Atlasy, mapy a literárne expedície, 2. časť

Atlasy, mapy a literárne expedície, 2. časť

Keďže mnohí naši poslucháči sú stále na cestách, pokračujeme aj naďalej na tému atlasov a máp, do ktorých sa tajomne vpletú aj mapy našich vzťahov. Veríme, že práve vďaka našim reláciám a hrám vám bude na cestách radostnejšie a ešte zmysluplnejšie. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na literárnu expedíciu v podobe vtipných poviedok Mariny Moskvinovej Môj pes má rád džez. V Ars litere si pripomenieme 190. výročie narodenia autora dobrodružnej a cestopisnej literatúry Julesa Verna. Pri dobrodružných potulkách zostaneme vďaka Markovi Twainovi a jeho postavičke Huckleberryho Finna. V sviežich esejách sa presunieme do Belgicka, ale i Švajčiarska či na svadbu na fínskom jazere. Realitu arabského sveta budeme spoznávať s Ivicou Ruttkayovou. A nebudú chýbať ani hry pre mládež. Do obdobia dospievania nás vovedie próza Jaroslavy Blažkovej pod názvom Môj skvelý brat Robinson. Krehký príbeh vzťahu vnučky a jej starej mamy v priestore dnešnej rýchlo meniacej sa doby prinesie hra Eleny Antalovej Mínusová. Nebude chýbať skautský príbeh, ale ani dobrodružstvá mladých z 80. rokov. Priaznivci diel Hermanna Hesseho sa môžu tešiť na pásmo o jeho tvorbe z pera Dušana Mitanu.

Marina Moskvinová so svojimi poviedkami z knihy Môj pes má rád džez nás bude v štyroch častiach sprevádzať celým týždňom. Moskvinovej texty sú určené hlavne tým, ktorí sa ešte nezabudli pozerať na svet vyjavenými, zvedavými očami detí a neboja sa narúšať všetky „naučené" pravidlá vymýšľaním iných, humorom a smiechom korenených „dočasných dohôd". Otec, mama, ich syn Andriucha a jeho pes Žralok majú radi džez, mimozemšťanov aj pozemšťanov, duševnú rovnováhu a hlavne: všedné v nevšednom. Čítať na pokračovanie vám bude Peter Sklár.

Rozhlasová hra pre mládež Môj skvelý brat Robinson je napísaná podľa výnimočnej knihy Jaroslavy Blažkovej z roku 1968. Zachytáva neľahké obdobie dospievania a humorným i láskavým pohľadom opisuje príbeh prvej silnej a zároveň krehkej lásky. Žáner mládežníckeho románu autorka obohatila o prvky na tú dobu nevídané - expresívny jazyk, liberálne postoje, iróniu a sebairóniu rozprávača. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Róbert Roth, Ján Kroner, Helena Geregová, Zuzana Kapráliková, Magda Paveleková a František Kovár. Hra je z roku 1992.

V pásme Rubikon sa s Ivicou Ruttkayovou pozrieme na Arabský svet, jeho rozprávky a realitu. Svet, čo sa nám zdá byť exotický a vzdialený. Okrem iného sa dozvieme, že arabský fenomén je jedným z najpodstatnejších z celosvetového hľadiska práve v týchto dňoch. Je potrebné poznať fakty bez nánosov zjednodušení a poznať krásu a hĺbku kultúry. Na to je západná civilizácia v tejto situácii, v tom najlepšom slova zmysle, odkázaná. Poznať totiž znamená pochopiť... Účinkujú arabistka Emíre Khidayerová, afrikanistka Viera Pawliková-Vilhanová a sinologička Henrieta Hatalová.

Od utorka si rozhodne nenechajte ujsť reláciu Ars Litera, v ktorej nám Pavol Náther porozpráva niečo na tému Jules Verne. Všetko čo si dokáže niekto predstaviť môže niekto uskutočniť,"  povedal kedysi tento vizionársky spisovateľ a snáď najznámejší predstaviteľ sci-fi a dobrodružnej literatúry. V tom čase to bola trúfalosť, dnes však už vieme, že do veľkej miery pravdivá. Vo svojich knihách predstavil vyše 100 vynálezov a väčšina z nich sa aj skutočne zrealizovala. Relácia je z tohoto roku a účinkuje v nej Jana Truhlářová.

Na odľahčenie si vychutnajte verše japonského básnika a prekladateľa Shuntaro Tanikawu. Na svojom konte má tento autor, ktorého by mnohí radi videli ako nominanta na Nobelovu cenu za literatúru, vyše 60 zbierok. My vyberáme jeho báseň s názvom Poludnie duše. V réžii Mileny Lukáčovej recituje Alfréd Swan.

Večer pred odchodom sa učím užitočné frázy - kde je krčma? Víno prosím. Ach viem ich ledva vysloviť, čítam ich len foneticky. Vtedy ešte neviem, že v krčme mi nik víno nenaleje, že Belgičania pijú len pivo! V podnikoch majú tisícky druhov, za oknami vkuse prší a ja ešte netuším, že tu sa nevyčasí nikdy." V cykle Odinakiaľ vám ponúkame postrehy Kataríny Vargovej Z Belgicka. Účinkuje Lívia Michalčík Dujavová.

Spestrením nášho týždňa bude určite Mark Twain a jeho Dobrodružstvá Huckleberryho Finna. Pripomeňte si formou rozhlasovej hry nerozlučné kamarátstvo dvoch chlapcov plné napätia, svojského humoru a neodolateľnej hravosti.V réžii Táni Tadlánkovej účinkujú Róbert Roth, Juraj Draxler, Bronislav Grznárik, Martin Kaprálik, Vladimír Minarovič, Vlado Černý, Stano Dančiak, Elo Romančík, Martin Kuthan, Kamila Magálová, Ľubo Paulovič, Igor Čillík, Július Vašek, Július Paluš a ďalší. Hra je z roku 1991.

Odinakiaľ sa nám v stredu prihovorí Irena Brežná. Svoj pohľad na Švajčiarsko nazvala Geografický homeopat. Život a tvorba Ireny Brežnej, držiteľky rôznych literárnych ocenení, poznačila skúsenosť emigrácie z Československa práve do Švajčiarska v roku 1968. Tento zlomový zážitok sa odráža v celej jej tvorbe, či už ide o reportáže, eseje alebo prózu. Číta Alena Sušilová.

Štvrtok otvorí rozhlasová hra Eleny Antalovej s názvom Mínusová. Krehký príbeh vzťahu vnučky a jej starej mamy nie je len o osamelosti dieťaťa z rodiny úspešných rodičov, ale i obrazom rýchlo sa meniacej doby. Keď je náš život zahltený správami o zemetraseniach, vojnových konfliktov, pikošiek zo života celebrít, zostáva nemenné to najdôležitejšie - potreba obyčajnej ľudskej blízkosti. Účinkujú Božidara Turzonovová, Lucia Butašová, Kamil Kollárik, Soňa Ulická, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Jana Bárdošová, Peter Marcin a Miroslav Trnavský. Hra je z roku 1996.

"Obete druhej svetovej vojny, najstrašnejšej v dejinách, už neprehovoria. Nech teda vravia tí, ktorí prežili svoju smrť. Nech podajú svedectvo o zle v mene dobra a mieru na Zemi." Tak začína dramatizovaný dokument Skaut, ktorý opisuje príbehy ľudí, ktorým vojna nedokázala vziať to najvzácnejšie - život. Na motívy osobného svedectva Jiřího Navrátila z publikácie Kniha živých voľne zdramatizoval Pavol Smolík. Účinkujú Miroslav Trnavský, Ladislav Kerata, Dušan Kaprálik, Lukáš Herc, Přemysl Boublík, Ivo Gogál, Martin Horváth, Daniel Markov a Viktor Urban.

Osobu významného rozhlasového tvorcu poznačeného neľahkým osudom - Rudolfa Dobiáša - sme si už v samostatnom týždni na Litere predstavili. Tentoraz vám ponúkame v rámci cyklu Rampa jeho rozhlasovú hru pre mládež s názvom Celkom obstojní súrodenci. Svieži príbeh z 80. rokov, keď sa kamaráti zvolávali k hrám nie cez mobily, ale telefónne slúchadlo a neboli eurá, ale koruny. K informáciám sa deti nedostávali ako dnes cez google. Museli nasadnúť hoci na bicykel, aby zistili, kedy ktorý obchod bude otvorený. Ale v niečom sa všetky deti navzájom podobajú ponad čas... V čom - to zistíte, keď sa započúvate. Účinkujú Pavol Lazar, Martin Dánai, Michaela Mikulášová, Róbert Roth, Gustáv Legéň, Emília Došeková, Július Paluš. Hra je z roku 1985.

Pod názvom Náš súputník Hermann Hesse uvádzame pásmo Dušana Mitanu, v ktorom rozoberá dielo jedného z najvýznamnejších spisovateľov 20. storočia. Pre Hesseho sú príznačné motívy noci, samoty, hudby, hľadania stratenej vlasti. Ponúkame vám prierez tvorbou a rozbor niektorých titulov spisovateľa, ktorý v roku 1946 dostal Nobelovu cenu za literatúru, keďže vo svojej tvorbe hľadal univerzálne bratstvo a človečenstvo. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Miroslav Trnavský, Ivan Laca, Peter Marcin, Vladimír Minarovič a Dušan Mitana.

Nasleduje cestopis Márie Sarkovej Svadba na fínskom jazere. Autorka už bola na mnohých svadbách na mnohých miestach, ale táto bola vskutku netradičná. Ako vyzerá svadba na škandinávsky spôsob sa dozviete v prednese Evy Cibulovej Ryšákovej.

V autorskej minidráme Traja kamaráti si na záver týždňa vypočujte rozhlasový text študenta VŠMU Karola Rédliho. Išlo o školské zadanie od pedagóga Petra Pavlaca viacerým študentom dramaturgie, ktorých predstavujeme v rámci Fóra mladých autorov. Tí mali pri písaní čerpať z prostredia im dôverne známeho, využiť osobnú skúsenosť. V réžii Laca Keratu účinkujú Pavol Šimun, Matúš Kvietik, Ondrej Kaprálik. Minidráma je z roku 2015.


Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Fotky: TASR, wikipedia org., pixabay.com, unsplash.com

Program rádií



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame