S múzami Heinricha Heineho, Kamarátom Jaškom a Edíciou STOPY

S múzami Heinricha Heineho, Kamarátom Jaškom a Edíciou STOPY

Tento týždeň budeme pokračovať v literárnych prechádzkach po lyrizovanej próze. Môžete sa tešiť na ďalších 5 častí Švantnerovho diela Život bez konca. Odvysielame aj všetkých 5 častí Chrobákovho diela Kamarát Jašek. Vo vysielaní sa objaví dramatizácia novely Františka Švantnera Sedliak. Nazrieme aj do listov Margity Figuli. A týždeň si spestríme pásmom Egona Tomajka pod názvom Heinrich Heine. Určite si nenechajte ujsť akoby už jeseňou zafarbené zamyslenia Silvie Kaščákovej o starnutí a Veroniky Dianiškovej a Simony Rezníčkovej o babom lete.

Ak ste sa minulý týždeň započúvali do čítania na pokračovanie zo Švantnerovej knihy Život bez konca, nasledujúcich sedem dní sa môžete tešiť na zvyšných päť častí. Tento 700 stranový, posmrtne vydaný román zobrazuje život v jeho plynulosti a v kontinuite. Hlavnou hrdinkou je Paulínka, jediná dcéra po pôrode ochrnutejHermínya dedinského skupáňa Matúša. Sledujeme jej osud v nevydarených manželstvách, napriek tomu prechádza všetkými úskaliami života neporazená. Účinkujú Oľga Solárová, František Kovár, Mária Schlosserová, Viera Topinková, Helena Geregová a ďalší.

Snom jeho rodičov bolo, aby sa z malého Harryho stal obchodník. Chlapča ale malo priveľkú fantáziu. Heinrich Heine dospieval v židovskom gete a vďaka mecenášovi začal študovať právo. Počas školy napísal prvé riadky. Potom opustil židovskú vieru, dal sa pokrstiť a prestúpil na protestanstvo. Chcel mať takto voľnú cestu k európskej kultúre... V pásme Ars litera vám Egon Tomajko predstaví bližšie život a dielo tohto nemeckého básnika a prozaika. Účinkujú Marián Geišberg, Peter Sklár, Afréd Swan, Ľudmila Mandžárová, Roman Pomajbo, Anton Korenči a ďalší. Relácia je z roku 2017.

Nielen o Troch gaštanových koňoch sa budeme rozprávať nielen so študentmi a docentmi v relácii Autor na dnes. Základnou témou spisovateľky Margity Figuli bola v jej literárnych začiatkoch láska, láska v rozličných variantoch. Aké vplyvy sa tiahli jej životom i ďalšou tvorbou, vám priblíži redaktorka Elena Jančušková. Okrem autorky účinkuje Ladislav Čúzy, Alfréd Swan a študenti.

Od utorka si začneme čítať z lyrizovanej prózy slovenského prozaika, kultúrneho publicistu a literárneho kritika Dobroslava Chrobáka. Kamarát Jašek predstavuje naturistickú líniu autorovej tvorby - postavy sú súčasťou tajomného rozprávkového a mýtického sveta prírody, podliehajú jej neovládateľným silám. Skôr, než sa započúvate do prvej časti čítania v umeleckom podaní Karola Machatu, vypočujete si úvodný rozhovor redaktora Pavla Hudíka s literárnym kritikom a editorom Alexandrom Halvoníkom, ktorý nahrali v roku 2001. Dielo čítame v piatich častiach do konca týždňa.

Starnutie je jednou z našich životných istôt - určite nás postretne. Snaha žiť čo najnespútanejšie a najmladšie čo najdlhšie, je jednou z ciest, ako sa mu zatiaľ vyhýbať. Nie je však riešením krízy úcty k starobe a nevedie k jej pochopeniu. Je tu dokonca zaujímavý paradox - kultu mladosti podľahli aj starí. Aj o jeho praktických dôsledkoch a niekoľkých riešeniach na dosah ruky píšu autori cyklu Kľúčové slová James Sutherland Smith a Silvia Kaščáková. V réžii Jozefa Palaščáka účinkujú Michaela Domovcová a Igor Kasala. Relácia je z minulého roku.

Od stredy sa budeme zamýšľať na tému Babie leto, k čomu prispeli rovno dve autorky. Každá z nich vníma toto obdobie inak. Veronika Dianišková sa lúči so starou mamou a spomína na posledné jemné nuansy spoločného prežívania míňajúceho sa času. Simona Rezníčková sa vracia zo zahraničia domov a, ako to už nemnohí spoznali, necíti sa ako doma... Až kým nepríde babie leto a vo vzduchu nezačnú lietať pavučinky... Účinkujú Michaela Domovcová a Adriana Ballová.

Nasleduje dramatizácia poviedky Sedliak. Jej autor, František Švantner, v nej zobrazil príbeh apolitického človeka, ktorý sa počas SNP ocitol v hraničnej životnej situácii. Tlak dvoch protikladných strán vníma ako ohrozenie svojho dovtedy nemenného, harmonického sveta a pre jeho obnovenie sa neváha dopustiť zločinu.V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Magda Vášáryová, Ľubo Roman, Vlado Müller, Mária Hájková, Gustáv Legéň, Pavol Mikulík a ďalší. Hru z roku 1974 počúvajte od štvrtka.

Fenomenálna edícia, ktorá sa v nezmenenej podobe vydávala skoro 30 rokov. To sú STOPY. 131 titulov, ktoré obohatili a stále obohacujú deti a mládež. Westerny, detektívky, scifi, zahraniční aj slovenskí autori, to všetko ponúkala edícia, ktorá síce začiatkom 90. rokov skončila, ale ľudia ju majú v obľube dodnes. Práve edícii STOPY je venovaná relácia Ars litera s Pavlom Nátherom. Účinkujú Milan Ševčovič, Ida Želinská, Peter Kľúčik a Martin Kellenberger. Program je z minulého roku a my ho vysielame od piatku.

V Listových tajomstvách od Olega Pastiera sa bližšie prizrieme korešpondencii Margity Figuli s Theom Florinom. Bol to básnik a neúnavný organizátor kultúrneho života Oravy. Druhú svetovú vojnu prežil Florin v parížskej a londýnskej emigrácii, po návrate pôsobil ako tajomník Vladimíra Clementisa za čo si na začiatku 50. rokov, v časoch vykonštruovaných politických procesov, vylúžil väzenie. Pevné a naozajstné priateľstvá však pretrvali aj v temných časoch. Jedným z takých bolo aj toto. Keď Margita Figuli ako jedna medzi prvými nebojácne privítala návrat trestanca z protiľahlého brehu.V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Jozef Šimonovič, Boris Farkaš a Zuzana Kyzeková.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame