Keď sa mení móda (i človek)

Keď sa mení móda (i človek)
Tento týždeň sa v Rádiu Litera zamyslíme nad zmenami v móde, spoločnosti i v duši človeka. S Máriou Magdalénou Zubercovou sa budeme rozprávať o odevnej kultúre v jednotlivých storočiach. Dozviete sa čo-to o odievaní v starom Egypte, Indii a Číne, ale aj o španielskej móde. Témou bude aj uhorský a nemecký spôsob odievania v 18. storočí a rok 1947 v súvislosti s Christianom Diorom. Zaujímať nás bude aj slovenská móda v období socializmu. Čítať si budeme verše i poviedku s témou svadobných šiat. Nebudú chýbať motívy krajčírov a šitia. K vrcholným výberom týždňa určite patrí rozhlasová hra Papuša a hra Balzac a čínska krajčírka. V Papuši sa nechajte preniesť sveta rómskej poetky. V Balzacovi a čínskej krajčírke budete môcť prežiť autobiografický príbeh lásky na pozadí čínskej kultúrnej revolúcie. Milan Zelinka nám v šiestich častiach novely predstaví citlivo vyportrétovanú dušu alkoholika Aladára Krajkoviča. Vo fíčri Márie Danadovej budeme uvažovať nad súčasnými trendmi v „odievaní" kníh, čiže v ponuke bude téma knižného dizajnu. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše J. Palaščáka a G. Apollinaira.

V Čítaní na pokračovanie nás tento týždeň bude sprevádzať Milan Zelinka a jeho Jediná radosť v šiestich častiach. Rozprávač sa vracia do mladosti a spomína na život svojho trénera Rudenka Mysloviča či výraznú postavu miestneho alkoholika Aladára Krajkoviča. "... keď príde ráno o piatej zatvoriť budovu na kľúč, až vtedy ho znova uvidí... Aladár sedí sám ako sirota v prázdnej telocvični uprostred dlhého stola, plného prázdnych fliaš od vína, piva a pálenky, špinavých príborov a tanierov od gulášu. Hlavu má opretú o prsia, oči zatvorené... A Rudenkovi v tej chvíli pripomína človeka, ktorého zvesili z kríža..." V réžii Márie Jarkovskej účinkuje Róbert Šudík.

Z lesa zaniesli dievčatko do dediny a pokrstili. Ale v tábore na ňu nikto nevolal: „Bronka!" Hovorili jej: „Prekrásna!" Pre tú krásu ju nazývali Papuša, čo po cigánsky znamená bábika. V rozhlasovej hre podľa knihy Angeliky Kuzniak odznie príbeh určený na zabudnutie, veď v zabudnutí a samote starne aj jeho hrdinka. Autorka pracovala s rôznorodým materiálom - so súkromnými listami, nahrávkami, spomienkami pamätníkov a napokon aj so samotnými básňami hlavnej hrdinky. Portrét prvej rómskej poetky Bronisławy „Papuše" Wajs je mrazivý a krutý. A stále aktuálny. V réžii Laca Keratu účinkujú Zuzana Kronerová, Jeanetta Švoňavská, Rebeka Poláková, Peter Rúfus, Juraj Hrčka, Dušan Vaňo, Martin Vitek, Lucia Vrablicová, Zuzana Kapráliková a Danica Matúšová.

Jozef Šajgal pôvodne pracoval ako učiteľ na rôznych miestach a popri tom sa etabloval ako rozhlasový autor. My vám od pondelka ponúkame jeho poviedku Svadobné šaty. Prenesieme sa do života mladej študentskej dvojice, ktorá sa „musí brať". A najdôležitejšie pre matku nevesty sú paradoxne... šaty. V réžii Milana Semíka účinkujú Zuzana Jezerská, Anton Živčic, Vladimír Bratoň, Eva Žilineková, Žofia Martišová, Helena Grečnerová, Ján Kováčik a Jana Strnisková. Dramatizácia je z roku 1982.

V utorok sa budeme rozprávať O vývoji odievania v publicistickej relácii Juraja Kulíka spolu s jeho hostkou Máriou Zubercovou, zo Slovenského národného múzea v Bratislave. Dozvieme sa, ako sa vývoj módy menil od najjednoduchších prejavov až po sofistikovanejšie, že dôležité bolo i česanie, maľovanie a celková úprava tela, čo malo pre ľudí viac okultný ako estetický význam. Prenesieme sa do Egypta 3000 rokov dozadu, odkiaľ sa odevná kultúra začala šíriť do celého sveta.

Od stredy sa s Omarom Mirzom v relácii Fokus pozrieme na Slovenskú módu v období socializmu. Jeho hostka Zuzana Šidlíková - odevná dizajnérka a výtvarníčka - vydala na tému už niekoľko kníh. Režim a móda akosi nejdú k sebe a bolo to teda vidieť. Odev mal byť v prvom rade praktický, funkčný, podporovať rovnosť, zakryť rozdiely. Ideály ruského konštruktivizmu zamerané na priemysel ovplyvnili i vizuál, ktorý ľudia nosili. Nešlo o krásu ale cenovú dostupnosť a ošatenie más.

O vlkovi, čo si dal šiť čižmy je rozhlasová hra na ľudový motív z pera vtipnej Oľgy Feldekovej. Ako to dopadne, keď jedného dňa zaklope na kníšucu sa lesnú chalupu chudobného obuvníka sused vlk, aby neboráka požiadal o službu, porozpráva vám Ján Gallovič, Marián Zednikovič, Zuzana Tlučková, Marián Geišberg, Július Satinský, Kristína Bartošková a Martin Mikulášek. Hra v réžii Táne Tadlánkovej mala premiéru v roku 1996.

Vo štvrtok pokračujeme ďalšou rozhlasovou hrou autora Dai Sijie, pod názvom Balzac a čínska krajčírka. Ide o autobiografický príbeh z obdobia kultúrnej revolúcie, ktorú budúci spisovateľ prežil na vlastnej koži, keď ho ako syna rodičov-lekárov poslali na vidiek, na prevýchovu k negramotným roľníkom. Láska k literatúre je silnou motiváciou, ktorá udrží nad vodou i človeka v zúfalej situácii. V réžii Martina Kákoša účinkujú Ľuboš Kostelný, Jakub Gogál, Tatiana Pauhofová, Juraj Hrčka, Matej Landl, Viera Richterová, Dušan Kaprálik, Ján Mistrík a ďalší.

Guillaume Apollinaire bol vedúcou osobnosťou avantgardy 20. storočia, predstaviteľ modernej francúzskej poézie, zaviedol literárny pojem surrealizmus. Tvrdil, že básnici nie sú len tvorcami krásy, sú predovšetkým tvorcami pravdy. Po celý život sa mimoriadne zaujímal o spoločenské zvyky nevšedných národov i spoločenstiev. Známa je predovšetkým jeho zbierka Alkoholy, no my si ho predstavíme v básni nazvanej Mária. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Marián Geišberg.

Slovenskú básnickú obec zas bude reprezentovať Jozef Palaščák a jeho verše Tvoje svadobné šaty. V réžii Laca Keratu účinkuje Ivo Gogál.

Vyberáte si knihy podľa obálky? Zlákala vás už niekedy forma bez toho, aby ste vedeli niečo o obsahu? Korešpondoval obal s kvalitou diela, alebo ste boli sklamaní? Dizajn - fenomén dnešnej doby - nás sprevádza na každom riadku knihy od obálky až po tiráž. Čím je špecifická vizuálna stránka beletrie a akou mierou do tvorby vstupujú autor, ilustrátor, vydavateľ či dokonca čitateľ? Dozviete sa od piatku vo fíčri Márie Danadovej Knižný dizajn v súčasnej slovenskej beletrii. Účinkujú Daniel Výrostek, Juraj Smutný, Andrea Krestianová, Mária Rojková, Daniela Olejníková, Dodo Dobrík a Juraj Blaško.


Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Fotky: unsplash.com, pixabay.com, TASR, wikipedia.org

Program rádií





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame