Rozhlasové návraty: Peter Karvaš, Pavel Hrúz a František Obžera

Rozhlasové návraty: Peter Karvaš, Pavel Hrúz a František Obžera

Tento týždeň si pripomenieme 20. výročie smrti spisovateľa a aj rozhlasového autora Petra Karvaša. A navrátime sa aj k ďalším rozhlasovým autorom, a to Pavlovi Hrúzovi a Františkovi Obžerovi. Čítať si budeme na pokračovanie poviedky Petra Karvaša a nebude chýbať ani jeho Polnočná omša. K vrcholným výberom týždňa patrí rozhlasová hra Pavla Hrúza Šťastlivé a veselé prežitie, Františka Obžeru Už len dve desatiny a rozhlasová hra Evy Králikovej-Burzovej Muž z kazety. Osviežením týždňa bude pásmo Ako išla škola poza školu. A nebudú chýbať ani verše Š. Strážaya.

Morálny konflikt, či etický rozmer stál vždy v strede literárneho úsilia Petra Karvaša. Nie je tomu inak ani v dramatizácii jeho prózy Meritum veci, ktorú vás pozývame počúvať od pondelka. Riaditeľ podniku sa sám pripíše ako spoluautor vedeckej práce, ktorá má byť uverejnená, hoci spoluautor nie je. Čo s tým? Ozvať sa alebo nie? Účinkujú Marián Geišberg a Jozef Šimonovič.

V dramatickom rozhlasovom debute Šťastlivé a veselé prežitie autor Pavel Hrúz oživil celú galériu postavičiek, ktoré sú odpozorované zo života a svojimi vlastnosťami a jazykovým prejavom o nás hovoria aj to, čo často nechceme počuť... Hru s hercami Slovenského komorného divadla v Martine naštudoval režisér Ladislav Hyža v roku 1990.

Hlavná postava nášho týždňa, Peter Karvaš, je jednou z najvšestrannejších osobností slovenskej literatúry 20. storočia. V roku 1995 vydal ojedinelú zbierku vtipných úvah - V úvodzovkách. Z knihy vyberáme časť nazvanú O osude. Zamyslíme sa nad konkrétnymi slovami a pohráme sa s nimi. Napríklad slovo osud. Je to vtelenie absolútnej vrchnosti, ktorá len zametá bez milosti našimi živomi? V réžii Petra Vilhana účinkuje Igor Šabek.

V rámci cyklu rozhlasových minidrám budeme Petra Karvaša počuť i od utorka v titule Tri otázky. Študent sa stretáva so spisovateľom, o ktorom píše diplomovú prácu. Študent je plachý, autor ostražitý. Prečo je tvorba majstra iná pred rokom 1989 a po ňom? Ako skončí tento generačný stret? Účinkujú Gustáv Valach, Vladimír Černý a Darina Vašíčková.

Pri odľahčenej rozhlasovej hre Eleny Králikovej-Burzovej Muž z Kazety sa určite pobavíte. Ocitneme sa v osemdesiatych rokoch, kedy reklama slávila svoj boom a dobre mierený marketing vedel ľudí kvalitne zmanipulovať. Predstavte si napríklad katalóg, v ktorom si každá žena môže vybrať zvukového partnera. Akéhosi „muža z kazety", vhodného k využitiu na rôzne príležitosti. Účinkujú Martin Huba, Eva Večerová, Dušan Tarageľ, Ľubo Roman, Magda Paveleková, Eduard Bindas, Zdena Gruberová a ďalší.

Životné a umelecké osudy prozaika a publicistu Pavla Hrúza sú plné paradoxov. Ťažké začiatky, 20 rokov vynúteného mlčania, "návrat" do literatúry. Ironický pohľad, mimoriadny pozorovací talent a originálny literárny jazyk však spôsobujú, že hoci nepatrí k tým, čo ľudí pohladia na duši, ťažko sa nájde taký, ktorého sa jeho slová nedotknú. V eseji Pre koho píšem sa Pavel Hrúz vyjadruje k otázkam tvorby v kontexte doby. Účinkuje Andrej Mojžiš, relácia je z roku 2006.

Stredu opäť otvorí Peter Karvaš, tentoraz jeho minidráma Hippokratova prísaha. Lekár prichádza „na koberček" za primárom, za odmietnutie pomoci pacientovi. Aký mal na to dôvod a či si môže niečo také vôbec dovoliť, o tom sa budú zamýšľať Eduard Bindas, Dušan Jamrich a Darina Vašíčková.

Dušan Mitana patrí k najväčším stáliciam v slovenskej próze od 60-tych rokov. Po odmlčaní a uvoľnení prekvapil novými krátkymi prózami a príklonom k mysterióznosti a psychológii. To platí aj o mierne "uletenej" poviedke Svedectvo o procese, ktorú nám predstaví Pavel Hrúz. Účinkuje Jaroslav Mottl, 2003.

Pôvodnú rozprávkovú hru s pesničkami, Ako išla škola poza školu, nezabudnite počúvať so svojimi ratolesťami. V réžii Františka Obžeru účinkujú Mária Prechovská, Marián Labuda, Michal Dočolomanský, Ján Valentík, Róbert Roth, Ivan Šándor, Juraj Vyskočil a ďalší. Pomáhal Detský spevácky zbor Československého rozhlasu. Hra mala premiéru v roku 1986.

Na nového šéfa podniku je vyhlásený konkurz. Ako má vyzerať ideálny nadriadený? Kto sa dostal do užšieho výberu? A vôbec, možno sa informovať a takýchto delikátnych informáciách? O tom sa už presvedčí Marián Geišberg v minidráme Petera Karvaša Ideálny spolupracovník. Spoluúčinkujú Juraj Slezáček a Darina Vašičková. Vysielame od štvrtka.

V rozhlasovej hre Františka Obžeru, Už len dve desatiny, nás autor zoberie do športového prostredia, kde výhra znamená všetko. Za každú cenu. Aj keby sa preteky mali premeniť v zápas o holý život. Účinkujú Jozef Vajda, Zdena Studenková, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Andrej Hryc, Leopold Haverl, Michal Dočolomanský a Erika Buaerová. Hra je z roku 1986.

V cykle Autor na dnes sa vrátime k osobe a tvorbe Dušana Mitanu. „Maturitné čítanie" o tomto autorovi pre vás pripravili docent Igor Hochel z Katedry slovenskej literatúry Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a autor relácie Róbert Šedivý. Po vydaní zbierky Psie dni Mitana okamžite zaujal. Jeho „existenciálne absurdno" si získalo množstvo čitateľov a toto špecifikum radí podľa tvorcov relácie Dušana Mitanu k svetovým autorom.

Veršami ešte prispeje Štefan Strážay. Jeho Dom vám zarecituje Přemysl Boublík. Od piatku zas bude patriť poetické okienko Langstonovi Hughesovi. Peter Rúfus prednesie báseň Černoch.

Týždeň uzavrie Peter Karvaš a rozhlasová adaptácia jeho znepokojivej divadelnej hry Polnočná omša. Sú Vianoce. V rodine Kubišovcov však nevládne idylický pokoj. Je vojna a Kubišovci myslia len na to, ako prežiť, aj za cenu kolaborácie s fašistami. Nepríjemnú komplikáciu prinesie náhly príchod syna Ďurka, ktorý sa v dome zjavuje ako zranený partizán. Naoko sa všetci tvária, že im ide o jeho záchranu, ale viac rozmýšľajú, ako si spasiť vlastnú kožu. Účinkujú Jozef Kroner, Beta Poničanová, Viliam Záborský, Štefan Kvietik, Mária Kráľovičová, Ctibor Filčík, Eva Kristínová, Július Pántik, František Karas a Ján Kákonyi. Hra je z roku 1960.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustrácie: pixabay.com, unsplash.com, TASR, SITA, wikipedia.org



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame