Dobrodružné „Rikki-Tikki-Tavi“ 

Dobrodružné „Rikki-Tikki-Tavi“ 

A máme tu letný prázdninový a pre mnohých aj dovolenkový mesiac. Oddýchnuť si budete môcť pri príbehoch Rudyarda Kiplinga z knihy Silný indický čaj. Sú plné prekvapivých i vtipných point. Od Kiplinga si tento týždeň nenechajte ujsť ani  poviedku Materský úľ a Rikki-Tikki-Tavi. Zavedú vás do sveta zvierat. Priaznivcov anglického spisovateľa Roalda Dahla poteší pásmo Miriam Vojtekovej Muž s dáždnikom a Vladimíra Hanuliaka Roald Dahl - Moji detskí čitatelia. Možno sa v nich o svojom obľúbenom autorovi dozviete aj niečo doteraz nepoznané. Lásku po indicky budete môcť zažiť vďaka pútavému pásmu Michala Kučerku. Vďaka Ivane Dobrakovovej preniknete aspoň na chvíľu do talianskej Vanchiglie a na dobrodružné cesty sa môžete vydať aj s Miroslavom Zumríkom v eseji Trnavská stovka. Pozornosť vám určite neutečie ani pri počúvaní glosy Karla Čapka o prázdninách a Laskomerského zamyslení o káve. Tento týždeň nebude chýba ani poézia, a to Silvie Kaščákovej a Diany Lepureovej. A nezabudnite si vypočuť hru Julesa Verna Tajomný hrad v Karpatoch ani rozprávkovú hru Stará mama z jablone, ktorej autorkou je Mira Lobe.

Každý deň tohto týždňa vyberieme z knihy R. Kiplinga Silný indický čaj jeden príbeh. Martin Geišberg vám bude na pokračovanie čítať tituly Dvojčatá, Za povodne, Uväznenie poručíka Golightlyho; Lispeth, Sais slečny Youghalovej a V Suddhovom dome. Kipling v nich využíva spoločenské anekoty aj skutočné príhody so zmyslom pre drámu až tragiku s prímesou humoru. Svoje živé, autentické, pozorovateľsky presné a príťažlivé rozprávanie stupňuje až do pôsobivej pointy.

Britský spisovateľ a scenárista Roald Dahl sa zapísal najmä do sŕdc detských čitateľov. Napriek tomu sú jeho diela tak sarkastické a vtipné, že ich ocenia aj dospelí. Viac o tomto svojskom autorovi sa už dozviete v pútavom pásme Miriam Vojtekovej Muž s dáždnikom. V réžii Jara Riháka účinkujú Dagmar Bajnoková, Ivan Laca a Lucia Vráblicová. Relácia je z roku 2006.

Svätojánske dobrodružstvo Ľudovíta Kubániho je humoristicky ladená epizóda zo života autora s autobiografickými črtami. Hlavný protagonista cestuje za svojou snúbenicou, no doma si zabudne peňaženku, čo vyvolá sled najrôznejších situácií. Kubáni bol slovenský básnik, prozaik a kritik, súčasník Pavla Dobšinského či Jána Bottu, silno ho ovplyvnili i národnostné témy Štúrovcov. Účinkujú Martin Horňák, Michal Gazdík, Štefan Halás, Petronela Dočolomanská-Valentová, Eliška Nosáľová, Tibor Bogdan, Ľubica Krkošková a Eva Gašparová. Hra je z roku 1986.

Alexander Matuška patrí medzi kľúčové postavy slovenskej literárnej kritiky. Peter Karvaš vám ponúkne svoju osobnú skúsenosť s týmto autorom v eseji Nezaslúžený Paríž, ktorá začína slovami:„...Keď som letel do Paríža, nazdával som sa, že všetko o ňom viem, aspoň som si to myslel a vnútorným zrakom som videl, čo ma čaká. Keď som zostúpil do skutočnosti, bol som, nie prekvapený, ale unesený. Ako všetci moji predchodcovia rodáci. V kombinácii so sklamaním úplne novodobého pôvodu..." V réžii Vladimíra Ruska od utorka číta Ladislav Chudík.

V historicko-poetickom pásme Michala Kučerku pod názvom Láska po indicky odznejú čítané úryvky z diel indických básnikov od stredoveku po XIX. storočie. V relácii z minulého roku účinkujú František Kovár a Anna Čonková

Ivana Dobrakovová patrí k najmladšej generácii slovenských spisovateliek, a hoci by sa mohlo zdať, že sa venuje podobným témam, výrazne ju od generačných kolegov odlišuje osobitý štýl a celková ucelenosť jej doterajšieho prozaického diela. Všetky Dobrakovovej knihy sa dostali do finále literárnej ceny Anasoft litera. Žije v talianskom Turíne a my vám v cykle Odinakiaľ ponúkame jej List z Vanchiglie. Účinkuje Ivana Kováčová, čítanie je z roku 2014.

Aký by to bol letný čas bez poézie... Tá nesmie chýba ani v Rádiu Litera. Započúvajte sa do veršov prešovskej poetky, textárky a prekladateľky Silvie Kaščákovej pod názvom Tvár plná príbuzných. Recituje Dana Košická.

Anglický spisovateľ Rudyard Kipling dokáže o živote v džungli rozprávať pútavo, ako nikto iný. V jeho príbehoch pre deti nechýbajú zaujímavosti o jednotivých zvieratách - hlavných hrdinoch. Okrem zážitku z počúvania sa tak aj niečo dozviete. Z knihy Rikki-Tikki-Tavi (a iné poviedky o zvieratách) vyberáme text Materský úľ, v ktorom to bude skutočne bzučať ako v úli. Účinkujú Zdena Studenková, Zuzana Kronerová, Elena Petrovická, Helena Húsková, Ľudmila Mandžárová, Mária Dacejová, Ida Rapaičová, Hana Gajdošová, Anna Okapcová, Július Vašek a Juraj Predmerský. Počúvajte od stredy.

Prázdniny sú najmä o deťoch a je dobre, keď ho strávite spoločne. Napríklad pri počúvaní rozprávkovej hry Miry Lobe Stará mama z jablone. Kto by to bol povedal, že hlavný detský hrdina dokáže prežiť tóľko dobrodružstiev - so starkou! V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Emília Tomanová, Milan Ftáčnik, Anna Bučinská, Jela Lukešová, Hana Meličková, Vladimír Durdík ml., Viera Bálinthová, Július Paluš a Jozef Longauer. Hra je z roku 1971.

Štvrtok otvorí opäť rozhlasová hra pre mládež, tentoraz na motívy Julesa Verna, Tajomný hrad v Karpatoch. Kto by náhodou nevedel, román sa odohráva na polozrútenom hrade v Transylvánii. Poverčiví ľudia z okolia sú presvedčení, že sa sem vrátil jeho pán Chort (diabol). Zo strašidelnej stavby totiž stúpa dym a v noci sa v ňom objavujú tajomné svetlá... V réžii Jany Strniskovej účinkujú Zuzana Kronerová, Katarína Novotková, Adam Samo, Lenka Košická, Martin Mňahončák, Ivo Gogál a ďalší.

O diaľkovom pochode Trnavská stovka sa Miroslav Zumrík dozvedel vďaka humoristickým horolezeckým príhodám Ivana Baja. Takmer stokilometrovú trasu hrebeňom Malých Karpát z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom prechádza stále viac ľudí a tak si autor povedal, že si pochod vyskúša osamote. A nie len raz. O svojich potulkách sa rozpísal v príspevku pre cyklus Odinakiaľ. Číta Juraj Smutný. Príspevok je z roku 2016.

Zvlášť ohnivo obhajovali kávu panie, čím to tak ďaleko doviedli, až vymohli si zákon, mocou ktorého i stav manželský mohol byť rozviazaný, keby muž zabraňoval žene kávu piť..." Túto, ale i mnohé ďalšie zaujímavosti z histórie obľúbeného nápoja, podáva prozaik a publicista Zechenter-Laskomerský... Jeho esej Káva vám prečíta Miroslav Trnavský.

Svojou pozorovateľskou troškou k téme Prázdniny prispeje aj originálny Karel Čapek. Ako vždy udrie klinec po hlavičke. Myslí si totiž že: „... Kdepak, dospělý člověk už dávno neví, co jsou opravdu prázdniny; ať dělá co dělá, už se jim nemůže tak naplno oddat jako dítě..." Čítať vám bude Peter Jezný.

Keď boli Dahlove deti malé, zvykol im rozprávať príbehy. Tie neskôr inšpirovali a podmienili jeho budúcu kariéru spisovateľa pre deti. V cykle Zóna prózy sa opäť vrátime k úspešnému spisovateľovi v pásme Vladimíra Hanuliaka z roku 2017 s názvom Roald Dahl: Moji detskí čitatelia. V réžii Pavla Náthera účinkujú Miroslav Trnavský, Katarína Križanová a Lucia Vráblicová. Počúvajte od piatku.

V indickej džungli žije rodinka. Ich život sa zmení, keď k nim jedného dňa pricupitá malý mungo... Že kto je mungo? Dozviete sa v nasledujúcej poviedke R. Kiplinga Rikki-Tikki-Tavi. Účinkujú Peter Rúfus, Zuzana Frenglová, Jozef Benedik, Igor Adamec, Vladimír Obšil, Anna Šišková, Vladimír Minarovič a Miriam Pavelková

Náš týždeň uzavrie poézia. Tentoraz sme siahli po veršoch Diany Lepure Ostrov s hračkami. V réžii Laca Keratu účinkuje Judita Bilá.

Prajeme vám príjemý letný čas strávený najmä v kruhu rodiny a jej mladších členov. Rádio Litera sa vám tento týždeň postaralo o bohatý spoločný program.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, TASR, SITA, unsplash.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame