Od Silvestra do Troch kráľov

Od Silvestra do Troch kráľov

Začiatky týždňov bývajú kadejaké. Akési lenivé, ale aj plné nových očakávaní a povinností. Začínať nový týždeň práve Silvestrom a rozlúčkou so starým rokom v rozhlasovej spoločnosti Rádia LITERA, to už stereotyp zatláča do úzadia. Tohtotýždňový cyklus Čítania na pokračovanie nebude vonkoncom nudný. Postavičky z príbehov budú veľmi podobné nám samotným, budú prežívať Nový rok a každý akosi svojsky. Neraz v kruhu detí, svokrovcov, starých rodičov či dokonca v práci. Poviedky pre vás napíšu Peter Glocko, Oľga Duhanová a Dana Garguláková. Glosu Oľga Feldeková. Silvestrovsky vás naladí hra Jozefa Miloslava Hurbana Od Silvestra do Troch kráľov a výborná hra Františka Obžeru Ach, Silvester, Silvester, alebo ako zohnať pomocnicu do domácnosti. Nebude chýbať zábavná rozhlasová klasika v podaní Miliana Lasicu a Júliusa Satinského z roku 1983 Ktosi je za dverami. Keďže budeme stále ešte aj vo vianočnej atmosfére, vo vysielaní sa objaví vianočná poviedka od Ladislava Hannikera a rozprávkové hry Kráľ drozdia brada a Tri holúbky (na motívy Popolušky). Ivica Ruttkayová sa zamyslí nad sviatkom Vianoc a jeho kultúrnymi modifikáciami. Výborná bude esej Karla Čapka O desiatich spravodlivých a verše Wislawy Szymborskej. K vrcholným výberom týždňa bude patriť Jesenského hra Maškarný ples a Habajova hra Sypal sa sneh na krajinu, ktorá poodhalí situáciu muža po odchode od manželky. Vysielanie sa osvieži vďaka téme o symboloch - tento týždeň sa budeme zamýšľať nad archetypom vlka a archetypom kruhu, ktorým sa uzatvorí aj náš rok 2018.

... V izbe zrazu sedí žena. Nadáva mi, potom ma pobozká, naleje vína, rozdúchava popol vo vyhasnutom kozube, zapáli sviečku, vyzlieka sa do naha, sadne si na metlu a fŕŕŕ komínom... A aká krásna bola..." Nechajte sa vtiahnuť do príbehu osamelého muža a výjavov jeho života. Viac si už prečítame z prózy Petra Glocka, O mužovi, ktorý si chcel doniesť domov Nový rok. Účinkuje Jozef Šimonovič. Počúvajte od pondelka.

V rozprávkovej hre Jozefa Miloslava Hurbana Od Silvestra do Troch kráľov autor zosmiešňuje malomeštiacky spôsob života v 19. storočí. Nekompromisne pranieruje klebety, intrigy, faloš a pretvárku. Dej novely sa odohráva v meste, ktorého obyvatelia sú morálne spustnutí ľudia, chamtiví mamonári, zbožňujúci klebety viac ako každodenný chlieb. Účinkujú Dušan Kaprálik, Naďa Kotršová, Ján Gallovič, Karol Ježík, Zuzana Kaprálilková, Magda Paveleková, Mária Kráľovičová, Ján Valentík, Vladimír Minarovič a Soňa Ulická. Hra je z roku 1996.

Svet človeka je odpradávna aj svetom symbolov. A tak, ako sa mení človek i svet, v ktorom žije, mení sa aj svet symbolov, ktoré vytvára a používa. A aj keď dnes už iba málokto rozumie napríklad reči kvetov či heraldike, dnešný človek denne narába s množstvom novodobých symbolov, ktoré by boli zase záhadou pre stredovekého človeka. Ak patríte medzi nenapraviteľných zvedavcov, lúštiteľov záhad a podliehate čaru histórie, Mária Michalková vás pozýva nazrieť aspoň na malú chvíľu do tohto tajuplného sveta. V cykle Slovník symbolov budeme rozoberať Kruh. Účinkuje Přemysl Boublík.

Od utorka na nás čaká najdlhší rozhlasový seriál, ktorý autenticky mapuje život, problémy a radosti bežných slovenských rodín. Táto časť Králikovcov, z pera Oľgy Duhanovej, nesie názov Ako na nový rok. Opäť sa prenesieme do príbehu sympatickej trojgeneračnej rodinky, ktorá drží spolu aj keby čo bolo. Účinkujú Bibiana Ondrejková, Dušan Szabó, Ladislav Konrád, Božiadara Turzonovová, Mária Landlová, Timotej Lukovič, Martina Pepuchová a Richard Pepucha. Tento diel je z roku 2012.

Kto by nepoznal popolušku s jej stratenou črievičkou. Jedným z najromantickejších motívov sa inšpiroval i Július Farkaš pri tvorbe svojej rozprávkovej hry Tri holúbky. Počúvajte s celou rodinou! Účinkujú Erika Bauerová, Beta Poničanová, Eva Poláková, Vlado Kostovič, Peter Mikulík, Oldo Hlaváček, Stano Dančiak, Ivan Mistrík, Emil Fillo a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1962.

"Posledné dva mesiace roka predstavujú zvláštny, temný čas. Kvári nás tma a prináša zvláštne otázky. Čo sme, na čo sme, ako žijeme, ako sa to celé skončí? V diaľke toho temného tunela je však akési svetielko. A tým sú Vianoce, v tomto prípade spojené so svetlom, celá ich atmosféra je osvietená...," takto začína zaujímavé pásmo Rubikon, Ivice Ruttkayovej, Sviatok Vianoc a jeho kultúrne modifikácie. Okrem autorky účinkujú Ján Buzássy, Klára Buzássyová, Ladislav Čarný a Zuzana Beňušková. Relácia je spred štyroch rokov.

Ako 46-ročný bol navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru. Mnohým sa na takúto poctu videl primladý. Nebol. A navyše o dva roky nato umrel. Získať Nobelovu cenu to bola vtedy jeho prvá a posledná šanca. Karel Čapek - spisovateľ, ktorý si podmanil svet, očaril aj generácie, ktoré si ho nanovo pre seba dodnes objavujú. Dvojnásobne to platí o jeho apokryfoch. Jeden z nich vám ponúkame v preklade Mariána Hevešiho. Má názov O desiatich spravodlivých a prečíta vám ho Emil Horváth.

Aj Oľga Feldeková, má čo povedať k novoročnej téme. Opäť môžete čakať trefné a vtipné postrehy. Jej Glosár nesie názov Šťastný nový rok a okrem iného sa dozviete, ako sa trávil prvý deň roka v minulosti. Číta autorka.

V 478. časti seriálu Králikovci autorka Dana Garguláková napísala príbeh s podtitulom Silvester pre Sáru. Poďte stráviť posledný deň v roku spolu s Danou a Martinom Králikovcami a starými rodičmi Hanzelovcami. V obľúbenom seriáli zo života sympatickej trojgeneračnej rodinky účinkujú Anna Javorková, Ivan Romančík, Eva Krížiková, Leopol Haverl, Dana Geregová, Viera Strnisková, Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič a ďalší. Počúvajte od stredy.

Nasleduje klasická rozprávka bratov Grimmovcov, v ktorej sa krásna, ale bezcitná princezná nedobrovolľne vydá za žobráka. Tento osud jej však nie je na škodu, práve naopak. Rozprávková hra Kráľ drozdia brada mala premiéru v roku 1985 a objaví sa v nej Ivan Krivosudský, Oľga Solárová, Eduard Vítek, Katarína Orbanová, Ján Valentík, Vladimír Minarovič a ďalší.

Stačí spomenúť mená Lasica a Satinský a o zábavu je postarané. Takže nenechajte si ujsť legendárnu reláciu z roku 1983, Ktosi je za dverami, tentoraz s hosťami Františkom Dibarborom a Milanom Kňažkom.

S menom Laca Hannikera ste sa už neraz mohli stretnúť aj v našom rozhlasovom vysielaní. Knižne debutoval v roku 1996 zbierkou poviedok „Osudové ryby". Neskôr vydal ďalšie knihy s podobnou tematikou. V nasledujúcej polhodine vám ponúkneme rozhlasovú verziu jeho prózy Vianoce, ktorá je z knihy „Kruté poviedky". Reláciu pripravila Jana Hevešiová a skôr, ako si ju vypočujete, dáme slovo samotnému spisovateľovi. Účinkujú Soňa Ulická, Miroslav Trnavský a Tibor Frlajs. Počúvajte od štvrtka.

..Cez dierky masky tak krásne svietili jej belasé oči! Ona akoby skladala svoju hlavu na moje plece. Stískala mi ruku a jej biele hrdlo bolo tak blízko! K tomu fialková vôňa omamovala ma. Unášajúca hudba valčíka sťaby bola schytila moju dušu niekam do výšin...," píše Janko Jesenský v poviedke Maškarný ples. Atmosféru novoročného bálu vám priblížia Anton Šulík, Emília Čížová, Ivan Romančík, Martin Horňák, Katarína Vrzalová, Ivan Folkman, Petronela Dočolomanská, Eliška Nosáľová a ďalší. Rozhlasová hra je z roku 1983.

Ak patríte medzi nenapraviteľných zvedavcov, lúštiteľov záhad a podliehate čaru histórie, Mária Michalková vás pozýva opäť nazrieť do tajuplného sveta heraldiky. V jej Slovníku symbolov bude tentoraz témou Vlk. Väčšinou považovaný za divokého, krutého, ale v jazyku symbolov je obraz tejto šelmy omnoho komplexnejší. Vďaka výbornému zraku, ktorý mu umožňuje vidieť aj v noci, sa vlk stal symbolom svetla, hrdinom - bojovníkom, mýtickým predkom. Takúto interpretáciu poznáme u severských národov ale aj u starých Grékov. Viac vám porozpráva Přemysl Boublík.

..Meteor spadol. To nie je meteor. Vulkán vybuchol. Nie je to vulkán. Ktosi zakričal čosi. Nik nič...," znie úryvok básne Atlantída. Jej autorka, poľská poetka, esejistka, a prekladateľka Wislawa Szymborska je laureátkou Nobelovej ceny za literatúru. Vychutnajte si ju v prednese Judity Bílej.

V piatok sa prenesieme na južné slovensko, o ktorom píše Ivan Habaj vo svojej poviedke Sypal sa sneh na krajinu. Na vlastej koži pocítime komplikované osudy tamojších obyvateľov. V réžii Františka Obžeru účinkujú Pavol Mikulík, Vladimír Kostovič, Mária Prechovská, Monika Paššová, Jozef Šimonovič a ďalší. Relácia mala premiéru v roku 1980.

Nasleduje odľahčená, prudko počúvateľná hra Františka Obžeru Ach, Silvester, Silvester, alebo ako zohnať pomocnicu do domácnosti. V réžii Petra Jezného účinkujú Eduard Bindas, Vladimír Kostovič, Viktor Lukáč, Zuzana Kronerová, Zora Kolínska Emil Horváth, Ctibor Filčík, František Obžera, Mária Prechovská a Oľga Zöllnerová. Hra je z roku 1981.

Ani v tomto týždni nebude chýbať zábavno-poučná relácia Diktát na Devíne. Autorka, herečka a lingvistka Ingrid Hrubaničová dáva gramatický diktát svojmu hosťovi Jánovi Strasserovi. Ten s ňou vtipne polemizuje o zvláštnych tvaroch v slovenskom jazyku. Korunu odbornosti dodáva jazyková vedkyňa Sibyla Mislovičová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com,TASR, wikipedia.org





















Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame