Mnoho svojich diel umiestnil na ruský vidiek, čo bol vo vtedajšej ruskej literatúre výrazný posun. Účinkujú Alfréd Swan, Soňa Ulická, Zuzana Kyzeková, Marián Grebáč.

1024px-The_Cherry_Orchard_MAT promo.jpg Scéna z III. aktu pôvodnej produkcie Moskovského divadla, 1904.

Vo štvrtok do vysielania vstúpi dramatizácia Čechovovej novely Súboj. V réžii Petra Vilhana účinkujú Juraj Zetyák, Adriana Ballová, Jozef Stražan, Jozef Fila, Stanislav Pitoňák, Jitka Krišková, Michal Hudák, Peter Sasák, Peter Makovický a Peter Vilhan, 2004. Upravil Erik Groch.

Týždeň bude zakončovať vstúpenie ďalšej významnej rozhlasovej hry do vysielania Rádia Litera. Hra Ujo Váňa patrí medzi vrcholné dramatické texty autora, ktoré sú známe ako veľká štvorka (Ujo Váňa, Čajka, Tri sestry ktoré na Litere vysielame až do tohto štvrtka, a Višňový sad). Ujo Váňa, je unikátom medzi Čechovovými drámami, lebo ide o prepracovanie jeho vlastnej staršej drámy Drevený démon. Majetok profesora Serebriakova na dedine spravuje jeho dcéra Soňa a jej strýko Vojnickij. Profesor sa vracia na majetok so svojou druhou manželkou Jelenou. Vojnickij po ich príchode stratí ilúzie o človeku, pre ktorého celý život pracoval a zamiluje sa do jeho manželky.V réžii Ivana Terena účinkujú Martin Gregor, Jozef Kroner, Mária Prechovská, Ctibor Filčík, Terézia Krónerová, Beta Poničanová, Ondrej Jariabek, Frída Bachletová, Eugen Senaj, 1961. Preložila Zora Jesenská.

Uncle_Vanya_act_III_Moscow_Art_Theatre 1899.jpg Scéna z III. aktu pôvodnej produkcie Moskovského divadla, 1899.

Od utorka bude Marek Puškáš v pásme Elégia o nesmrteľnosti skúmať vzťah amerického spisovateľa Raymonda Carvera a Antona Pavloviča Čechovova. Raymond Carver, narodený 34 rokov po Čechovovej smrti, bol majstrom americkej poviedky a jednou z jeho inšpirácii bol práve Čechov. Rovnako ako on, aj Carver zomrel priskoro. Pozrieme sa aj na poviedku Pochôdzka, ktorá je pre Carverovu tvorbu netypická a znázorňuje posledné dni pred Čechovovou smrťou. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Vladimír Štefuca, Alfréd Swan, Vladimír Obšil, Helena Geregová a Jozef Šimonovič. V utorok začneme vysielať aj esej Virginie Woolfovej Ruské hľadisko. V réžii Andreja Turčna číta  Jana Pilzová. A od stredy nájdete v éteri pásmo Ivana Slimáka s názvom Umenie a medicína. Anton Pavlovič Čechov. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič a Dušan Jamrich.

Tento týždeň je takisto Týždňom českej kultúry a preto od stredy vo vysielaní nájdete reláciu z cyklu Podobizne od autorky Ľuby Hajkovej s názvom Karel Hynek Mácha. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ida Rapaičová, Leopold Haverl, Zuzana Kocúriková, Vladimír Durdík, Juraj Sarvaš. A tiež reláciu z cyklu Autor na dnes autorky Magdalény Iĺkovej, Božena Němcová. Účinkuje Anna Valcerová.

Z Rádia Litera vám želáme príjemný týždeň.


Program rádia nájdete tu.

Snímky: wikipedia.org

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame