Literárny odkaz cez telefón

Literárny odkaz cez telefón

Práve takto začiatkom marca, v roku 1876, získal Alexander Graham Bell kontroverzné prvenstvo za vynález telefónu. Ako napokon vysvitlo, patetovať si ho dal prinajmenšom jeden vynálezca pred ním. Isté však je, že o tri dni potom, 10.3., uskutočnil Bell prvý úspešný telefónny hovor. A úplne prvé slová do slúchadla zneli: „Pán Watson, poďte sem, chcem vás vidieť." Od tohto dňa sa začali písať nové dejiny. A ako to už býva, nový vynález okamžite zasiahol do ľudských osudov. A vzťahov. Niektoré z telefonických vzťahových artefaktov zachytili naše rozhlasové čítania, hry, či poviedky, ale pozrieme sa i do životov vynálecov (Murgaš, Bell) v dokumentoch s humorným či dramatickým pohľadom.

Počas celého týždňa si na pokračovanie budeme čítať z románu kanadského spisovateľa Douglasa Couplanda - Eleanor Rigby. Pozývame vás na stretnutie s hlavnou hrdinkou, osamelou ženou, ktorej osud, zdá sa, ponúka len nudu, šeď a osamelosť. Jedného dňa však zazvoní telefón a do Lizinho života vstúpi niekto, kto jej ho obráti naruby. Tento krehký, vtipný, aj smutný príbeh, je výstižnou psychologickou štúdiou mnohých tvárí osamelosti. V réžii Ivana Predmerského číta Tatiana Kulíšková. Čítanie malo premiéru v roku 2006.

Začalo sa to omylom pri telefonovaní. Alebo to nebol omyl? V komornom príbehu muža a ženy nazrieme opäť do najhlbších smútkov, do pocitu samoty, odcudzenia, ale aj zvláštneho budovania dôvery a pradiva nežného vzťahu. Rozhlasová hra Petra Karvaša Nová tvár má podtitul: Stereofonická etuda pre dva telefóny a poruchu. V roku 1990 ju v banskobystrickom štúdiu slovenského rozhlasu naštudoval režisér Ladislav Hyža. V hlavných úlohách sa predstavia Anna Javorková a Ľubo Roman.

Nasledujú verše básnika a výtvarníka Ivana Koleniča Raňajky na telefón. Autor v súčasnej slovenskej poézii zosobňuje bohéma, avantgardného prekliateho básnika. Recituje Ján Gallovič.

Výber z humoristickej tvorby na tému telefonovanie nájdete v relácii Berca Trnavca Nezložte sa, ste v poradí. Hneď prvý príspevok bude o jednom z vynálezcov telefónu - Alexandrovi Bellovi. V relácii z roku 2006 účinkujú Peter Himič, Jozef Fila, Róbert Šudík, Stanislav Pitoňák, Peter Cibula a Jitka Kršková. Počúvajte od utorka.

V rámci cyklu Randevú s umením si vypočujte úspešnú poviedku Zuzy Ferenczovej Náhodný telefonát. Alebo ak chcete celý názov - Náhodný telefonát o druhej po polnoci vo vzťahu Karola a Zuzy. Dlhší a výstižný - nesie v sebe informáciu o postavách, deji, ale najmä prebúdza zvedavosť, čo sa to vlastne v tej pokročilej nočnej hodine udeje. Ak to chcete vedieť, počúvajte svižne a živým jazykom napísanú prózu mladej autorky. Číta Peter Sklár.

Jozefovi Murgašovi patrí svetové prvenstvo v bezdrôtovom prenose hovoreného slova. Verejná skúška sa konala v roku 1905 na vzdialenosť asi 30km medzi mestami Wilkes-Barre a Scranton v americkej Pennsylvánii. Pod názvom Udeliť výnimky? vám ponúkame dramatickú epizódu o tomto slovensom vynálezcovi z pera Jozefa Repka. Účinkujú Richard Stanke, Ivan Laca, Anton Korenči a Vladimír Minarovič. Relácia je z roku 1999 a vy ju môžete počuť od stredy.

Pôvodný rozhlasový debut Ivice Ruttkayovej, Dievča na telefón, reflektuje v invenčnom, dramatickom texte peripetie pocitov a záznamov bytosti zvanej call girl. Účinkujú Szidi Tobias, František Kovár, Emil Horváth a Jozef Vajda. Hra je z roku 2004.

V úspešnom románe Kena Folleta, Kavky, zúri druhá svetová vojna. Britská agentka Felicity si uvedomuje, že schopnosť Nemcov odraziť spojenecký útok závisí predovšetkým od úrovne ich telekomunikácií. Najdôležitejším cieľom sa stáva vyradenie telefónnej ústredne vo Francúzsku, cez ktorú majú Nemci spojenie s Berlínom. Felicity s manželom zorganizuje útok na zámoček, v ktorom je ústredňa ukrytá. Úryvok z knihy číta Alfréd Swan.

Rozhlasová hra pre mládež, ktorú uvádzame od štvrtka, bude opäť o vzťahu muža a ženy. Ako inak, telefonickom. Hra sa volá Horúce linky, pochádza z pera Bibiany Wallnerovej a exceluje v nej Božidara Turzonovová v dvojrole dcéry a matky. Hoci ide o inscenáciu z roku 1980, predbehla dobu aj tým, že priniesla tému ľúbostného nahovárania cez telefón. Okrem iných tiež účinkujú Ľubo Roman, Emil Horváth, Dušan Tarageľ či Peter Jezný.

Príchodom na svet sa začína náš celoživotný rozhovor s ním ... Nepamätáme sa na tieto prapôvodné rozhovory, hoci možno ich obsah je najdôležitejším posolstvom, aké kedy dostaneme. Môžeme sa iba usilovať spätne ich rekonštruovať...," píše vo svojej eseji Život ako rozhovor Etela Farkašová. Autorka v nej inšpiratívnym spôsobom nahliada na život, ako na priestor otvorený k dialógu. V réžii Mileny Lukáčovej číta Oľga Šalagová.

Povedal, že mi večer zavolá. Telefón som položila na koberec do stredu miestnosti, uvarila liter čaju, do rohu izby umiestnila lavór, pre prípad, že by som potrebovala ísť na záchod. Nemohla som sa predsa vzdialiť od prístroja!" Aj takto sa dá tráviť čas Pri telefóne. Prežite ho spolu s hrdinkou minirománu Ivany Dobrakovovej. Číta Lívia Dujavová.

Piatok otvorí fíčer Hovoriaci stroj. V originálnom umelecko-dokumentárnom audioprojekte sa autor Jozef Lenhart spolu s hudobným skladateľom Markom Žoffajom, zvukovým majstrom Stanislavom Kaclíkom a interpretom Stanom Dančiakom, pokúsili oživiť úryvok z viac ako 200 rokov starého traktátu bratislavského technikusa Wolfganga von Kempelena. Ide o opis jeho unikátneho a vo svojej dobe prevratného výtvoru tzv. hovoriaceho stroja. Princípy Kempelenovho riešenia umelej reči a jeho myšlienky o potrebe medziľudskej komunikácie sú dodnes aktuálne. Dali základ pre také médiá ako je rozhlas či mobilné telefóny.

Prepáč, že volám je názov pôvodnej rozhlasovej hry Zuzany Ferenczovej. Počúvame telefonáty mladej Leny, ktorá potrebuje s niekým zdieľať svoje pocity ohľadom vytúženého a tak trochu vynúteného tehotenstva. Rozpráva sa s matkou, s priateľkou, s najlepším priateľom, ale iba po telefóne. Všetci blízki sú v dosahu, no nikto nie je skutočne nablízku. Autorka tak odhaľuje nielen intímny svet mladej ženy, ale aj rozpad tradičných medziľudských väzieb. Jediné, čo snáď zostáva pevné, je puto medzi matkou a jej človekom - plodom.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame