Anasoft litera 2017 - 1. časť

Anasoft litera 2017 - 1. časť

V nasledujúcich dvoch týždňoch pre vás budeme vysielať diela finalistov Anasoft litera 2017. V Čítaní na pokračovanie sme pre vás pripravili víťazné dielo Som Paula. Literárne chvíle strávime aj s Jurajom Bindzárom a jeho dielami Teraz si už popol, teraz ti už tykám, Mlčky a krátko o krátkom živote výnimočného šachistu a Krásny kňaz. Vysielame úryvok Havranovho Analfabeta, Aksál Zuzy Cigánovej a výber z tvorby Denisy Fulmekovej, tento rok nominovanej na Anasoft litera za knihu Konvália.

Na pokračovanie si budeme čítať víťazný román Som Paula od Ondreja Štefánika. Je to román z súčasnosti, ktorý popisuje rozklad nášho sveta, jeho prirodzených a životne dôležitých štruktúr. Je to aj rodinná dráma, ktorej sa Štefánik chopil netradične. Autor presne popisuje chorobné symptómy doby. Ukazuje nám kým sme, kým sme sa stali, kým by sme sa mohli stať. Ukazuje nám, čo všetko sme stratili, o čo sme prišli a čo sa nám už nikdy nepodarí vrátiť späť. V réžii Mileny Lukáčovej číta Miroslav Trnavský.

Od pondelka si O knihe Ondreja Štefánika Som Paula budete môcť vypočuť recenziu Barbory Berezňákovej, ktorú aj sama číta. A od posledného dňa v týždni vysielame o víťaznej knihe reláciu z cyklu Krajina kníh - Ondrej Štefánik: Som Paula. Účinkujú Juraj Smutný, Vladimír Kivader a Ondrej Štefánik.

Hneď v pondelok sa môžete tešiť na rozhlasovú hru Juraja Bindzára Teraz si už popol, teraz ti už tykám. Je to komorný príbeh, odohrávajúci sa medzi spomienkami starca. Na tento súčasný príbeh o minulosti netreba zabúdať najmä dnes. Hra pochádza z nášho banskobystrického štúdia, režijne ju naštudoval Andrej Turčan. V hlavných úlohách sa predstavia Eva Pavlíková a Milan Kišš.

Od Bindzára si tento týždeň, od utorka, vypočujete baladu, tragické panoptikum skrivodlivo krátkeho života pezinského rodáka a prvého československého medzinárodného šachového veľmajstra, Mlčky a krátko. Dielo nie je štúdiou Rétiho geniality, autor rozpráva bolestný príbeh jedného nenaplneného životného sna i toho bizarného, ani nie trojročného Rétiho manželstva s krásnou o dvadsať rokov mladšou Rognedou Sergejevnou Gorodeckou, moskovskou poetkou a herečkou. V réžii Laca Keratu číta Jozef Benedik. O knihe Juraja Bindzára Mlčky a krátko od utorka vysielame aj recenziu Petra Darovca. Číta autor.

Pri Jurajovi Bindzárovi ešte chvíľku ostaneme a to so stereočítaním s názvom Krásny kňaz. Bindzár rád experimentuje so slovom a chce čo najviac vyťažiť z možností, ktoré mu poskytuje realizácia textu v rozhlase. Toto stereočítanie získalo prvé miesto v súťaži Rozhlasová žatva 2004. Nevšedný a náročný scenár režijne zrealizovala Táňa Tadlánková, na Litere ho počúvajte od piatku. Účinkujú: Tomáš Maštalír, Tatiana Kulišková, Peter Marcin, Tatiana Pauhofová, Štefan Kožka, Marián Slovák, Helena Geregová, Ivan Laca, Peter Sklár, Vladimír Jedľovský, Petra Polnišová, Zuzana Kapráliková, Rebeka Poláková a ďalší.

Od utorka uvedieme dve stredajúce sa relácie. Budeme si čítať úryvok z prózy Michala Havrana Analfabet. Kvôli početným vulgarizmom ho budeme vysielať len vo večerných a nočných hodinách. V réžii Laca Keratu číta René Jankovič.

Program sa bude striedať s reláciou z cyklu Fokus, ktorú pripravil redaktor Tomáš Bartoněk. V diskusii s Michalom Havranom bude riešiť otázky nevyhnutnosti digitálnych technológii, definície pojmu “blog” a iné. Relácia má názov Nové médiá – Michal Havran, weblog (blog) verzus klasická žurnalistika. Tiež od utorka O knihe Michala Havrana Analfabet číta svoju recenziu Peter Prokopec.

Zuza Cigánová nebola na cenu Anasoft litera nominovaná prvý krát. Najprv sa budeme venovať jej dielu Špaky v tŕní, za ktoré bola nominovaná v roku 2013 a ktoré názvom pripomína román Vtáky v tŕní. Tento príbej však vôbec ni je romantický, naopak, je to realistická výpoveď obyčajnej ženy. Pipina nie je ani pekná, ani príliš škaredá. Ľudia sa od nej odvracajú, nepomôžu jej s kočíkom, nákupom či smeťami. Akoby tým, že žije uprostred odpadkov, bola sama odpadom nehodným dotyku – špakom v tŕní. Účinkujú Ivana Kováčová, Vladimír Kivader, Natália Rolková, Zuzana Cigánová a Mária Danadová. Na Litere od stredy.

V rovnaký deň prečíta Zuza Cigánová aj úryvok z knihy Aksál. Táto láska je poriadne naruby. Lebo láska, to je príroda v nás. A príroda je najmocnejšia. A robí si, čo chce. Aj živelné pohromy. Prvý pohľad, prvý dotyk a vlna cunami zmetie všetko, čo doteraz dávalo zmysel. Pozrieme sa na to očami aktérov známeho, a predsa celkom iného trojuholníka. Lyrický jazyk autorky, obohatený o mnohé podnetné roviny, kde je každá veta myšlienkou, podčiarkuje túto jedinečnú mozaiku ľudských citov a túžení. O knihe Zuzany Cigánovej Aksál od stredy počúvate aj recenziu Ivany Taranenkovej.

Štvrtkový blok bude venovaný Denise Fulmekovej. Začneme jej pásmom o francúzskej prozaičke Albertine Sarrazinovej Malá kriminálnička s veľkým talentom. Albertina zomrela mladá, bola kriminálnička a napriek tomu strhla svojich čitateľov autentickým a nadmieru pútavým rozprávačským štýlom. Alebo práve preto. Kým v prípade iných sú drobné pikantérie len vítaným osviežením legendy, u Albertine Sarrazinovej je každá jedna povinne uháčkovaná sieťovka za hrubými múrmi čistou pravdou. Aj písanie je cestou, ako sa dostať zo zúfalstva... V réžii Róberta Horňáka účinkujú Lucia Vráblicová, Dáša Rúfusová, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič a Richard Klvač.

Čítať si samozrejme budeme aj z nominovaného diela o zakázanej láske Rudolfa Dilonga, Konvália. Je to príbeh židovského dievčaťa Vali Reiszovej, ktorá sa počas holokaustu stala matkou dieťaťa tohoto františkánskeho mnícha a exponovaného slovenského básnika. Ich vzťah sa začal ešte v medzivojnových Malackách a Valéria sa neskôr vyhla deportácii najmä zásluhou svojho milenca. Po skončení vojny Dilong tajne emigroval do zámoria a šokovaná Valéria ostala s dieťaťom sama. V šesťdesiatych rokoch sa medzi Valériou a Dilongom obnovila korešpondencia a v júli 1969 sa po rokoch stretli vo Viedni. Ich vzťah možno nazvať vzťahom osudovým, i keď určite nie naplneným. V réžii Mileny Lukáčovej číta Alfréd Swan. O knihe Denisy Fulmekovej Konvália číta svoju recenziu Barbora Hrínová.

Môžete sa tešiť aj na verše Denisy Fulmekovej z jej prvej básnickej zbierky Som takmer preč. Jej subtílne introvertný a krehký jazyk a presná metafora odhaľujú rozpoloženie autorky a sveta, ktorý reflektuje. Recituje Alena Horňáková. Od piatku zasa môžete počúvať Fulmekovej esej s názvom Knižné návraty, ktorú číta autorka.

Dramaturgia programu: Martin Šenc
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame