Milo Urban, Ján Johanides, ale aj L. Nádaši-Jégé

Milo Urban, Ján Johanides, ale aj L. Nádaši-Jégé

Aj tento týždeň budeme pokračovať v Literárnom zemepise, a to literárnymi prechádzkami po Orave. V Čítaní na pokračovanie si budeme čítať predovšetkým poviedkovú tvorbu L. Nádaši-Jégého. Nenechajte si ujsť aj dnes aktuálne poviedky z pera tohto autora Slabí ľudia - mocná láska, Magda Marošová, Kozinský mlyn, Trionfo della Morte. Rozmýšľať, ako to je s povahami a vzťahom medzi mužom a ženou v manželstve, budete môcť s Milom Urbanom v jeho poviedke Roztopené srdce. Určite si nenechajte ujsť tento týždeň rozhlasovú hru podľa literárnej predlohy Mila Urbana Hmly na úsvite, rovnako aj Urbanovu poviedku Tajomstvo Pavla Hrona a Rozprávku o Labudovi. S Jánom Johanidesom budete môcť prežiť drámu rodiny s jej túžbou po blahobyte v hre Balada o vkladnej knižke. Výborná je v rámci tohtotýždňového výberu aj Johanidesova esej pod názvom Identita v kríze a mrazivé je spracovanie Kukučínovho diela Dies irae. Peter Turčík nás bude sprevádzať Oravským hradom a milovníkov listových tajomstiev poteší korešpondencia Alberta Škarvana. Pavol Országh-Hviezdoslav a jeho odkaz budeme môcť tento týždeň reflektovať vďaka rozhovoru s literárnym vedcom S. Šmatlákom.

Čítaním na pokračovanie nás budú z veľkej časti sprevádzať poviedky Ladislava Nádaši-Jégého. Od pondelka vysielame poviedku Slabí ľudia - mocná láska, od utorka Magda Marošová, od stredy Kozinský mlyn, od štvrtka Trionfo della Morte.

Od pondelka vysielame rozhlasovú hru Jána Johanidesa Balada o vkladnej knižke. V réžii Dušana Zimena Mária Kráľovičová, Ctibor Filčík, Pavol Mikulík, Viera Richterová, Ľubo Roman, Eva Rysová, Eva Večerová, Samuel Adamčík, Gustáv Legéň a František Dibarbora. Od štvrtka nájdete vo vysielaní aj esej Jána Johanidesa Identita v kríze, v ktorej si vypočujete výber úvah a myšlienok autora. Číta Ivan Laca.

Podľa predlohy Mila Urbana vysielame od utorka aj rozhlasovú hru Hmly na úsvite. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Leopold Haverl, Ivan Rajniak, Michal Dočolomanský, Alojz Kramár, Eduard Bindas a ďalší. A uvedieme aj Urbanove poviedky. Klasik, ktorý nikdy nestráca svoje čaro ponúka vo svojich textoch dôveryhodný pohľad do duše človeka spätého s dedinou a prírodou. Zahĺbte sa do jeho vybrúseného štýlu. Od stredy sa môžete tešiť na poviedky Tajomstvo Pavla Hrona a Drevený chlieb. Od piatku na Roztopené srdce a Rozprávku o Labudovi, ktorá pochádza z knihy Výkriky bez ozveny.

Vo štvrtok uvedieme dramatizáciu poviedky klasika slovenskej realistickej literatúry, Martina Kukučína, Dies irae. Dielo hovorí o starom úžerníkovi Ondrášovi Sýkorovi, ktorý pre majetok zanevrie i na vlastných synov. Autor na jeho príbehu zobrazil rozkladnú silu peňazí v kapitalizujúcej sa dedine, ktorá narúšala systém sociálnych a morálnych hodnôt vtedajšej dediny, a ktorú nevedela zamedziť či zmierniť, ani prebiehajúca epidémia cholery. V hlavných úlohách budete počuť Leopolda Haverla, Františka Kovára, Zdenu Grúberovú, Annu Javorkovú, Tomáša Maštalíra a Zuzanu Kaprálikovú.

Od utorka vy vysielaní nájdete Glosu Andreja Habláka Mediálna hviezda v koži mnícha, ktorú prečíta Jozef Šimonovič. V cykle Slovenská čítanka vám od stredy Ján Gallovič prečíta úryvok z prózy Rudolfa Dilonga Ruža Dagmar.

Relácia, ktorá vstúpi do vysielania vo štvrtok je z cyklu Listové tajomstvá. Pripravil ju Oleg Pastier a má názov Albert Škarvan. V liste priateľovi a súputníkovi Dušanovi Makovickému píše Albert Škarvan: „Cítim, že by som mal žiť celkom inakšie, ako žijem, že by mi bolo treba okriať duchom, aby som sa potom zriekol služby a medicíny. Všetko toto spolu vzaté tlačí ma teraz." „Žiť celkom inakšie" začal pacifista a tolstojovec, lekár a prekladateľ Škarvan po ráznom odmietnutí slúžiť násiliu a spolupodieľať sa na všetkom „vojenskom" a „vojnovom". Za svoju „premenu" zaplatil nemalú cenu niekoľkomesačným väznením, odňatím lekárskeho diplomu a dlhoročným pobytom v emigrácii. Nástojčívá potreba života v pravde stala sa pre Alberta Škarvana celoživotným údelom, doživotnou a poslušnými občanmi rakúsko-uhorského mocnárstva nepochopenou a nepochopiteľnou službou sebe a svojmu svedomiu. V réžii Viktora Lukáča účinkuje Jozef Šimonovič a Boris Farkaš.

Od piatku sa pôjdeme pozrieť spolu s Petrom Turčíkom na Oravský hrad. Je jedno odkiaľ prichádzate do Oravského Podzámku, či už zo severozápadu dolu serpentínami od Hruštína, alebo zo severovýchodu po starej ceste od Tvrdošína alebo z juhu od Dolného Kubína - vždy vás ohúri mohutné bralo a na ňom hrad. Má absolútne nezameniteľnú siluetu vysoko nad brehmi rieky Orava. Príbeh Oravského hradu sa vám v tomto pokračovaní cyklu Hrady a zámky pokúsia priblížiť doktor Peter Maráky a Michal Čajka, historik a archeológ Oravského múzea.

Od pondelka a stredy sa môžete tešiť na dvojčasťové pásmo Jozefa Lenharta, v ktorom vás pozýva do rozhlasovej knižnice na stretnutie s básnikom a dramatikom, ktorý „ospevoval hviezdy", s naším najväčším spisovateľom: Pavol Orzságh Hviezdoslav. Hosťom relácia bude univerzitný profesor-„hviezdoslavec" Stanislav Šmatlák. Pripomenieme si aj nesamozrejmosť faktu, že Pavol Orság sa stal slovenským básnikom. Mal totiž možnosť stať sa aj iným, nie iba slovenským poetom. Konkrétne - maďarským. Tento program si nenechajte ujsť.

Dramaturgia: Monika Kekeliaková

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame