Po stopách stratenej generácie - 2. časť

Po stopách stratenej generácie - 2. časť

Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom.

Francis Scott Fitzgerald nesporne patrí medzi výnimočné zjavy nielen americkej, ale aj svetovej literatúry 20. storočia. Niektoré z jeho diel sa dočkali aj filmového spracovania. Fitzgeraldove postavy a ich príbehy sa vyznačujú psychologickou presvedčivosťou, nostalgickou tragikou, vtipnou bezprostrednosťou, ale aj romantickým impresionizmom či poetickou sviežosťou. V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete vypočuť 2 poviedky Francisa Scotta Fitzgeralda z knihy Príbehy džezového veku: Nezvyčajný príbeh Benjamina Buttona a Grétkiných štyridsať zdriemnutí. V réžii Vladimíra Kivadera číta Milo Kráľ.

Erich Maria Remarque patril ku generácii, ktorá hneď po ukončení školy zažila na vlastnej koži 1. svetovú vojnu. Svetový úspech získal hneď so svojím prvým románom Na západe nič nového a odvtedy sa stal jedným z najčítanejších autorov 20. storočia. My pre vás od pondelka vysielame rozhlasovú hru podľa románu Na západnom fronte pokoj, ktorého hlavnou myšlienkou je zbytočnosť a nezmyselnosť vojny. Účinkujú: Dušan Jamrich, Miroslav Noga, Ľubomír Paulovič, Maroš Kramár, Vladimír Obšil, Milan Kňažko, Dušan Tarageľ, Eduard Bindas a Viera Topinková. Réžia: Viktor Lukáč.

O autorovi a jeho diele si tiež od pondelka budete môcť vypočuť aj pásmo z rubriky Autor na dnes Hany Makovickej-Hajdovej s názvom Erich Maria Remarque. Účinkujú Helena Himičová, Peter Himič, Peter Rašev, Jozef Úradník, Dávid Úradník a Róbert Šudík. Od piatku si v rovnomennej relácii - Erich Maria Remarque - tentokrát autor Jozef Repko pripravil životopisné dramatické pásmo z cyklu Podobizne, v ktorom vám priblíži osudy tohoto nemeckého spisovateľa. Epizóda sa zaoberá okolnosťami okolo jeho románu Čas žitia a čas umierania i ďalších. Vysielame od piatku. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Rúfus, Diana Mórová a Juraj Predmerský.

V piatok do vysielania vstúpi aj Remarquova poviedka Jozefova žena. Rozpráva príbeh vojenského poddôstojníka a jeho ženy. Akoby zázrakom prežil výbuch granátu a následné zasypanie, utrpel však ťažký šok a takmer rok striedal jednu nervovú kliniku za druhou. V réžii Martina Bendika číta Ľubo Roman.

Jedným z vrcholných výberov týždňa je adaptácia útlej, ale svetoznámej novely Romaina Rollanda - Peter a Lucia, ktorú na Litere nájdete od utorka. Ústredným rozprávačom, ktorý síce narába slovami autora, ale nenechá sa nimi zviesť k falošnému moralizovaniu, sa stáva akýsi vojnový spravodajca, reflektujúci udalosti prebiehajúcej vojny. On je tým, čo sleduje a zaznamenáva aj vznikajúci krehký a na „finálne nenaplnenie“ odsúdený silný a čistý vzťah Petra a Lucie. Práve prostredníctvom jeho „dokumentaristických“ očí tak môžeme do dôsledkov zažiť kontrast dvoch pólov, extrémov, aké prináša práve vojna – Láska s Smrť. Táto adaptácia z roku 2015 sa nedrží konkrétnej histórie, hľadá obraz mimo nej, pretože situácie, ktoré autor opisuje, presahujú konkrétnosť jediného dejinného okamihu. Účinkujú Michal Jánoš, Miroslav Noga, Kristína Turjanová, Marek Fašiang, Pavol Šimun, Kamil Kollárik a Rastislav Sokol. Réžia: Táňa Tadlánková.

O Romainovi Rollandovi sa dozviete viac aj v životopisno-dramatickom pásme, ktoré autorsky pripravil Jozef Šajgal. Rolland až do posledných chvíľ života veril v dobro človeka a jeho víťazstvo. Na Litere od utorka. Účinkujú Elo Romančík, Darina Vašíčková, Jozef Šimonovič, Ján Kroner, František Kovár a Soňa Ulická.

Druhým vrcholným výberom týždňa je dvojčasťová rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu s názvom Komu zvoní umieráčik. Prvú časť môžete počúvať od stredy, druhú od piatku. Román Komu zvonia do hrobu opisuje obdobie španielskej občianskej vojny. Dej sa odohráva v horách počas troch dní. V diele nájdeme surovosť totality, fašistov, expresívny jazyk, priamočiare vykreslenie postáv, ale aj filozofické reflexie. Rozvíja myšlienku, že boj je súčasťou života a nemožno pred ním ujsť. Boj jedného dobrého človeka nemôže byť záležitosť jednotlivca, ale celého ľudstva. Účinkujú: Igor Hrabinský, Rudolf Látka, Martin Kolesár, Jaroslav Vrzala, Štefan Mišovic, Andrej Vandlík, Viera Richterová-Horváthova, Bohumila Horňáková, Anton Šulík a ďalší.

Hemingway je vo svete známy predovšetkým ako vynikajúci autor románov i majster krátkych foriem v próze. Menej známou formou Hemingwayovho literárneho prejavu je poézia. U nás jeho verše vyšli v preklade Milana Richtera pod názvom 66 básní. V relácii s názvom Vták noci vám od štvrtka ponúkame niekoľko z nich. Recituje Štefan Bučko.

Posledným z autorov, s ktorým budeme tento týždeň tráviť pár chvíľ, je William Faulkner. Všetky jeho diela vám ponúkame vo vysielaní od štvrtka. Faulkner je prozaikom, ktorý úporne hľadá a zložitosť svojho sveta sa pokúša premietnuť i do zložitosti tvaru. Tým sa odlíšil od tradícií americkej prózy. Korene jeho prózy akoby skôr vyrastali z európskeho univerza. Jeho dielo sa nepoddáva samo: vyžaduje aktívnosť, dotváračské úsilie čitateľa. Faulkner je prozaikom mysliacim, prozaikom filozofom, ktorý nefilozofuje a nemoralizuje, ale pokúša sa preniknúť k motívom a hybným silám každého javu a činu. Úryvok z poviedky Wiliama Faulknera Puklina číta Alfréd Swan.

V relácii z cyklu Kapitoly z dejín románu 20. storočia sa budeme venovať Faulknerovému románu Augustové svetlo. Príbeh knihy je sám o sebe nesmierne dramatický - jeho stredobodom je vražda. Odohráva sa v zastrčenom malom mestečku na juhu Spojených štátov po 1. sv. vojne. Na pozadí osudov malomestských hrdinov - stroskotaného kňaza Hightowera, čudáckej starej panny a neskôr vášnivej milenky Joanny Burdenovej, zúfalca Joe Christmasa, mladej Leny Groveovej, stelesňujúcej ženstvo, tvrdohlavého dobráka Byrona Bucha a ostatných - sledujeme napínavý dej, ktorý je rámcovaný púťou tehotnej dievčiny, ktorá hľadá otca svojho dieťaťa. Účinkujú Pavol Michalka a Soňa Ulická.

Ludia Čandíková-Paraličová si o Williamovi Faulknerovi pripravila reláciu z cyklu Autor na dnes. Faulkner bol proazik aj básnik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, ktorý dvakrát získal Pulitzerovu cenu. Jeho dielo je blízke pocitu „stratenej generácie“. Má modernistický charakter s naturalistickými prvkami a v mnohých momentoch ovplyvnilo postmodernú literatúru, napríklad postupmi multiperspektívneho rozprávania, ale i krížením literárnych žánrov, striedaním časových rovín, využitím prúdu vedomia, či slangu a podobne. Účinkujú Adriana Ballová a Branislav Bajus.

Program pre vás dramaturgicky pripravil Martin Šenc.
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Katarína Gažíková, Martin Šenc. Snímky: wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame