Svet podľa Tolkiena, Kafku či Dobiáša

Svet podľa Tolkiena, Kafku či Dobiáša

Dni sa nám krátia, tmy je stále viac a viac, a tak sa mnohí dostaneme k rozhlasovému vysielaniu a hovorenému slovu o čosi častejšie. Tento týždeň sme preto načreli do knižného a autorského priestoru, ktorý je mimoriadny atraktívny. Budeme si „čítať" autorov, ktorí zvyknú v čitateľských anketách zapĺňať popredné priečky a sú označovaní mnohými čitateľmi ako obľúbení. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na poviedky Franza Kafku (Ortieľ, Umelec hladovky a Brloh), nebude chýbať D. I. Charms (Všetko naopak!), G. Orwell, J. R. R. Tolkien či E. Zola. Určite si nenechajte ujsť Štrasserovo pásmo Mačkin zabil Kočkina o D. I. Charmsovi a hru Guy de Maupassanta Pierre a Jean. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše W. Blakea, J. LeRoia a zažiť v spomienkach iných Alena Ginsberga v Bratislave. Nezabudli sme ani na žáner aforizmov z dielne Arthura Schopenhauera. Rozhlasové hry Ruda Dobiáša sú aj po rokoch aktuálne a umelecky pôsobivé, patria k tomu najlepšiemu v rámci rozhlasového archívu (Keď pávy nespievajú, Takmer normálny víkend, Hviezdička). Vo vysielaní sa objaví už tradične miniromán i eseje, a pribudne korešpondencia Dušana Dušeka a Petra Repku.

Franz Kafka - záhadný autor, temný vizionár, existenciálny mysliteľ. To všetko sa o pražskom spisovateľovi dozvieme skôr, ako otvoríme niektorú z jeho kníh. Knižný výber z najznámejších poviedok nemecky píšuceho autora v redigovanom preklade Milana Žitného vám bude na pokračovanie čítať Michal Ďuriš. Od pondelka to bude próza Ortieľ, ktorá zachytáva tragické vyrovnanie s ťaživou, zdanlivo harmonickou skutočnosťou. Od utorka vám prečítame poviedku Umelec hladovky a od stredy to bude Brloh.

V rozhlasovej kompozícii Jána Štrassera Mačkin zabil Kočkina, sa dozvieme niečo o živote a diele Danniila Charmsa. Meno tohto ruského spisovateľa možno vysloviť jedným dychom s takými velikánmi literárnej grotesky, akými boli Jonathan Swift alebo Samuel Beckett. Cez zdanlivú komickosť Charmsových próz presakuje tragickosť každodennej existencie a pocit nezmyselnosti života. Námetom jeho diel sú situácie groteskné, absurdné, často až panoptikálne. Pri čítaní Charmsove poviedky máme pocit, že autor je miestami až bezohľadný cynik. No z jeho denníkových záznamov ho poznávame ako citlivého, hlboko trpiaceho človeka.

Mystik, vizionár, rojko, čudák, revolucionár, prvý moderný básnik - to je len niekoľko z mnohých prívlastkov spájaných s osobnosťou Williama Blaka. Za svojho života sa nedočkal patričného uznania, dnes patrí medzi najvyhľadávanejších anglických autorov. Jeho osobitá tvorba je výsledkom nevšednej ľudskej i umeleckej poctivosti, ktorú si bránil i za cenu chudoby a zavrhnutia. Vychutnajte si jeho verše Počul som spievať anjela v interpretácii Miroslava Trnavského a Heleny Geregovej.

Od utorka na vás čaká jeden z najplodnejších rozlasových tvorcov - Rudolf Dobiáš - s rozhlasovou hrou Keď pávy spievajú. Hra je dramatikovou výpoveďou o bolestnom procese straty sna o šťastí. Sledujeme osud ženy, která trpela utkvelou predstavou o šťastnom živote. Chýbať nebude démon alkohol a následný úpadok všetkých dôležitých životných hodnôt. Účinkujú Anna Javorková, Emil Horváth, Juraj Predmerský, Helena Geregová,Soňa Ulická, Jozef Šimonovič, Jana Hubinská a ďalší. Hra mal premiéru v roku 1998.

V hre pre deti s názvom Hviezdička sa R. Dobiáš pokúša o príspevok k formovaniu kladného charakteru mladého človeka. Zamýšľa sa nad vzťahmi detí, kamarátov, súrodencov a ich rodičov. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Lýdia Rábeková, Elo Romančík, Beta Poničanová, Emil Fillo, Július Paluš, Vladimír Minarovič, Jela Lukešová, Vladimír Kostovič a ďalší. Relácia je z roku 1975.

Bratislavské divadlo Gunagu sa stalo kultovým miestom, kde sa diváci stretávajú so súčasnými témami vo vtipnom a originálnom spracovaní. Sú to často témy, ktoré vibrujú vo vzduchu a každý z nás ich potrebuje definovať. V hre, na ktorú vás pozýva redaktorka Ivica Ruttkayová v programe Rubikon, sa na javisku riešia veci minulé. Napriek tomu je jej základný konflikt stále aktuálny. Vypočujte si publicistické pásmo o inscenácii divadla Gunagu o návšteve amerického básnika Allana Ginsberga v Bratislave. Rozprávať budú dramatik Viliam Klimáček a básnik Ivan Štrpka. Relácia mala premiéru v roku 2008, vy ju počúvajte od stredy.

Dielo Guy de Maupassanta Pierre a Jean uvedieme vo forme hry pre staršiu mládež. Psychicky nevyrovnaný Maupassant sa celý život nevedel vyrovnať s dobou a spoločnosťou, v ktorej sa ocitol a tak sa uzatváral do seba. Vyjadrenie pocitov považoval za poníženie. Kritici odsudzovali jeho literárnu plodnosť, ktorá sa podpisovala na kvalite diel. Pierre a Jean je jediným psychologickým a zároveň najkratším románom autora, kde po prvý krát nečerpá z vlastných zážitkov tak, ako v ostatných dielach. Je to však typické dielo realizmu, odrážajúce vtedajšiu dobu a problémy, ktoré so vzťahmi narobí dedičstvo a peniaze.

Od štvrtka si budeme čítať montáž absurdných poviedok svojrázneho Rusa - Daniila Ivanoviča Charmsa - kde bude Všetko naopak! V réžii Martina Hvišča účinkujú Helena Geregová a Miroslav Trnavský. Prekladal J. Štrasser.

Od víkendov človek nemôže očakávať veľa. Na víkendy sa tešia iba rodičia. Decko má na sobotu a nedeľu kopec vlastných plánov a odrazu do toho vojde rodič a je po všetkom. Navyše vyhliadky, že sa to zmení, nie sú žiadne, akákoľvek nádej sa topí ako lanský sneh,"  sťažuje sa dorastajúci rozprávač v Dobiášovej hre pre mládež, Takmer normálny víkend. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Marián Zednikovič, Soňa Ulická, Vlado Müller, Štefan Mandžár, Gustáv Legéň, Jozef Kroner, Zdena Gruberová, Emil Fillo a Eduard Bindas. Hra je z roku 1982.

Anglický prozaik George Orwell sa narodil v roku 1903 v Bengálsku, kde v dospelosti pracoval ako policajný úradník. Z tohto obdobia pochádza aj jeho prvý román Barmské dni. Neskôr odišiel do Španielska, kde bojoval v občianskej vojne. Z vojnovej skúsenosti vyťažil román Hold Katalánsku a pevné politické presvedčenie, ktoré sa prejavilo aj v jeho najslávnejšom románe 1984. Písal však aj eseje, zväčša na politické témy, ktoré vyšli počas jeho života vo viacerých zbierkach. My vám ponúkame jeho trochu netradičnú esej O úpadku vraždenia v Anglicku. Číta Jozef Šimonovič.

Nasledujú verše Jonesa LeRoia Mladá duša, ktoré vám zarecituje Peter Rúfus. LeRoi je jedným z kľúčových postáv afro-americkej kultúry, básnik, prozaik, dramatik, kultúrny organizátor a politický aktivista. V básnickej tvorbe ho výrazne ovplyvnila zbierka A. Ginsberga Kvílenie, ktorá ho priviedla k hnutiu beatnikov.

V minirománe  Ivana Izakoviča sa ocitneme na Montmartre. Koho objavil v meste na Seine rozprávač príbehu? Spomienky opäť ožívajú...V réžii Silvestra Lavríka účinkuje Ján Gallovič.

V piatkovom čítaní na pokračovanie si vypočujte životopisné dramatické pásmo Jozefa Šajgala o francúzskom spisovateľovi Emilovi Zolovi. Ako to vyzerá, keď sa po rokoch stretnú dvaja priatelia? Chodili spolu do školy v rodnom meste, potom ich cesty osudu zaviali každého inde. Stretávajú sa vo veľkomeste , ktoré pre jedného znamená úspech, pre druhého bezvýsledné hľadanie. Takto sa v Paríži pravidelne stretával Emil Zola so svojim vtedy neúspešným priateľom, neskôr nemenej známym maliarom, Paulom Cézanom. Účinkujú Peter Rúfus, Milan Kňažko, Soňa Ulická, Ján Klimo, Ivan Letko a Vladimír Minarovič. Relácia je z roku 1988.

Je to už 80 rokov, čo vyšla legendárna kniha kníh so svojim fascinujúcim svetom elfov, hobitov, trpaslíkov a čarodejníkov. O živote a diele J.R.R. Tolkiena a jeho diele Hobit, vám v Ars litere Pavla Nátera porozprávajú Ján Dobeš a Juraj Malíček. Relácia 80 rokov Tolkienovho Hobita mala premiéru minulý rok.

Nemecký filozof Arthur Schopenhauer bol na Slovensku dlho na okraji záujmu odborníkov a povrchné prívlastky "pesimista" a "nepriateľ žien" ho tabuizovali i pred širokou verejnosťou. Ľady nevšímavosti sa však našťastie pohli, a tak i náš čitateľ neprišiel o možnosť zahĺbiť sa napríklad do jeho Aforizmov k životnej múdrosti, ktoré sú najprekladanejším Schopenhauerovým textom na svete. Ponúkame vám výber z nich. Esej číta František Kovár.

List môže byť aj otvorený dokorán, adresovaný všetkým, ktorí ešte nestratili cit vnímať skutky len nedávnej necitlivosti.Takýto otovorený list napísali dvaja priatelia - prozaik Dušan Dušek a básnik Peter Repka a odoslali ho prostredníctvom časopisu Mladá tvorba čoraz zakríknutejšej verejnosti. Uplynul práve rok, čo päť armád Varšavskej zmluvy zlikvidovalo prebúdzajúcu sa ľudskosť v jednom nepatrnom stredoeurópskom štáte. Adresátom otvoreného listu sme boli my všetci, ktorí sme ostali žiť v okupovanej krajine. Vypočujte si jeho obsah v relácii Olega Pastiera Listové tajomstvá - Dušan Dušek a Peter Repka, z roku 2014. Účinkujú Jozef Šimonovič a Boris Farkaš.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org, TASR




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame