Leto s Čechovom, Nabokovom a piesňovými textami

Leto s Čechovom, Nabokovom a piesňovými textami

Ak máte radi poviedky A. P. Čechova, tak vedzte, že Rádio LITERA vás bude tento týždeň sprevádzať práve jeho krátkymi prózami v rámci cyklu Čítanie na pokračovanie. Vo vysielaní sa objaví výborná dramatizácia, ktorá bude mozaikou z Čechovových diel. Budeme ju vysielať pod názvom S pozdravom Čechov. Predstavíme vám i málo známu tvár Dostojevského, a to satirickú. Vypočujte si tiež rozhlasovú hru podľa Dostojevského predlohy pod názvom Pod posteľou. Vo vysielaní sa objaví pásmo o O. Pamukovi - Moje meno je Červená. Mnohých poteší Tolstého Anna Kareninová a Jarné tiene D. H. Lawrenca. Spestrením týždňa budú textové piesne A. Sylvestrovej, G. Bécauda a M. Lasicu. A nenechajte si tiež ujsť pásmo o V. Nabokovovi Nekonečno lásky.

Hoci Čechova poznáme najmä ako dramatika, písal aj kratšie prózy - poviedky, humoresky, anekdoty. Aj v nich je - rovnako ako v drámach - realistický, psychologicky presný, sociálne kritický. A briskne humorný. Možno ich počúvať ako prípadové štúdie sociológa, alebo ako fragmenty divadelných hier. S nevôľou možno pozorovať, že i napriek plynutiu času sa bohužiaľ tak veľa v ľudskom srdci nezmenilo. V Čítani na pokračovanie ich uvádzame pod názvom Krátke prózy v piatich častiach.V réžii Júlie Rázusovej účinkuje Igor Kasala.

V našom pondelkovom programe ďalej nasleduje kompozícia z textov A.P. Čechova o ľudských túžbach, o nesplnených snoch, ideáloch, láskach, predsavzatiach, i o premárnených životoch. Dozvieme sa viac o skrytých prúdoch ľudského podvedomia. Dramatizácia S pozdravom Čechov je zložená z texov diel Ujo Váňa, Višňový sad, Tri sestry, Čajka a Pavilón č.6.V réžii Svetozára Sprušanského účinkujú Judita Vicianová, Dana Košická, Alena Ďuránová, Ivan Krupa, Jozef Úradník, Peter Čižmár, Matej Lacko a Róbert Šudík. Relácia je z tohto roku.

Od utorka pokračujeme dramatizáciou humornej poviedky F.M. Dostojevského Pod posteľou. Autor v mladosti navštevoval spoločenskú smotánku a salóny, kde videl, v akej pretvárke ľudia žijú, používajúc rozhovor len ako nafúknutú bublinu prospešnú na preklenutie času. Téma diela je ako stvorená pre našu súčasnosť. Presvedčte sa v rozhlasovej hre z roku 1970 s obsadením hercov ako František Dibarbora, Mária Kráľovičová, Karol Machata, Oldo Hlaváček, Anton Mrvečka, Jozef Kroner a Božidara Turzonovová.

Šansóny sú spievané príbehy, piesne, ktoré dávajú poslucháčovi pocit, že ich sám žije, že vyspievanú bolesť i radosť dôverne pozná. Aj preto sú v šansónoch také dôležité texty. Príbehy, ktoré poznáme z nástojčivej interpretácie Gilberta Bécauda vám bude čítať Boris Farkaš. Po ňom vám Lucia Vráblicová prečíta texty piesní Anne Sylvestrovej. V jej prípade to bude „žena a jej osud", ktoré sú najčastejšími témami textov tejto francúzskej speváčky. Z bohatej tvorby autorky vyberáme niekoľko veršov, ktoré sú potvrdením charakteristiky jej obsahového zamerania.

Ako by asi pokračoval príbeh „skrotenej ženy" zo slávneho Shakespearovho príbehu? Tak nad tým sa zamyslela Jana Juráňová a vznikla rozhlasová hra Zle skrotená žena. V réžii Vladimíra Kivadera účinkujú Renáta Rundová-Horňáková, Martin Horňák, Marianna Mackurová a Juraj Smutný. Hra je z roku 2016 a vy ju môžete počúvať od stredy.

Keby sme chceli k románu Moje meno je Červená hľadať paralelu v súčasnej európskej literatúre, na prvom mieste by to bolo dielo Umberta Eca Meno ruže. Dej knihy s kriminálnou zápletkou sa odohráva v priebehu desiatich dní roku 1591 v zasneženom Istanbule. Ako prvý z radu rozprávačov, medzi ktorých okrem živých ľudí patria aj obrazy a červená farba, sa o slovo hlási zavraždený. Vladimír Hanuliak a Diana Mašlejová sa na toto dielo Orhana Pamuka pozreli bližšie vo svojom pásme z minuého roku.V réžii Pavla Náthera účinkujú Alfréd Swan a Marta Maťová. Stredajší programový blok ukončíme veršami Wojciecha Bonowicza Druhá ruka. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Miroslav Kolbašský.

K dielam, ktoré ich autorom priniesli veľkú popularitu, určite patrí aj román Anna Kareninová od L. N. Tolstého. Práve po tomto dvojdielnom diele siahla Jana Hevešiová a pripravila z neho dramatizované čítanie. Anna sa tu zjavuje ako žena, ktorá má právo nielen na spoločenskú úctu, ale aj na šťastie. Láska je akoby prirodzenou útechou v jej nešťastiach. Z románu cítime, že veľký ruský spisovateľ trpel so svojou hrdinkou a hľadal riešenie, ktoré vlastne ani neexistovalo.V réžii Jara Riháka účinkujú Zuzana Fialová, Martin Huba, Marek Majeský, Mária Schlosserová, Hela Geregová, Richard Stanke, Jozef Šimonovič, Peter Sklár, Ivan Laca, Alfréd Swan a Marián Geišberg. Počúvajte od štvrtka.

A opäť sa vrátime k spievanému posolstvu. Texty piesní Milana Lasicu sú vždy zárukou zaujímavého obsahu a nečakanej pointy. Unesú ťarchu vlastných slov, aj keď nie sú opreté o hudbu. Presvedčí vás o tom interpretácia Petra Sklára.

Silvia Kaščáková si na písanie o depresii vybrala obraz skrytej, vnútornej zlomeniny. Keď sa navonok zdá, že všetko je už v poriadku, problém sa otvára pod povrchom. Marián Milčák zas sformoval mikropríbeh, ktorý umožňuje nahliadnuť do mysle človeka sužovaného touto poruchou a niesť niečo z jeho kríža na vlastných pleciach.V réžii Stanislava Bilého v programe s názvom Depresia účinkujú Jitka Krišková a Miroslav Kolbašský, 2019.

Pokračujeme cyklom Odinakiaľ, v ktorom si môžete vypočuť príspevok literárneho kritika a prekladateľa Miroslava Zumríka. Tentokrát budeme svedkami jeho postrehov z Provensálska.V réžii Márie Danadovej účinkuje Juraj Smutný.

V nasledujúcej hodine vás redaktorka Jana Hevešiová pozve počúvať reprízu pásma z voľného cyklu Slovenskí spisovatelia a svetová literatúra. Osloveným spisovateľom bude Jozef Puškáš, ktorý nám priblíži tvorbu ruského autora Vladimíra Nabokova. Ten žil v emigrácii a jeho druhým literárnym jazykom sa stala angličtina. Niektorí jeho život a tvorbu prirovnávajú k Milanovi Kunderovi. Preslávil sa najmä dielami Lužinova obrana a Pozvanie na popravu. Škandálmi bol sprevádzaný román Lolita, ktorý bol aj sfilmovaný. Viac sa dozviete v pásme Nekonečno lásky, v ktorom účinkujúMiroslav Trnavský, Jozef Šimonovič, Helena Geregová a Peter Sklár. Počúvajte od piatku.

Významný anglický prozaik David Herbert Lawrence vyvolal svojou tvorbou nemálo diskusií a polemík. Tento veľký obdivovateľ Freuda vniesol do literatúry svojej doby ono večné a záhadné napätie medzi mužom a ženou, ktoré ich navzájom priťahuje i rozdeľuje. Vypočujte si dramatizáciu jeho poviedky Jarné tiene, ktorá odkrýva zákulisie ľudských túžob.V réžii Štefana Mandžára účinkujú Jana Valocká, Vladimír Obšil, Igor Krempaský, Slavo Drozd a Mária Kráľovičová. Program je z roku 1993.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unspalsh.com, wikipedia.org, TASR, SITA




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame