Leto s detektívkou alebo zimomriavky v lete II.

Leto s detektívkou alebo zimomriavky v lete II.

Druhý augustový týždeň bude opäť zimomriavkový. Nebude chýbať dobrá zápletka, vrahovia či detektívi. Čítanie na pokračovanie bude plné autorov detektívok, aj tých slovenských. Budeme si čítať Ed Lacya či Petra Krištúfka. Vyrozprávame si príbeh O neslávnom vrahovi Ondrejovi Rigovi. K vrcholným výberom týždňa bude patriť hra na motívy diela Jacka Londona Zabiť človeka, poviedka Davida Herberta Lawrenca Lišiak a poviedka výborného rozhlasového autora Františka Obžeru pod názvom Strach. Prečo bude potrebné zabiť práve Martu, sa dozviete v minidráme Martina Ciela. Zuzana Belková sa bude rozprávať vo svojej relácii s Danielou Kapitáňovou a Dušanom Taragelom o detektívke. Vraždy, samovraždy a čary v archetypálnom príbehu ponúkne hra Williama Shakespeara Macbeth. Nebude chýbať hra pre mládež z 80. rokov od Eleny Antalovej pod názvom Najkratšie prázdniny. Priaznivcov poézie potešia verše W. Shakespeara, L. Ferlighettiho, I. Kraska a H. Fiebigovej. S Ivicou Ruttkayovou sa budete môcť započúvať do zaujímavej témy o zdedených génoch a pátrať po ich príbehoch.

Tohtotýždňové čítanie na pokračovanie ponúkne štyri poviedky a zamyslenia na detektívnu tému. V ponuke je Ed Lacy s titulom Komu bude Arthur chýbať? - číta Peter Marcin. Dado Nagy prestaví knihu Beštia Dominika Dána, inšpirovanú príbehom slovenského masového vraha Ondreja Riga.Ten dal o sebe znať po amnestii, keď sa za ním začne šíriť krvavá stopa, na scénu však prichádza nová vyšetrovacia metóda - analýza DNA. Okrem autora relácie účinkujú Boris Farkaš, Judita Bilá a spisovateľ Dominik Dán. Marína Čeretková-Gallová ponúka Pátranie po nezvestnom - o zložitom osude dievčatka, ktoré matka opustila a otec je nezodpovedný milovník života a pijan. Účinkujú Petra Vajdová, Jozef Kroner, Darina Vašíčková, Helena Geregová a Peter Sklár. No a na záver Peter Krištúfek, ktorý stojí za pásmom Prepelice s tymiánom a vraždou - dozvieme sa niečo o autorovi Rexovi Stoutovi a jeho detektívovi Nerovi Wolfovi. V ukážkach účinkujú Lucia Vrablicová a Ján Gallovič.

V pondelok si ešte vypočujte hru pre mládež Eleny Antalovej Najkratšie prázdniny. Malý Peter je sám doma, naraz zazvoní telefón. Človek na druhom konci sa predstaví ako policajt a vypytuje sa na všetko možné. Dokonca chce dojsť na návštevu. Pustí Peťo neznámeho do domu potom, čo mu porozpráva temer všetko o svojej rodine? Do detstva 80-tych rokov vás prenesú Peter Mišík, Eva Večerová, Ivan Rajniak, Peter Perďoch, Magda Paveleková a ďalší.

Určite si nenechajte ujsť ani rozhlasovú hru podľa Jacka Londona Zabiť človeka, v ktorej autor zobrazil nevšedný príbeh zlodeja, pristihnutého majiteľkou domu. Hoci ich role sú jasné a právo stojí na strane ženy, motívy ich konania už také jednoznačné nie sú. Kto z nich je skutočne spravodlivý, zlodej alebo jeho obeť? Účinkujú Ivan Romančík, Oľga Solárová a Jozef Šimonovič.

Od utorka na vás čaká Rubikon Ivice Ruttkayovej, ktorý nazvala Gény a príbehy ako dedičstvo. Budeme počuť názory filozofa, rozhlasovej publicistky, psychologičky, molekulárneho genetika a poetky. Päť rôznych ľudí rôzneho veku, zázemia a vzdelania odpovedá na jednoduché otázky. Sú pre nás dôležité rodinné línie našich rodičov, starých rodičov a prarodičov? Mali by sme ich poznať? A prečo? Účinkujú Dana Podracká, Terézia Slovjaková, Martin Matuštík, Ludevít Kádaši a Zuzana Belková. Relácia je z minulého roku.

Nasleduje stereopoviedka Františka Obžeru, Strach. Počúvame vnútorný monológ muža, ktorý nevie spať. Prečo asi? Čo za myšlienky mu víra v hlave a kvária dušu? Skrýva niečo? Ak áno, aký to bude mať dopad na jeho rodinu? F. Obžera debutoval ako dramatik v rozhlase v roku 1979, okrem toho napísal rad scenárov pre televíziu a rozprávkové muzikály pre deti. V réžii autora účinkujú Oľga Solárová a Pavol Mikulík.

... Narodíme sa do kráľovstva svetla a zrazu dospelosť už venčí nás, aby aj s vencom zas nás do tmy zmietla. Čas dával dary - berie si ich zas...." Ak v týchto veršoch spoznávate Williama Shakespeara, nemýlite sa. Výber Zo sonetov preložených Ľubomírom Feldekom vám zarecituje Peter Sklár.

Ukážka z ľúbostných veršov Len tebe nám zas pripomenie vedúcu osobnosť slovenskej básnickej moderny - Ivana Kraska. Účinkuje Dušan Jamrich.

V stredu sa ocitneme v Zóne prózy. Vladimír Hanuliak nám predstaví knihu Trhlina Jozefa Kariku, ktorá veľmi pútavým spôsobom mapuje legendu miznúcich ľudí v pohorí Tribeč. Aj keď sa dielko netají nálepkou mysteriózneho thrilleru, zaujalo natoľko, že bolo nominované na prestížne ocenenie Anasoft litera, čo značne rozbúrilo umelecké literárne kruhy. Jozef Krika patrí už roky k spisovateľským fenoménom, dokáže verne zobraziť ilúziu prežitého, čím vás k čítaniu prikuje zláštnym magnetizmom. Účinkujú Lucia Vrablicová a René Jankovič.

Nelly a Jill. Dve sestry, už nie najmladšie. Po smrti rodičov si kúpili farmu, o ktorú sa starajú a snažia sa nejako prežiť. Obe však podvedome túžia po jednom. Po mužovi, ktorý neprichádza. Určite si nenechajte ujsť poviedku podľa literárnej predlohy predstaviteľa anglického modernizmu, Davida Herberta Lawrencea, Lišiak. Účinkujú Emília Čížová, Magda Matrtajová-Čaplová, Ľubomír Holčík, Ján Kožuch a Ján Selecký. Hra je z roku 1982.

Štvrtok otvorí pásmo Moniky Kekeliakovej Fresky mlčania a trepot plachosti - o poézii Henny Fiebigovej. Pozoruhodná tvorba tejto poetky bola ešte do minulého roku súčasnému čitateľovi takmer neznáma. Viac o svojich prvých kontaktoch s Fiebigovej básňami nám porozpráva literárna vedkyňa Andrea Bokníková. Roztratené verše zozbierala do knihy Potopené duše, v ktorej predstavuje aj tvorbu ďalších zabudnutých slovenských poetiek prvej polovice 20. storočia. Účinkujú Judita Bilá a Daniela Šencová.

A prečo musíme zabiť Martu? Čo sa ten Sitár načisto spochabel? Toho gardistu, to chápem, toho sme aj hneď mohli... a ako mu mozog z hlavy vyletel, haha. Ale Martu Rábekovú? Prečo, panebože?" Minidráma o pohnutých vojnových časoch na Slovensku - Zabiť Martu - pochádza z dielne Martina Ciela a naháňa nepríjemné zimomriavky. Účinkujú Pavol Šajmovič, Vladimír Kobielsky, Peter Sklár a Matej Landl.

Detektívky sú stále veľmi obľúbeným čitateľským zadosťučinením. Atmosféra zločinu, ktrorý je na konci potrestaný. Alebo snáď ide o niečo iné? O postavu detektíva, ktorý nikdy nie je nudný a baví nás svojou čudáckou osobnosťou? Aké postrehy na túto tému nám ponúknu dvaja spisovatelia? Dozvieme sa v Literárnej rozhľadni Zuzany Belkovej nazvanej Spisovatelia o detektívke. Autorka sa bude rozprávať s Danielou Kapitáňovou a Dušanom Taragelom.

Od piatka do vysielania zaraďujeme Williama Shakespeara a rozhlasovú hru Macbeth, v ktorej tiež nechýbajú vraždy, samovraždy či čary. Tragédia o Macbethovi je jedna z najobľúbenejších divadelných diel anglického alžbetínskeho dramatika. Je vnímaná ako archetypálny príbeh o nebezpečenstvách túžby po moci a zrade priateľov. Účinkujú Emil Horváth, Boris Farkaš, Ladislav Chudík, Michal Dočolomanský, Pavol Mikulík, Andrej Mojžiš, Anna Javorková, Ivan Romančík, Božidara Turzonovová, Štefan Bučko a ďalší.

Poézia Lawrenca Ferlinghettiho je príťažlivá svojou zrozumiteľnosťou. K arzenálu jeho básnických prostriedkov patrí slovná hra, náhodný rým, irónia, ako aj ostrá pointa. S ostatnými beatnikmi Ferlighettiho síce spája kritický pohľad na stav spoločnosti a zdôrazňovanie osobnej slobody, zároveň sa však od nich odlišuje umiernenejším spôsobom života a sociálnym aspektom svojej poézie. Jeho báseň Svet je úžasné miesto vám prednesie Róbert Roth.

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text : Lucia Šaráková

Fotky a obrázky: pixabay.com,unsplash.com, wikipedia.org, TASR, SITA, archív RTVS


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame