Literárny zemepis II

Literárny zemepis II

Tento týždeň sa cestovateľsky obujte a poďte spolu s Rádiom Litera do Francúzska a jeho literatúry. V našom Literárnom zemepise, ktorý sme začali už v januári, a tento týždeň pokračujeme v ňom druhou časťou,  zažijete Francúzsko očami Milana Rastislava Štefánika. Ožije pred vami životný príbeh francúzskej šansónierky Edith Piaf, ale aj George Sandovej. Budeme si čítať Saint-Exupéryho Citadelu, verše Henriho Michauxa, Jeana Arthura Rimbauda, čo-to sa dozvieme o Victorovi Hugovi, vypočujeme si jeho hru Kráľ sa zabáva a navštívime Paríž. Obujte sa a poďte!

Od začiatku týždňa sa budeme v Čítaní na pokračovanie stretávať s Antoinom de Saint-Exupérym a jeho Citadelou. Táto románová esej francúzskeho spisovateľa a letca vyšla až po autorovej smrti v roku 1948. Je projektom ideálnej spoločnosti a je v nej obsiahnutá Exupéryho sugestívna osobnosť a celý jeho skúsenostný, intelektuálny a citový fond. Poslanie tejto prózy by sme mohli vyjadriť myšlienkou: „V človeku treba prebudiť to, čo je v ňom veľké“. V réžii Petra Jezného číta Gustáv Valach.

Dielu Citadela a jeho autorovi sa budeme venovať aj v relácii Veroniky Dianiškovej Krajina duše: Antoine de Saint-Exupéry a Citadela. O preklade Citadely a o živote autora sa bude Veronika Dianišková rozprávať s romanistkou Katarínou Bednárovou. Účinkuje Peter Brajerčík. Reláciu vo vysielaní nájdete od utorka.

Od stredy vám dramatizácia Ľudovíta Petraška Sama sebe osudom prinesie strhujúci životný príbeh francúzskej šansonierky Edith Piaf, ako ho niektorí poznáme aj z knihy tejto speváčky, herečky a skladateľky pod názvom Môj život. V réžii Petra Vilhana účinkujú Jana Valocká, Dana Košická, Igor Šabek, Peter Rašev, Filip Lenárt.

Od piatku sa môžete tešiť aj na rozhlasovú hru Victora Huga Kráľ sa zabáva. Adaptácia slávneho romantického príbehu v sebe ukrýva zhýralosť, fenomén otcovstva aj nevinnú milenku. V réžii a úprave Vladimíra Ruska účinkujú Ján Gallovič, Vlado Müller, Michaela Čobejová, Ivan Romančík, Zuzana Frenglová, František Kovár, Eduard Vítek, Juraj Slezáček, Vladimír Minarovič a ďalší. O Vicotori Hugovi si Mirjana Šišoláková pripravila aj reláciu z cyklu Autor na dnes, ktorú na Litere nájdete od stredy. Relácia má názov Victor Hugo. Účinkujú Mirjana Šišoláková, Štefan Povchanič a Alfréd Swan.

Francúzska spisovateľka Aurore Dupinová je v literárnom svete známa hlavne pod svojím pseudonymom: George Sandová. Po otcovi mala urodzený pôvod, ale jej život bol už od útleho detstva poznačený nedostatkom lásky, ktorú hľadala po celý svoj život. K jej najznámejším láskam patrili spisovateľ Alfred de Musset a skladateľ Fryderik Chopin. George Sandová tvorila v období, keď na literárnom nebi už žiarili Honoré de Balzac, Gustav Flaubert a Victor Hugo. Veríme, že dramatizované pásmo Ivana Mojíka Láska je divá víchrica venované životu a tvorbe spisovateľky George Sandovej zaujme aj vás. Na Litere hneď od pondelka. V réžii Jara Riháka účinkujú: Ivan Laca,  Miroslav Trnavský, Lucia Vrablicová, Dominika Žiaranová, Dáša Rúfusová, Soňa Ulická,  Alfréd Swan, Jozef Šimonovič a Peter Sklár.

V dramatizovanom pásme Ľudmily Schwottovej Obuj sa a choď sa spolu so slovenským astronómom a politikom Milanom Rastislavom Štefánikom a študentom Pavlom Repkom vyberieme na Mont Blanc. Hoci sa naši dvaja hrdinovia nikdy nestretli, predsa ich čosi spája – túžba prekonávať prekážky a nástrahy a dosiahnuť vytúžený cieľ. Prvá časť pásma má názov Monogram vrytý do snehu a vysielame ju od utorka.  V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Rúfus, Juraj Kemka a Patrik Vyskočil.

Druhú časť pásma Obuj sa a choď vysielame od štvrtka. Vyberieme sa do jedného z najkrajších európskych miest, do Paríža. Hovorí sa o ňom, že je druhým domovom každého z nás, ale je to skôr naopak – všetci ho v sebe nosíme ako pohyblivý sviatok, nič netušiac, až kým sa o tom nepresvedčíme takpovediac na tvári miesta, tak, ako sa o tom presvedčili rozprávači dnešných troch príbehov: maliar Štefan Bednár, básnik Albert Marenčin a spisovateľ Dominik Tatarka. Navždy Paríž režijne pripravila Tána Tadlánková. Účinkujú: Peter Rúfus, Ivan Šándor, Miroslav Trnavský, Boris Farkaš, Tomáš Hallon, a Jozef Bujdák.

Z francúzskeho prostredia pochádzajú aj tohtotýždňové verše. Od pondelka vás čaká pásmo poézie Božské uzly – Henri Michaux, Jozef Mihalkovič: Lazar, spíš? V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Lujza Garajová a Ján Gallovič. Od utorka si budeme prednášať Parížske romance Emila Boleslava Lukáča. V réžii Laca Keratu číta Alfréd Swan. V piatok vstúpia do vysielania verše Jeana Arthura Rimbauda pod názvom Hľadačky vší. V réžii Ladislava Keratu účinkuje Marián Chalány.

Ešte sa, milí poslucháči, nevyzúvajte. V Literárnom zemepise pokračujeme aj budúci týždeň!
 
Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková; snímky: pixabay.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame