Nový Don Quijote, Vilikovského krásna strojvodkyňa i Slovo Válkovo

Nový Don Quijote, Vilikovského krásna strojvodkyňa i Slovo Válkovo

Tento týždeň nahliadneme v Rádiu Litera do nedávnej rozhlasovej tvorby, ktorá má originálny rukopis a dokáže sa dostať pod kožu. Môžete sa tešiť na rozhlasovú hru Don Quijote, ktorá mala premiéru minulý rok. Vrátime sa aj k hre z roku 2016 Sen noci svätojánskej v réžii Jakuba Nvotu. Nenechajte si ujsť tohtoročnú novinku od Petra Pavlaca Slovo Válkovo. V Čítaní na pokračovanie si budeme listovať v knihe Pavla Vilikovského Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa. Zaznejú najnovšie verše Jána Gavuru a Michala Habaja. Siahneme po poézii Dory Shorterovej v preklade Jany Kantorovej-Bálikovej. Pavel Hrúz rozpletie niekoľko tragikomických osudov v prostredí dopravnej spoločnosti v hre Ešte pred konečnou a nebude chýbať rozprávková hra Ako išlo vajce na vandrovku.

Na začiatku týždňa na vás čakajú dve časti rozhlasovej hry podľa výnimočného románu Miquela de Cervantesa Don Quijote. Chudý rytier s hrdzavým brnením putujúc krajinou na zdochýnajúcom koni - napoly blázon napoly génius - nám opäť raz pripomenie, že odstrčený rojko častokrát morálne prevyšuje svoje okolie. Samozvaný rytier neúnavne bojuje za nastolenie pravdy aj za cenu poníženia. Stal sa symbolom čistoty duše vzdorujúc veterným mlynom, ktoré sa hrdzavo a neúnavne krútia dodnes. Je to jedno z najčítanejších literárnych diel vôbec, jednoruký Cervantes ho vymyslel v sevillskom žalári bez zatrpknutosti a s úsmevným humorom, plný múdrosti a lásky k človeku na prahu staroby, po mnohých životných sklamaniach a literárnych neúspechoch. V réžii Laca Keratu účinkujú Boris Farkaš, Ján Mistrík, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Lucia Vráblicová, Ladislav Konrád, Katarína Križanová, Štefan Martinovič, Štefan Richtárech, Dušan Kaprálik a iní.

Od pondelka tiež uvádzame do vysielania piatu časť cyklu Rádia Litera V SKRATKE. Tentokrát pôjde o krátke pásmo o Valentínovi Beniakovi. O poézii básnika bude hovoriť Kamil Peteraj, odznie i hlas Valentína Beniaka a vypočujeme si verše z jeho skladby ŽOFIA, ktorú zhudobnili a interpretujú košickí konzervatoristi. Scenár pripravila Monika Kekeliaková.

Ud utorka otvoríme knihu Pavla Vilikovského Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa. Jej štyri časti si predstavíme vrámci cyklu Čítanie na pokračovanie. Budeme svedkami ľúbostného príbehu mladého pracovníka reklamnej agentúry Ivana, kým nezistíme, že je to vlastne postava z románu bezmenného spisovateľa. Ivan sa svojmu tvorcovi vymkne z rúk a proti jeho vôli začne viesť nezávislý život. Bazírujeme na hranici reálneho a vymysleného sveta a čoraz ťažšie sa nám ich darí rozlíšiť, pričom nahliadneme do fascinujúceho zákulisia tvorivého procesu. V réžii Laca Keratu účinkuje Ján Gallovič.

Zátišie s mačkou je názov minirománu, v ktorom sa predstaví spisovateľka Michaela Rosová. Zažite krátku momentku z pláže, kde nechýba pekný výhľad až na more a bar zaseknutý kdesi v skalách. V réžii Patrika Orieška účinkuje Miroslav Trnavský.

Ján Gavura nám vo svojich veršoch ponúkne Stretnutie Krista s mužom na služobnej ceste. V Gavurových veršoch nájdeme radosť zo všetkého živého i smútok z pominuteľnosti. Racionalita prírodných zákonov sa prelína s osudovosťou, viera je dogma i výsledok poznania „Človek nemôže vraziť klinec do prázdneho priestoru". Poďte sa jeho existenciálnou optikou presvedčiť, že nie všetko je také, aké sa zdá pri prvom vneme. V réžii Petra Vilhana účinkuje Igor Kasala.

Od stredy si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Pavla Hrúza Ešte pred konečnou. Ocitneme sa v prostredí dopravnej spoločnosti. Autor tu rozplieta niekoľko tragikomických osudov, ktoré sú inšpirované  jeho životnou skúsenosťou. Mozaikovito spájané dramatické situácie zdôrazňujú tragikomický rozmer našej každodennej existencie. Hru naštudoval v banskobystrickom štúdiu v roku 1993 režisér Ladislav Hyža s hercami Slovenského komorného divadla v Martine v tomto obsadení: Štefan Halás, Emília Čížová, Renáta Rundová, Martin Horňák, František Výrostko, Michal Gazdík, Ivan Giač, Andrej Štermenský.

Zunovalo sa vajcu na polici ležať. Urobilo kotúľ a pustilo sa do sveta. Ide, ide, dáva pozor na skaly a jamy. O skalu by sa roztrepalo, z jamy by sa nedostalo... klasika, na ktorej sme vyrástli všetci. Vráťte sa do detstva prostredníctvom Veľkej knihy slovenských rozprávok z dielne Ľubomíra Feldeka. Rozprávkovú hru Ako išlo vajce na vandrovku zdramatizovala Lucia Kolmosová a v réžii Laca Keratu sa predstavia herci Štefan Martinovič, Ľudmila Mandžárová, Igor Krempaský, Marián Labuda, Martin Horňák, Jozef Benedik, Peter Kollárik, Ľubica Očková, Dušan Vaňo a Martin Vittek.

Pri deťoch ešte zostaneme, ale tých odrastenejších. Od štvrtka si spolu so svojimi potomkami vypočujte rozhlasovú hru pre mládež Sen noci svätojánskej. Nesmrteľné dielo Williama Shakespeara pre dnešné deti a ich rodičov upravil Jakub Nvota. Účinkujú Kamil Mikulčík, Petra Vajdová, Martin Šalacha, Štefan Martinovič, Radovan Hudec, Zuzana Kyzeková, Zuzana Konečná, Juraj Hrčka a ďalší.

A opäť esej, tentoraz z pera Silvie Kaščákovej. Volá sa Pri všetkej úcte - vernosť. Autorka v nej spolu so svojim čtateľom hľadá stopy vernosti a na všeličo prichádza. A tak sa spolu pýtame - Čo ak aj nevera spôsobuje radosť? Možno ochorieť na vernosť? Nepodvádzať samých seba? Ako prichytiť niekoho pri vernosti? V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Soňa Pariláková.

Caput mortuum alias „Mŕtva hlava" sa skrýva za veršami Michala Habaja. Najnovšia zbierka sa nám ústami samotného básnika prihovára zo sveta, ktorý by sme nechceli zažiť, ale nemáme inú možnosť. Je to náš svet. Naša súčasnosť, minulosť a budúcnosť sa tu ocitli v jedinom hľadáčiku snajpera, ktorý mieri priamo do srdca ľudskosti. Je dnes človek viac živý alebo mŕtvy? Koľko ľudí treba na záchranu sveta, koľko na jeho zničenie a koľko na to, aby aspoň jeden človek prežil?

Aj Dora Shorterová si vypýta vašu pozornosť veršami. Balada o čiernom psíkovi v réžii Táne Tadlánkovej odznie v podaní Dagmar Sanitrovej.

Piatok otvorí rozhlasová hra Petra Pavlaca Slovo Válkovo. Počúvajte fiktívny dialóg na hrane priepasti, akýsi pokus hľadať argument. Ide o rozhlasovú úpravu divadelnej hry, kde v réžii Patrika Lančariča a Emila Horvátha účinkujú František Kovár a Emil Horváth, mladší. Jadrom divadelnej hry je poéma Slovo od Miroslava Válka, no poézia tohto autora sa hrou vinie i inak. Protagonisti sa snažia porozumieť, prejsť cez to banálne spojenie plné alibizmu - "doba bola taká".

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Foto: pixabay.com., unsplash.com, TASR, wikipedia, Bábkové divadlo Košice

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame