Zima s Andersenom

Zima s Andersenom

Dňa 1. decembra 1835, pred 182 rokmi, slávny dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen publikoval svoju prvú knihu rozprávok. Dodnes sú mnohé z jeho diel tými najznámejšími a najkrajšími rozprávkami, ktoré radi čítame, počúvame či rozprávame našim deťom. Rozhodli sme sa, že sa v tomto zimnom období prenesieme do sveta rozprávok. Dovoľte svojej fantázii malý rozprávkový výlet, na ktorý vás vezme Hans Christian Andersen.

Tento týždeň sa v cykle Čítanie na pokračovanie započúvame do príbehu o pobyte legendárneho dánskeho rozprávkara v Prešporku v júni 1841. Pre rozhlas ho v roku 2002 pod názvom Prešporské čary pána Christiana napísal Peter Glocko na základe autentického spisovateľovho denníka a štúdia materiálov v Dánsku. Príbeh zachytáva nielen svojské čaro a mágiu starého Prešporka cez prizmu Andersenovho pohľadu, ale zobrazuje aj spisovateľa v krízovom okamihu, keď pochyboval o svojom talente a zmysle svojej tvorby. Keď netušil, že práve rozprávky pre deti, ktoré v tom čase nepredstavovali vrchol jeho autorských ambícií, mu prinesú svetovú slávu a nesmrteľnosť. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Matej Landl, Dominika Macková, Vladimír Minarovič, Mária Schlosserová, Juraj Predmerský, Ivan Laca, Lucia Vrablicová, Jozef Šimonovič, Jozef Benedik, Ján Valentík a ďalší.

V rámci rozprávkového týždňa vám ponúkneme niekoľko rozhlasových dramatizácií tých najznámejších rozprávok Hansa Christiana Andersena. Od pondelka začíname archívnym spracovaním rozprávkovej hry Snehová kráľovná. Dramatizáciu Jevgenija Švarca v roku 1954 preložil a pre rozhlas upravil Vlado Bágeľ.Účinkujú Karol Machata, Peter Mikulík, Dušana Fašungová, Viera Bálinthová, Martin Gregor, Mária Prechovská a ďalší.

V utorok pribudne do programu rozprávková hra Dievčatko so zápalkami, ktorú v roku 2000 pre rozhlas zdramatizoval Juraj Bindzár. Budete v nej počuť Máriu Buranskú, Vladimíra Minaroviča, Dušana Kaprálika, Dášu Rúfusovú, Jána Galloviča a ďalších.

Od stredy vám ponúkame rozprávkovú hru Palculienka. Podľa knihy Hansa Christiana Andersena ju pre rozhlas napísala Dana Garguláková. Účinkujú Henrieta Jančišinová, Gabriela Dzuríková, Viera Strnisková, Oľga Šalagová, Peter Kadlečík, Božidara Turzonovová, Ivan Romančík, Zuzana Tlučková, Soňa Ulická, Helena Geregová, Martin Kaprálik, Ľuboš Kostelný, Ivana Kuxová, Zuzana Dančiaková a Rebeka Poláková.

Vo štvrtok do programu pribudne Andersenova rozprávková hra Bodliak. Pre rozhlas ju napísal Dušan Brindza v roku 1976. Účinkujú Dušan Jamrich, Vladimír Kostovič, Pavol Mikulík, Magda Vášáryovú, Anna Bučinská, Gustáv Legéň, Alojz Kramár a Eva Kvietiková.

Od piatku si v našom vysielaní nájdete poslednú zo série rozprávkových hier - Škaredé káčatko. Dramatizácia Anny Florianovej pochádza z roku 1995 a účinkujú v nej Karol Machata, Eva Večerová, Anna Javorková, Viera Richterová-Horváthová, Zdena Grúberová, Ján Valentík a ďalší.

Vo forme monologickej rozprávky vám tento týždeň prinášame rozprávku Stromček, v umeleckom prednese Júliusa Satinského. Do vysielania vstúpi v piatok.

O živote a diele Hansa Christiana Andersena sa viac dozviete v rozhlasových pásmach, ktoré sme si pre vás pripravili. V cykle Rubikon redaktorka Ivica Ruttkayová ponúka od utorka publicistické pásmo Otec škaredého káčatka, malej morskej víly a tých ďalších, v ktorom sa o Andersenovi porozpráva s umeleckým prekladateľom Milanom Žitným. Ďalej účinkujú švédsky dramatik Per Olov Enquist a herci Juraj Predmerský a Martin Kaprálik.

Literárne pásmo známeho prekladateľa a básnika Milana Richtera Rozprávkarov bazár hovorí o Andersenovi, ako ho nepoznáme. Mnohí z nás nevedia, že písal aj drámy či iné literárne žánre. Na Litere od stredy. V réžii Martina Bendíka účinkujú Karol Machata, Miroslav Trnavský, Alfréd Swan a Hana Gajdošová.

V unikátnej umelecko-dokumentárnej kompozícii Petra Kantora Rozprávka jedného života si od štvrtka vypočujete skutočný príbeh Hansa Christiana Andersena. Dozviete sa, že pochádzal z chudobnej rodiny, jeho otec bol obuvník a matka pomáhala s upratovaním v domoch bohatých ľudí, alebo že si sám o sebe myslel, že je veľmi škaredý. V hlavných úlohách budete počuť Andreja Mojžiša a Michaelu Drotárovú.

Vo vysielaní Rádia Litera dostane od utorka priestor aj poviedka Hansa Christiana Andersena Tieň. Do slovenčiny ju preložil Jaroslav Kaňa, v réžii Františka Obžeru vám ju prečíta František Kovár.

Bohatý rozprávkový program doplníme od piatku aj jednou časťou cyklu Poetologický slovník. Jej autorka Jana Pácalová sa v nej venuje pojmu Rozprávka. Okrem autorky účinkujú Vladimír Štefuca a Helena Geregová.

Prajeme vám, aby ste z rozprávok nikdy nevyrástli. Ako hovorí jeden z mnohých výrokov spisovateľa Milana Rúfusa: Rozprávka je orechovou škrupinkou, v ktorej je uložený život.

Pokiaľ sa vám páčili Andersenove rozprávky, viac z nich ako aj veľké množstvo ďalších rozprávok a rozprávkových hier môžete denne počúvať na našom sesterskom rádiu pre deti - Rádiu Junior.

Program pre vás dramaturgicky zostavil Martin Šenc.

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Autor: Martin Šenc; snímky: unsplash.com, wikipedia.org, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame