Športu zdar!

Športu zdar!

Slováci veľmi radi športujú. Aspoň teoreticky určite. Najmä keď sa darí "našim", sme všetci nadšenci športu. Zvýšenie športovej aktivity nájdeme masívne zastúpené napríklad i v našich aktuálnych novoročných predsavzatiach. Ktovie, koľké z nich sa aj pretavia do reality a ktoré skončia pri televíznych prenosoch pretekov Petry Vlhovej. Je skvelé, že ju máme, rovnako ako naše biatlonistky či Petra Sagana. V našom športovom týždni sa však na chvíľu obzrieme i do slovenskej či svetovej histórie, ktorá tiež stojí za povšimnutie. Veď nie je nič motivujúcejšie, ako sledovať odhodlanie a silu vôle tých, ktorým to napokon vyšlo. Okrem dokumentárnych či umeleckým relácií o známych športovcoch, odznejú i rozhlasové hry na športovú tému a svoje si povedia tiež humoristi Elena Vacvalová a Julo Satinský. Na pretras príde futbal, hokej, zápasenie či krasokorčuľovanie. A ktovie, možno vás i k niečomu inšpirujeme. My vám poskytneme vzpruhu ducha a vy sa už postarajte o to zdravé telo. Ako spomína Vysockij vo svojej básni, stačí začať ľahkým poklusom na mieste. Tak športu zdar!

Ayrton Senna bol brazílsky automobilový pretekár, trojnásobný majster sveta Formuly 1. Po reštarte Veľkej ceny San Marína na okruhu v Imole za nikdy nevyjasnených okolností havaroval vo veľkej rýchlosti pri nájazde do zákruty Tamburello. Na následky zranení v roku 1994 zomrel. O tejto tragickej udalosti hovorí umelecko-dokumentárne pásmo Juraja Koutného Posledné preteky. Účinkujú Slavo Drozd, Peter Rúfus,Vladimír Durdík, Boris Farkaš, Ľudmila Mandžárová a Jana Kopsová. Uvádzame od pondelka.

Vypočujte si tiež pôvodnú rozhlasovú hru Ľubomíra Stančeka Zápas storočia. Účinkujú Stanislav Štepka, Karol Čálik, Ján Valentík, Anton Korenči, Szidi Tobiasz, Vladimír Štefuca, Ivan Laca, Nataša Kulíšková a ďalší.

Futbal je bezpochyby najpopulárnejšou hrou na svete. Podľa prieskumu FIFA hrá túto loptovú hru pravidelne najmenej 300 miliónov ľudí vo viac ako 220 krajinách sveta. Dôvodom masívnej obľuby sú jednoduché pravidlá a minimálna náročnosť na vybavenie. Napriek všeobecnej popularite vie len málokto niečo o dlhej a spletitej histórii futbalu. Prostredníctvom eseje Imricha Hornáčka Sto rokov futbalu vám ponúkame pohľad na vývoj futbalu v staroveku a stredoveku. Číta Ľubo Bukový.

Od utorka vás pozývame počúvať umelecko-dokumentárne pásmo o najúspešnejšom slovenskom športovcovi minulého storočia, krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi. Korčuľovať začal už ako sedemročný a jeho kariéra trvala neuveriteľných 15 rokov, počas ktorých bol päťnásobným majstrom Európy, trojnásobným majstrom sveta a pripísal si i zlatú medailu z Olympijských hier v Sappore. Autor Igor Machajdík nazval svoju reláciu Zlato z ľadu.

A opäť rozhlasová hra, tentoraz z dielne Viery Václavkovej, nazvaná Faul hráčky číslo šesť. Talentovaná basketbalistka má šancu dostať sa do výberu reprezentácie. Má však osobné problémy a namiesto pochopenia sa jej dostáva tvrdého zaobchádzania a nedôvery zo strany trénera. Útočisko nachádza len v náručí svojho priateľa-umelca, ktorý je azda jedinou bytosťou, ktorá jej dokonale rozumie. Účinkujú Jana Nagyová, Boris Farkaš, Eva Večerová, Ida Rapaičová, Helena Geregová, Vladimír Obšil, Ján Mistrík, František Kovár a ďalší. Hra je z roku 1986.

Koľko filmov so športovou tematikou poznáte? Stačí sa zamyslieť a zistíte, že je ich ozaj dosť. Veď len Bruce Lee a jeho éra kung-fu filmov ovplyvnila celé generácie. Uznávaný slovenský filmový teoretik a vedec Martin Ciel sa na túto tému rozpísal v glose Šport a film. Prečíta vám ju Miroslav Trnavský.

Úryvok z poviedok Čudáci a Moja športová kariéra, Alexandra Kanevského, odznie v podaní Alfréda Swana. Autor je jedným z popredných ruských humoristov. Žil a tvoril v Kyjeve, a po uvoľnení socialistického režimu emigroval do Izraela. Jeho humoristicko-satirické poviedky čerpajú inšpiráciu v každodennom živote vtedajšej socialistickej reality. Vysmieva sa ľudskej hlúposti, egoizmu, karierizmu. Aby sa markantnejšie mohli prejaviť charakterové nedostatky hrdinov, neváha prekročiť hranice reálneho.

... Beh na mieste, tri a štyri, zvráti všetky hlúpe chýry, taký beh je v každom veku potrebný. Beh na mieste - aká krása, nikto s nikým nehnevá sa, nikto nie je prvý ani posledný...," športovými veršami prispeje i Vladimír Vysockij. Jeho Rannú rozcvičku vám zarecituje Ján Mistrík. Preložila Lýdia Vadkerti-Gavorníková.

Od stredy sa vyberieme S humoristickým mikrofónom za športom v pásme Vlada Goffu. Bude to trošku nešportové vydanie športovej relácie. Účinkujú Patrik Minár, Alfréd Swan, Milan Bahúl, Ivan Laca, Pavla Gejdošová, Ján Morávek a ďalší.

O našom národnom športe - o hokeji - a o tom, čo sa stane, ak vám osud dožičí zvláštneho suseda v hľadisku štadióna, nám s humorom sebe vlastným porozpráva Elena Vacvalová. Svoju glosu nazvala jednoducho O hokeji.

Fíčer Príliš tesná koža sa zaoberá atraktívnou témou - kulturistikou ako športovou disciplínou a možnosťami ľudského tela. Hovorí sa, že to ani nie je šport, skôr životný štýl. Veď i hodnotenie tela kulturistu je subjektívne, preto sa často na súťažiach stáva, že výsledky poroty sú kontroverzné. Fíčer autorsky pripravila Ildikó Puchertová. Jej hosťami boli Soňa Kopčoková, majsterka sveta v body fitness, Rudolf Kopčok, jej tréner a manžel, Andrej Mozoláni, majster sveta v kulturistike a MUDr. Dušan Hamar, telovýchovný lekár. Relácia je z roku 2006.

Na odľahčenie a povzbudenie dobrej nálady vám ponúkame návod na pretiahnutie kostry podľa odborníka na všetko - Júliusa Satinského. Jeho komentár odznel v rozhlasovej relácii Bumerang v roku 1984. Príjemné cvičenie pri Rozcvičke č.5!

Medzi slovenské športové legendy patrí nepochybne zápasník, veľký propagátor športu a držiteľ olympijskej bronzovej medaily z Berlína v roku 1936, Jozef Herda. Úspešnú športovú dráhu rodáka z Trnavy si pripomenieme v pásme Život na žinenke. Účinkujú autor relácie Igor Machajdík, Ján Mistrík, Juraj Predmerský, Jozef Šimonovič a Ján Valentík. Relácia je z roku 2000, vy ju počúvajte od štvrtka.

Nasleduje pôvodná rozhlasová hra pre mládež od Sláva Kalného, Tajfún nad Kukučínkou. Ide o príbeh chlapca Tóna, o láske k volejbalu, túžbe dostať sa na lesnícku školu, o tréningoch, zápasoch, priateľstve i dospievaní. Účinkujú Martin Dančovský, František Bača, Pavol Lazar, Peter Sklár, Helena Geregová, Peter Rúfus, Ida Rapaičová, Slávo Záhradník, Štefan Mandžár a ďalší. Hra je z roku 1985.

Imrich Hornáček nás opäť zoberie do futbalovej histórie, tentoraz si povieme niečo viac o tom, prečo je Anglicko - kolískou moderného futbalu. Po staroveku a stredoveku si priblížime pohľad na vývoj tejto loptovej hry v novoveku. Číta Ľubo Bukový.

Nenechajte si ujsť ani rozhlasovú miniatúru Jozefa Leikerta. Vrámci Galérie slávnych sa tentoraz venoval hokejovému brankárovi, ktorý sa už za svojho života stal legendou, Vladimírovi Dzurillovi. Tento česko-slovenský reprezentant a neskôr tréner, bol vyhlásený najlepším hokejistom Slovenska 20. storočia. Sám o svojom remesle hovorieval: Brankár, to je ako myšička, musí ovládať v bránke každý priestor, škáru, všetko a nič ho nesmie prekvapiť..."

Ján Beňo zas k téme prispeje svojim minirománom Preteky. V réžii Karola Horvátha číta Zuzana Dančiaková. Relácia mala premiéru v roku 2008.

Od piatku si vypočujte umelecko-dokumentárne pásmo o počiatkoch volejbalu na Slovensku. Igor Machajdík svoju reláciu nazval Lopta nad sieťou. V réžii Igora Hrabiského účinkujú Vladimír Minarovič, Vladmir Štefuca a Alfréd Swan. Relácia je z roku 2006.

Ten, ktorý komentoval vždy len raz, je názov humoristicko-satirického pásma Radka Bachratého, o jedinečne vtipnom športovom reportérovi Petrovi Pašmanovi. Účinkujú Boris Farkaš, Jozef Šimonovič, Peter Sklár a Mária Schlosserová.

Už názov fíčru Mirjany Šišolákovej - Dievčatá v kopačkách - predznamenáva, že nielen chlapcom a mužom, ale aj ženskému rodu učarovala futbalová lopta. Prvá zmienka o ženskom futbale sa objavila vo Francúzsku už v 12. storočí. Prvý oficiálny zápas sa však datuje až v roku 1892 v Glasgowe. Úvodné informácie číta Darina Tomovičová. Ďalej si vypočujte názory Viktórie Kráľovičovej, Dariny Škodlerovej, Dáše Kilovej, Jany Hanzelovej, Františka Urvaya, MUDr. Aleny Urvayovej a ďalších. Relácia je z roku 2004.

Redaktorka Zuzana Belková pre vás pod názvom Šport na záver týždňa pripravila stretnutie s druhou básnickou zbierkou poetky Kataríny Kucbelovej. Jej verše uvažujú o kategóriách bytia, individualite jednotlivca, reflektujú úlohu ženy. V réžii Martina Bendíka recituje Barbara Mišíková.


Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, TASR, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame