Významní rozhlasoví tvorcovia I.: O. Zahradník a E. Antalová; E. Weidler

Významní rozhlasoví tvorcovia I.: O. Zahradník a E. Antalová; E. Weidler

V prvej časti nového tematického cyklu Významní rozhlasoví tvorcovia sa budeme venovať Osvaldovi Záhradníkovi, Elene Antalovej a Ernestovi Weidlerovi. Osvald Záhradník bol významný slovenský dramatik, ktorého hry zmizli po novembri 1989 z javísk divadiel, no vo svete ho hrať neprestali. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1968, hry si sám aj režíroval. Môžete sa tešiť na jeho diela Sólo pre bicie (hodiny), Poznanie a štvordielnu dramatizáciu Galéria osamelých hráčov minigolfu. Vypočujete si aj pásmo o ňom z cyklu Boli sme pri tom.

Elena Antalová je autorkou viac ako tridsiatich rozhlasových hier a výherkyňou desiatok významných odborných ocenení. Vysielame od nej hru Blondínkam to pristane a Kurz varenia. O Elene Antalovej si vypočujete aj rozhlasový portrét Ivice Ruttkayovej.

Ernest Weidler je významný autor rozhlasových fíčrov. Vysielame dva: Ticho, ktorý je vrcholom Weidlerovej tvorby a fíčer Aké máte svedomie? Prajeme vám príjemné počúvanie.

Tento týždeň vysielame dokonca dva seriály. Prvým bude štvordielna dramatizácia Osvalda Záhradníka Galéria osamelých hráčov minigolfu. Sleduje osudy jednej rodiny, ktorú zaskočila nová doba. V réžii Evy Galandovej účinkujú Ľubo Roman, Oľga Šalagová, Oľga Zöllnerová, Zuzana Skopálová, Richard Stanke, Martin Kaprálik, Marián Geišberg a Štefan Kožka.

Druhý seriálom je Rodinka rozhlasových: Elena Antalová a Osvald Záhradník. Každý deň prinesie jednu časť, ktorá sa bude týmto dvom rozhlasákom venovať. Seriál vznikol pri príležitosti 90. výročia rozhlasového vysielania a je venovaný významným osobnostiam Slovenského rozhlasu. Autorsky pripravil Ľuboš Machaj a Tamara Chlebová. Účinkuje Robo Roth.

Osvald Záhradník začínal v banskobystrickom rozhlase, neskôr sa presadil divadelnými hrami. Jednou z prvých bola hra Sólo pre bicie (hodiny) (1972), ktorej adaptáciu vysielame na Litere od pondelka. Táto dráma sa zameriava na ľudí, ktorí sa kvôli svojmu veku ocitajú mimo spoločnosť a chcú dôstojne dožiť svoj život. Autor konfrontuje životné postoje dvoch generácií - generáciu starých otcov, žijúcich už len v spomienkach na staré časy a generáciu ich vnukov, ktorí sa dravo a mnohokrát až neľútostne ženú do budúcnosti. Zahradníkova hra mala úspech aj v zahraničí a vymykala sa bežnej dráme, ktorá sa v tých časoch písala a hrala, keďže sa zameral na všeľudské problémy a nie na typicky socialistické a spoločensky angažované témy. Účinkujú František Dibarbora, Dušan Tarageľ, Zuzana Kocúriková, Július Pántik, Viera Strnisková, Alojz Kramár, Marián Gallo, Ján Géc a Ján Kákonyi. Réžia: Osvald Zahradník.

Druhá rozhlasová hra Osvalda Záhradníka má názov Poznanie a vysielame ju od štvrtka. Zahradníkov režijný štýl sa vyznačuje dokonalým prepracovaním hereckých partov, dôrazom na slovo, zmyslom pre narábanie so zvukmi, hudbou a ich funkčným využitím. Rozhlasovú hru Poznanie si Osvald Zahradník - ako bolo u neho zvykom - režíroval sám. Hra zachytáva osud ženy, ktorá cez návraty v čase prijala „svätosť“ poslednej nádeje. Účinkujú Daniela Kuffelová, Zuzana Porubjaková, Marián Slovák, Helena Geregová, Ivan Matulík, Soňa Ulická, Alfréd Swan a ďalší.

Od štvrtka vysielame aj pásmo Vladimíra Hanuliaka s názvom Boli sme pri tom – Osvald Zahradník. Môžete sa tešiť na spomienky významného dramatika, rozhlasového autora a režiséra.

Dve rozhlasové hry vysielame aj od Eleny Antalovej. Od utorka to bude pôvodná rozhlasová detektívka Blondínkam to pristane. Motívom spáchanej vraždy sú chamtivosť a peniaze. Mladá vyšetrovateľka vyšetruje samú seba. Dokáže vyriešiť komplikovaný kriminálny prípad, no nie je schopná vysporiadať sa sama so sebou. Účinkujú Helena Geregová, Vladimír Kobielsky, Oľga Solárová, Dušan Tarageľ, Peter Rúfus, Eduard Bindas, Mária Schlosserová, Jozef Šimonovič, Marián Grebáš a Darina Vašíčková. Réžia: Jana Strnisková.

Druhou rozhlasovou hrou Eleny Antalovej bude Kurz varenia, ktorý do vysielania vstúpi v piatok. Je to tragikomický rozprávkový príbeh o tom, čo sa stane, keď niekto ako anjel vstúpi do sveta ľudí stratených ilúzií a varenia. V dôverne známom a voňavom prostredí kuchyne, ktorému môžeme hovoriť i život, ponúka autorka a jej „tajomný“ Belo recept na obyčajné ľudské šťastie... Autorka venovala túto voňavú rozprávku pre dospelých pamiatke nezabudnuteľného kuchára života, pána Satinského. Účinkujú Tomáš Maštalír, Monika Hilmerová, Zuzana Kronerová, Zdena Grúberová, Helena Geregová, Eva Krížiková, Peter Sklár, Jozef Švoňavský, Gabriela Dzúriková a ďalší. Réžia: Táňa Tadlánková.

Niečo o Elene Antalovej sa dozvieme v Skicári. Od utorka vysielame Antalovej rozhlasový portrét s podtitulom Človek medzi nami. Autorka, ktorú vám vo zvukovom portréte predstaví redaktorka Ivica Ruttkayová, napísala texty viac ako tridsiatich rozhlasových hier a pripravila vyše dvadsať rozhlasových dramatizácií a úprav. Získala desiatky významných odborných ocenení, no najviac váži Cenu poslucháčov Slovenského rozhlasu za hru Červie diery. Jej dramatická tvorba sa teda bytostne spája s médiom rozhlasu, ktorý je súčasťou života mnohých poslucháčov. Rozhlas ako priateľ, ako spolupútnik životom, ale aj ako proces a miesto tvorby. Účinkujúi: Tomáš Maštalír, Monika Hilmerová, Zuzana Kronerová, Zdena Grúberová, Helena Geregová, Eva Krížiková, Peter Sklár, Jozef Švoňavský, Ivan Laca, Gabriela Dzúriková, Soňa Ulická, Alfréd Swan a ďalší. Réžia: Táňa Tadlánková.

A budeme sa venovať aj významnému rozhlasovému publicistovi Ernestovi Weidlerovi. Od stredy vysielame pásmo Emila Benčíka z cyklu Ľudia, fakty, udalosti, ktoré je Weidlerovým portrétom. Ernest Weidler sa stal už počas života legendou – do éteru vstúpil Modrou vlnou, preslávil sa ako fantastický autor fíčrov a tiež ako moderátor kontaktnej relácie Nočné dialógy.

Rovnako od stredy si vypočujeme aj Weidlerov fíčer Ticho. Je to jeden z približne dvesto fíčrov, ktoré autor vyrbil. Spolu s Ilzou Kláskovou, Ivanom Lehotským a Emilom Benčíkom vybudoval Redakciu umelecko-dokumentárnej publicistiky. Fíčer Ticho je vrcholom Weidlerovej tvorby. Pokúsil sa v ňom zachytiť v rozhlase nezachytiteľné – sluchovo postihnutý manželský pár. Príbehu takzvaného obyčajného človeka dal heroické rozmery porovnaním s údelom velikána hudby Ludwiga van Beethovena.

„Pokoj, vyrovnanosť duše, spánok bez nočných môr. Takmer každý – aspoň občas – túži po chvíľach, ktoré možno nazvať komornou hudbou života. Bez mračien, bez vírenia bubnov, bez blýskania. Pravda, tieto chvíle neprichádzajú ľahko a zriedkakedy zadarmo, najmä ak majú mať hlbokú ľudskú hodnotu. Je tu totiž svojrázny filter: svedomie.“ Tak začína posledná relácia, ktorú vám tento týždeň ponúkneme. Je to ďalší jedinečný umelecký dokument legendy rozhlasového žánru "fíčer", Ernesta Weidlera, o svedomí v nás a má názov Aké máte svedomie? Účinkujú Dušan Jamrich, Ján Mistrík, Ida Rapaičová, Peter Rúfus, Robo Roth a Ivan Šándor.

Program dramaturgicky pripravil Martin Šenc.

Hudovná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame