Významní rozhlasoví tvorcovia III. - Ján Milčák a Rudolf Dobiáš

Významní rozhlasoví tvorcovia III. - Ján Milčák a Rudolf Dobiáš

Spájajú ich rozprávky, hoci život jedného z nich zďaleka rozprávkový nebol. Jedného poznačilo niekoľkoročné väzenie, druhý pracoval ako lekár. Tento týždeň dáme priestor dvom výrazným rozhlasovým tvorcom, ktorí pomáhali svojimi rozprávkami a hrami pre mládež formovať celú jednu generáciu detí, ale našli si priestor i na tvorbu pre dospelých. Ich miesto na poli literatúry a rozhlasovej tvorby je výnimočné. Ján Milčák a Rudolf Dobiáš.

Kniha Jána Milčáka nazvaná Rezbár nás bude v piatich častiach sprevádzať celým aktuálnym týždňom. Autor sa venuje historickej téme - životnému príbehu Majstra Pavla z Levoče. „ Všetky sochy si predstavujem presne do najmenších podrobností. Ale vzniknú pod mojimi dlátami až vtedy, keď ich živých, skutočných začnem najprv vnímať a začnem im rozumieť. Stretnem mnohých, nájdem každého, koho potrebujem," hovorí majster, v knihe zvaný Paulus. Dýchne na nás atmosféra obdobia, v ktorom Paulus žil a tvoril, pričom nad vonkajším svetom dominuje vnútorný svet postáv, ich zložitá a zvláštna psychológia.

Cvrček je oceňovaná hra pre mládež z dielne nášho druhého autora týždňa - Rudolfa Dobiáša. Budeme svedkom príbehu mladého muža poznačeného výkonom trestu. Chvíľkové pošmyknutie ho stojí vzácny čas odkrojený z mladého života. Keď sa za ním zavrie väzenská brána a on sa opäť nadýchne slobody, čaká ho neľahký začiatok a zložité hľadanie vlastného miesta v spoločnosti. V čase svojho uvedenia, v roku 1979, hra u poslucháčav silno zarezonovala. Účinkujú Emil Horváth, Leopold Haverl, Eva Večerová, Gustáv Valach, Eduard Bindas, Jozef Cút, Eva Kvietiková, Ľubo Roman a ďalší.

V eseji 5 x 5 úvah o slobode sa Rudolf Dobiáš venuje novembrovým udalostiam, ktoré presmerovali históriu Slovenska. 25 osobností našej kultúry hovorí o 25 rokoch slobody, pri príležitosti výročia revolúcie. Vyjadrovať sa budú spisovatelia, výtvarníci, divadelníci, hudobníci, skloňovať sa bude sloboda slova a demokracia. Popri komentároch autora úvodné slovo číta Marián Grebáč.

V utorok nás privíta pásmo Juraja Kulíka, ktoré nazval Návraty k podstate. Je venované tvorbe spisovateľa Rudolfa Dobiáša. Ten má v súčasnej slovenskej literatúre výnimočné postavenie - tak svojim životom, ako aj témami diel. Už v mladom veku si prežil jáchymovské peklo uránových baní a boj o holú existenciu. Jeho texty sú spojené s tvorbou pre deti - najmä rozprávkami, no napriek tragickej životnej skúsenosti má Dobiášov rukopis v sebe veľa hravosti, fantázie a humorne odľahčeného pohľadu na detský svet. Až po páde komunizmu sa pustil do písania kníh, kde dovolil minulosti, aby sa vynorila a hĺbkovo skúmala človeka „vrhnutého do bytia".

Rodinka rozhlasových je relácia, ktorá vznikla pri príležitosti 90. výročia rozhlasového vysielania, aby predstavila dovtedajších najvýznamnejších rozhlasákov. Priestor dostali i obaja autori z našej témy. Rozsah tvorby Milčáka a Dobiáša zaplnil až 5 častí tohto programu, ktoré môžete postupne počúvať do konca týždňa. Autorsky pripravili Ľuboš Machaj a Tamara Chlebová, číta Robo Roth.

Nasleduje poviedka Jána Milčáka, Klietka. Nájdete ju v útlej zbierke zvanej Pocit úľavy, ktorá otvára takmer fantazijný svet temnejších farieb, určený dospelým. Kniha pozostáva z piatich poviedok s témou života a smrti. Autor rozohráva živé partie s postavami plnými ťaživých myšlienok na smrť, vinu či neschopnosť nájsť akési unikajúce naplnenie. Posledná, Klietka, je vykreslením očakávania smrti v starobe, ktorá manželský pár cez slabosť a nevôľu lapila medzi štyri steny domu a donútila vzájomne si ubližovať. Účinkujú Hana Makovická, Peter Macko, Judita Vicianová a Anna Satmárová.

Ján Milčák bude dominovať i cyklu Portréty, ktorý môžete počúvať od stredy. Hoci si ho spájame najmä s tvorbou rozprávok, krátkych próz pre dospelých, rozhlasových a divadelných hier, Spišiaci ho poznajú aj ako lekára. Jeho mnohkrát ocenené texty sú charakteristické hĺbkou a symbolikou a sú plné hravosti. O rozhlasový portrét sa postarala Vladimíra Čajová.

Myslíš, že aj smrť môže byť nádherná? Akoby si zostupoval hlboko do studne. Život a smrť sú ako brat a sestra. Voda vyviera zo studne, je jej podstatou. Ten kto sa do nej ponorí, ju už nepotrebuje," takto začína dialóg medzi ženami dvoch generácií, ktoré spolunažívajú v jednom dome, v rozhlasovej hre Jána Milčáka Okno. Kým mladšia sa teší zo života a vidí jeho farebné krásy, staršia svet vníma ľahostajne, len spoza okna, zavalená ťažobou minulosti. Až kým jeden deň nevstúpi obom do života mladík... Účinkujú Lena Košická, Dana Košická, Igor Timko, Peter Rašev a Adriana Ballová.

Od štvrtka si nenechajte ujsť poviedku Rudolfa Dobiáša Múr, ktorý popravili, ktorá svojho času zvíťazila v súťaži Slovenského literárneho fondu. Sme svedkami príbehu manželského páru, ktorý prechádza krízou. Aspoň tak ho vnímajú mužské zmysly hlavného hrdinu. V réžii Jany Strniskovej účinkujú František Kovár, Peter Bzdúch, Helena Geregová, Jana Kopsová, Viera Strnisková, Vladimír Minarovič a Anton Korenči.

V pásme Básnik sám doma so svojou poéziou si opäť vezme slovo Rudolf Dobiáš, v pozícii básnika, čo v tichu a samote uvažuje o svojej tvorbe. „Tak som sa, doráňaný a ustatý, a azda práve preto, že som bol naozaj ustatý a staré jazvy sa pripomínali bolestnými odchodmi starých priateľov z Jáchymova, vrátil k poézii. Básne vznikali akoby symbolicky, na začiatku nového storočia a tisícročia." Verše recituje Štefan Bučko.

Obaja naši tvorcovia sa venovali prioritne rozprávkam a tak si samozrejme aspoň jednu z nich predstavíme. Vyberáme pre vás Milčákovu rozprávku O kabáte, ktorý odletel do teplých krajín. O čom bude, neprezradíme, vyrozpráva vám ju Dušan Jamrich.

V piatok vás pozývame vypočuť si fíčer Rudolfa Dobiáša Mŕtvi volajú živých. Umelecký dokument hovorí o okolnostiach justičnej vraždy. Novinárske povinnosti priviedli autora na vojenský súd v Trenčíne. Na stole ležali súdne spisy mladého poručíka odsúdeného v roku 1951 na trest smrti a následne popraveného. V roku 1991 bol nezmyselný rozsudok zrušený. O život prišiel iba 25-ročný odporca komunizmu. Tento muž však zďaleka nepatril k najmladším obetiam. Účinkujú Ján Mistrík, Vladimír Štefuca a Miroslav Trnavský.

Ján Milčák vám ku koncu týždňa predstaví svoju hru pre mládež nazvanú Pátranie. Budeme svedkami okamihu, v ktorom si dvaja chlapci žijú svoj dobrodružný detský svet na výlete uprostred hôr. Kráčajú naprieč prírodou i svojim vnútrom. A tak, ako to už v živote býva, raz príde i búrka. Vychutnujte si mladučkého Roba Rotha a Ivana Šándora, sekundujú im Ján Mistrík, Eva Večerová, Július Pántik, Peter Aczel a Michal Suchánek. Hra je z roku 1987.

Prajeme vám príjemný týždeň spomienok s rádiom Litera!

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Fotky: unsplash.com, pixabay.com, wikipedia.org, TASR, Mestská knižnica Piešťany

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame