Pirátske lode, vraky a tajomné ostrovy

Pirátske lode, vraky a tajomné ostrovy

Tento týždeň sa nechajte objať morom... A možno sa ocitnete aj na tajomnom ostrove, pirátskej lodi, ale aj na Titanicu. Nórsky spisovateľ Jon Fosse vám ponúkne sugestívny milostný príbeh pod názvom Lodenica. Priam robinsonovský osud stroskotancov a múdreho, dobrotivého kormidelníka môžete zažiť v rozhlasovej hre Kormidelník Ready od F. Marryata. Určite si nenechajte ujsť Londonove Veľké dobrodružstvá malého teriéra a dobrodružný príbeh J. Verna Pätnásťročný kapitán. Zápas dobra a zla, odstrašujúci kapitán bez nohy a príťažlivé nové rozhlasové spracovanie - to všetko v diele Hermana Melvilla Biela veľryba. Nebude chýbať skúsenosť z portugalského Fara či Benátok v cykle Odinakiaľ. A priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše Josipa Pupačica (More) a Heinricha Heineho o krásnej morskej Lorelaj. Ľudovít Petraško sa zamyslí vo svojom pásme nad osudom potopeného Titanicu.

Román Lodenica od Jona Fosseho, jedného z najvýznamnejších žijúcich škandinávskych autorov, patrí v Nórsku doslova k čítankovým prózam a literárna kritika ho právom radí k novšiemu literárnemu kánonu. Príbeh, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch aj sfilmovaný, hovorí o tragickom milostnom trojuholníku, do ktorého dvoch dávnych priateľov z detstva vženie nečakaným spôsobom oživená rivalita. Vysielame od pondelka vrámci čítania na pokračovanie v piatich častiach.V réžii Pavla Uhera účinkuje Peter Himič.

Hra pre mládež podľa knihy Fredericka Marryata Kormidelník Ready je klasickou robinzonádou. Marryat v texte opisuje osud rodiny, ktorá sa plaví na obchodnom korábe z Európy do Austrálie. Pri stroskotaní na Myse Dobrej nádeje zostáva rodina opustená, len v spoločnosti starého kormidelníka. Nebudú chýbať domorodci a dramatický boj o záchranu života. V hre z roku 1972 účinkujú Alojz Kramár, Elo Romančík, Hana Kostolanská, Emil Filo, Igor Knězek, Mária Úradníčková, Daniel Michaeli, Vladimír Durdík, ml. a ďalší.

Jedným z najuznávanejších súčasných chorvátskych básnikov je Josip Pupačić, ktorého si pripomenieme v antologických básňach More. Mnohé z nich patria k najkrajším v histórii chorvátskej literatúry. Recituje Ján Gallovič, preložil Luko Paljetak, Branislav Choma, Ján Buzássy.

Od utorka si v pásme Ľudovíta Petraška pripomenieme jednu z najväčších lodných tregédií histórie, potoponie Titanicu.V réžii Vladimíra Ruska účinkuje Ladislav Chudík. Relácia s názvom Titanic mala premiéru v roku 1996.

Vravieva sa, že "za tie peniaze sa ti tam muselo páčiť". A hoci o financie nejde, málokto pripustí, že výlet za to nestál, že dovolenka nebola úžasná. Veronika Dianišková to urobila. A tiež pripúšťa, že je jej vlastne dobre doma a že má cestovania dosť. Koniec koncov - schopnosť žasnúť a byť očarený sa neviaže na nové destinácie. Väzí v človeku a začína úprimnosťou k sebe. Viac už v cykle Odinakiaľ, v zamyslení s názvom Z Fara. Číta Lucia Orgován Molnárová.

Moje srdce podobá sa celkom moru. Búrka a mnohá krásna perla odpočívajú v jeho hlbinách." Christian Johann Heinrich Heine narodený ako Harry Heine bol nemecký básnik a prozaik vychádzajúci z romantizmu, autor teoretických spisov o kultúre a filozofii, revolučný demokrat. Výber z jeho poézie Moje srdce je more má byť príspevkom k poznaniu ducha nemeckej literatúry. Účinkuje Marián Geišberg.

Od stredy na vás čaká Jack London a jeho Veľké dobrodružstvá malého teriéra v podobe rozhlasovej hry pre mládež. Hru pre rozhlas zdramatizoval Vladimír Bágeľ a v hlavných úlohách začujete Alojza Kramára, Vladimíra Durdíka, Jozefa Šimonoviča, Júliu Čunderlíkovú, Hanu Kostolanskú a ďalších. Hra je z roku 1968. O úpravu sa postaral Herman Melville.

Pokračujeme opäť cyklom Odinakiaľ. Autor Marcel Lacko číta Dona Chuana, popíja espresso a popritom píše... Z Benátok. Vo svojom príspevku pozoruje do vody ponárajúce sa mesto, ktoré napriek tomu povznáša. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje autor.

Mladý a odvážny Dick Sand sa v mladom veku stáva kapitánom veľkej námornej lode a jeho dobrodružstvo sa začína... Reč je, ako inak, o diele Julesa Verna, Pätnásťročný kapitán. Ponúkame vo forme rozhlasovej hy pre mládež, ako stvorenej na prázdninové počúvanie. Účinkujú Michal Dočolomanský, Karol Machata, Božidara Turzonovová, Ivan Šándor, Július Pántik, František Kovár, Leopold Haverl, Maroš Kramár, Július Paluš a ďalší. Hra je z roku 1990.

Od piatku sme vám nachystali nezvyčajnú drámu, ktorá sa musí skončiť pre účastníkov tragicky. Biela veľryba je krvilačná beštia, prepadávajúca lode. Veria tomu všetci námorníci v blízkom okolí, rozprávajúc si hrôzostrašné detaily zo stretnutia s ňou. Nazývajú ju Moby Dick a veria, že je stelesneným diablom. V rozhlasovej hre podľa knihy Hermana Melvilla účinkujú Přemysl Boublík, Matej Landl, Peter Krajčovič, Ivan Laca, Tomáš Horváth, Roman Matisko, Laco Konrád, Ján Mistrík a ďalší. Hra je z roku 2014.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustrácie: TASR, SITA, pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.


















Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame