Múdrosť bláznov a bláznovstvo múdrych - 2. časť

Múdrosť bláznov a bláznovstvo múdrych - 2. časť

S múdrosťou a hlúposťou sa stretávame každý deň, azda aj na každom kroku. Existujú v protikladoch aj v symbióze. Na Litere tento týždeň pokračujeme v múdrosti bláznov a bláznovstvách múdrych. Dielo Juraja Briškára Sprievodca nezrozumiteľnosťou nás bude sprevádzať v Čítaní na pokračovanie. Vysielame Gribodejovu komédiu Útrapy z rozumu, andersenovský príbeh Nové cisárove šaty aj dramatizáciu poviedok Arkadija Averečenka Humor pre hlupákov. Prečítame si úryvok z kontroverzného románu Rudolfa Slobodu Rozum a v pásme Ladislava Švihrana sa dozvieme niečo o encyklopédiách a životoch ich tvorcov. Pre milovníkov aforizmov má Peter Gregor pripravené pásma s názvom Idiotár a Idiotár II. Prajeme príjemné múdro-hlúpe počúvanie.

Próza Juraja Briškára Sprievodca nezrozumiteľnosťou ponúka čitateľovi príležitosť, aby si vystačil takmer bez akéhokoľvek príbehu, s jedinou postavou a s minimom udalostí. Takýto pomerne asketický rámec predstavuje ako priestor, ktorý umožňuje uvidieť o to viac, o čo menej v ňom treba prežiť. Za istých priaznivých okolností tak možno získať svojho univerzálneho cestovného sprievodcu, ktorý zaujato a miestami aj zasvätene vykladá svet, nech už pôjdeme kamkoľvek. O tom bude tohtotýždňové Čítanie na pokračovanie. V réžii Pavla Uhera účinkuje Miroslav Kolbašský.

V prvý pracovný deň tohto týždňa do vysielania vstúpi najvýznamnejšie dielo Alexandra Sergejeviča Gribojedova Útrapy z rozumu. Je to komédia vo veršoch v štyroch dejstvách. V hlavnom hrdinovi hry, aktívnom a osvietenom šľachtickom vzdelancovi, Gribojedov vytvoril pozitívny ľudský typ na základe súdobého životného materiálu. V hlavnej zápletke, dvojjedinej hrdinovej zrážke so spiatočníckym okolím a s nadnesenou naivitou vlastných ilúzií, sa autorovi prostredníctvom ľudsky konkrétneho konfliktu podarilo zachytiť základnú kolíziu doby: proces, ktorým sa progresívny prúd vydeľoval z masy vtedajšej spoločnosti, t. j. zrod dekabrizmu. V hlavných úlohách sa predstavia Martin Gregor, Mária Kráľovičová, Eva Kristínová, Eduard Bindas, Viliam Záborský, Dušan Blaškovič, Ondrej Jariabek, Hana Meličková a Anton Korenči.

Kto sa odváži zvolať: „Cisár je nahý?" Iba dieťa a rozprávka. Známy andersenovský príbeh o márnivom vládcovi, ktorý sa zosmiešnil vlastnou hlúposťou, do nového šatu obliekla renomovaná autorka Jana Kákošová. V komédii, ktorá má ambíciu pobaviť malých i veľkých poslucháčov, nastavuje zrkadlo nielen rozprávkovým panovníkom. Hlavným "krajčírom" tohto staronového príbehu je režisér Martin Kákoš. Volá sa Nové cisárove šaty a na Litere sa objaví vo štvrtok. Svoje komediálne umenie v nahrávke predvedú Richard Stanke, Marián Slovák, Marek Fašiang, Emil Horváth, Stano Dančiak, Dušan Tarageľ, Ľudovít Moravčík, Lucia Vráblicová a ďalší.

Od utorka vám ponúkneme dramatizáciu troch groteskných poviedok Arkadija Averčenka v preklade a rozhlasovom spracovaní Jána Štrassera. Napriek tomu, že ich hrdinovia sú starí takmer sto rokov, pôsobia ako "vystrihnutí" zo súčasnosti. Relácia má názov Humor pre hlupákov. V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Himič, Róbert Šudík, Hana Makovická, Jana Truščinská, Vladimír Bálint, Jozef Úradník.

Od utorka si môžete vypočuť aj úryvok zo zbierky poviedok o siedmych múdrych majstroch Poncián: Výroky alebo činy siedmich mudrcov. Zbierka patrila medzi najobľúbenejšie a najčítanejšie texty v orientálnych a európskych literatúrach. Jej zložitý vznik a šírenie sa nepodarilo dosiaľ uspokojivo vysvetliť. Isté je, že má orientálny pôvod. Rámec rozprávania tvorí príbeh o ľstivej cisárovnej, ktorá nespravodlivo obviní nevlastného syna, že sa ju pokúsil zneuctiť. Syn nemôže vyjaviť pravdu, lebo vyčítal z hviezd, že ak prehovorí, zomrie potupnou smrťou. Cisár ho odsúdi na smrť. Siedmi mudrci odďaľujú po sedem dní vykonanie rozsudku tým, že rozprávajú cisárovi poviedky, najmä o ľstivých a zradných ženách. Cisárovná zasa rozpráva príbehy o zlých deťoch a falošných radcoch. Úryvok zo zbierky Poncián: Výroky alebo činy siedmich mudrcov číta Alfréd Swan. Réžia Marián Grebáč.

Od stredy vysielame ukážku z románu Rudolfa Slobodu Rozum. Tento kontroverzný román detailne odkrýva viditeľné aj skryté dilemy hlavného hrdinu, ktorý si rieši večný spor: Prostredie filmu, kde pracuje ako scenárista, sa ho dotýka chaosom, agresivitou a absurdnosťou; nemenej absurdný sa mu však vidí aj vlastný život - v kruhu zvláštne fungujúcich vzťahov. Hľadanie logických súvislostí, samého seba tu nespočíva v napätí medzi rozumom a citom, skôr v pocite, ako ich život vôkol neho ironicky popiera. V réžii Jara Riháka číta Jozef Šimonovič.

Slová ako loptoš, galgan, či lapaj sa už s vážnou tvárou vysloviť nedajú. V eseji Petra Glocka ml. Bezhraničnosť ľudskej hlúposti sa budeme zamýšľať nad hlúposťou, sprostými slovami a nad tým, ako náš jazyk chudobnie. Vo vysielaní od stredy. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Juraj Predmerský a Martin Kaprálik.

V dramatickom pásme Ladislava Švihrana Základy múdrosti sa dozvieme niečo o encyklopédiách a ich tvorcoch. Encyklopédie boli kedysi základom múdrosti. Stačilo zalistovať a dozvedeli by sme sa o všetkom: O Periklovi, o Ivanovi Hroznom, o slávnych fyzikoch a či lekároch, o osvietenstve a o budovaní Suezského prieplavu, o najvyšších, najnižších, alebo najtučnejších ľuďoch, ba aj o psovi, ktorý si vyslúžil titul najškaredšieho na svete. Encyklopédie však nevznikali so samozrejmosťou. Ich tvorcovia zápasili nielen s ťažkými pôrodnými bolesťami, ale neraz aj s nepriazňou mocných, ktorí boli presvedčení, že vedomosti môžu ich moc ohroziť. Na Litere od stredy. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Dáša Rúfusová, Ivan Laca, Vladimír Jedľovský, Roman Matisko, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič a Alfréd Swan.

V programe Rádia Litera vo štvrtok pokračujeme pásmom aforizmov Petra Gregora Idiotár alebo A takto to dopadlo. V piatok do vysielania vstúpi jeho druhá časť Idiotár II. Želáme príjemnú zábavu! Účinkujú Boris Farkaš, Matej Landl a Peter Gregor. Vo štvrtok sa vo vysielaní objaví aj zamyslenie Ivety Pospíšilovej Generácia idiotov v interpretácii autorky.

Čo rozumné povedať o nerozume? Dá sa opísať jazykom medicíny, jazykom morálky, ale môžeme mu skutočne porozumieť? To je príliš smelá ambícia. Zámer relácie Nerozum v slovenskej literatúre je o niečo skromnejší. Pokúša sa zachytiť tri obrazy nerozumu v dielach slovenských autorov. Odhaľuje predpoklady, na základe ktorých určité správanie považujeme za bláznivé, pochabé, či jednoducho nemúdre. Pásmo autorsky pripravila a uvádza Slavka Liptáková a na digitálnych vlnách Rádia Litera ho nájdete od piatku. Hosťom relácie je spisovateľ a publicista Daniel Hevier. Ďalej účinkovali František Kovár a Ján Gallovič.

Pre milovníkov poézie sme si od utorka pripravili verše Charlesa Bukowskeho v interpretácii Mariána Geišberga Smrť idiota. Od štvrtka to bude motáž z epigramov Františka Rojčeka, ktoré uvedieme pod názvom Rozum v hlave. Účinkujú Alfréd Swan a Dáša Rúfusová.


Od utorka tohto týždňa si môžete vypočuť aj ďalšiu autorskú reláciu Moniky Kekeliakovej. Pripravila pre vás pásmo o Božene Němcovej od názvom Mučivá spoveď ženy. Vkĺzneme v ňom do súkromia a štyroch zväzkov listových tajomstiev tejto výnimočnej spisovateľky. Němcovú, ktorá sa narodila v roku 1820 a zomrela v roku 1862, si mnohí ešte pamätáme zo školských čias ako krásnu ženu vďaka Hellichovmu portrétu. Bola to talentovaná žena, autorka Slovenských rozprávok a povestí, Babičky a Divej Báry. Menej však vieme o jej vnútorných napätiach a ťažkých časoch, v ktorých tieto diela tvorila. Nové pásmo Moniky Kekeliakovej vám odhalí práve túto stránku jej života a tvorby.

Program rádií

Text: Katarína Gažíková; snímky: pixabay, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame