Literárne stopy krvi

Literárne stopy krvi

Krv. Fascinujúca životná miazga, bez ktorej by sme neprežili. A celý kopec literatúry by bez nej nevznikol. Prelieva sa za vlasť, za česť, za lásku, odkedy je ľudstvo ľudstvom. Vieme ju darovať blížnemu a keď nám ju nasilu berú, vznikajú tie najlepšie drámy. Ako v prípade Alžbety Báthoryčky, ktorú vám tento týždeň ponúkame v muzikálovej adaptácii. Po červenej stope sa vydáme naprieč krvavými dejinami v pásme Sone Kožeľovej. Krehký príbeh Alessandra Baricca Bez krvi nás na pokračovanie bude sprevádzať celým týždňom. František Švantner sa bude znepokojovať pre Zhanobenú krv, Krvavé lupene nás zavedú až do Afriky. Vychutnajte si týždeň, v ktorom sa nájdu aj tí, ktorým v žilách koluje krv sfarbená namodro.

Kniha Bez krvi, Alessandra Baricca, nám bude robiť spoločosť v štyroch častiach počas celého týždňa. Krehký a dramatický príbeh z bližšie neurčenej krajiny sa odohráva krátko po vojne, keď ešte nenávistné vášne nevyprchali. Štyria muži s puškami prichádzajú na statok zabiť majiteľa. Pri krvavej akcii sa však zachráni jeho dcérka, dievčatko skryté v pivničke pod kuchyňou, nad ktorým sa zmiluje najmladší člen z trestnej výpravy. O pol storočie neskôr opäť stretávame tých, čo prežili, bývalého banditu a niekdajšie dievčatko v atmosfére konečného zúčtovania. Čítať bude Štefan Bučko.

Od pondelka ešte pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Jána Soloviča Krvavý trón. Na pozadí náboženských sporov po tureckých vojnách autor rozohráva hru charakterov, ľudskej slabosti a hrabivosti. Účinkujú Tomáš Maštalír, Lenka Košická, Jozef Vajda, Alfréd Swan, Karol Machata, Boris Farkaš, Peter Bzdúch, Gabika Dzúriková a ďalší. Hra je z roku 2004.

Jana Kákošová, Ivan Vojtek st., Martin Sarvaš a Henrich Leško - to je štvorica autorov, ktorá sa podpísala pod rozhlasovú adaptáciu muzikálu z roku 2007 - Alžbeta Báthoryčka. Kontroverzný osud krvavej panovníčky z Čachtíc neprestáva fascinovať... V réžii Martina Kákoša účinkujú Eva Pavlíková, Ivan Vojtek st., Róbert Roth, Vladimír Bartoň, Stanislav Král, Emil Horváth, Ján Greššo, Lucia Vrablicová a ďalší. Počúvajte od utorka.

Miazga života autorky Gudrun Schuryovej je kniha, ktorá nás prevedie kultúrnymi dejinami krvi. Rozmýšľali ste už niekedy, prečo rímskokatolícka cirkev používa pri obradoch biele víno, hoci v eucharistii ide o premenu Kristovej krvi? O "veľmi zvláštnej tekutine" a pralátke života sa tu hovorí v asociáciách, ktoré prinášajú svedectvá z oblastí vedy, umenia a náboženstva, počínajúc mýtickými časmi, brázdiac rozličné kultúry a končiac aktuálnymi problémami. Číta Peter Himič.

Na záver utorkového bloku sme zaradili aj chvíľku poézie, do ktorej sme pre vás vybrali verše Jozefa Mokoša Praskanie krvi. V réžii Jany Strniskovej recituje Ivan Vojtek starší.

Autorka relácie Krv v dejinách, Soňa Koželová sa bude venovať krvavému fenoménu v historickom a kultúrnom kontexte. Ako sa s krvou vysporiadali dejiny a kresťanstvo? Odpovede hľadala u katolíckeho kňaza Karola Moravčíka a kazateľa Cirkvi bratskej - Daniela Pastirčáka. Vysielame od stredy.

K našej téme týždňa prispeje svojským videním aj František Švantner v dramatizácii poviedky Zhanobená krv. Jeho hrdinu ťaží zločin, má výčitky svedomia, ktoré v ňom vyvolávajú halucinácie. Sny plné hrôzy mu začínajú splývať so skutočnosťou. V roku 1983 zdramatizovala Gita Pechová. Účinkujú Karol Machata, Gustáv Valach, Ľubo Roman a Darina Vašíčková. Po hre nasledujú verše slovenského básnika Mariána Grupača pod názvom Rozkvitnutá krv. V réžii Štefana Korenčiho vám ich zarecituje Ján Gallovič.

V románe Krv zobrazil Rudolf Sloboda udalosti, ktoré viedli k spoločenskému zvratu v novembri 1989. Kniha, tak ako všetky Slobodove diela, je postavená na autobiografických zážitkoch. Nechýba charakteristický rozprávačský štýl. Základný motív hovorí o láske, žiarlivosti, erotike, sexuálnych vzťahoch, ale i osamelosti a hľadaní zmyslu života. Pod názvom Krv - Výrastok, vám úryvok z knihy prečíta Andrej Hryc. Počúvajte od štvrtka.

Ako ďalšie ponúkame do pozornosti pásmo o darovaní krvi Neznáma krv. Štyri silné ľudské príbehy autorsky pripravil Ivan Lehotský. Účinkujú Karol Machata, Jela Lukešová a Dušan Jamrich. Relácia je z roku 1980.

Najvýznamnejší kenský spisovateľ Ngugi wa Thiong´o, nominovaný na Nobelovu cenu, je nesporne najvýraznejšia umelecká osobnosť v celej Východnej Afrike. V jeho románe Krvavé lupene sa pozoruhodne spájajú moderné postupy s tradíciami ústnej slovesnosti kenského ľudu. Román je nabitý dejom, má priam detektívnu zápletku a je zaľudnený mnohými postavami. Zobrazuje rozpor medzi masami a úzkou spoločenskou vrstvou, ktorá zneužíva moc. Pod maskou národnej kultúry, predstieraného nadšenia o udržiavanie tradícií, zastiera svoj odpor k progresívnym zmenám. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Keď sa raz Rudolf Dobiáš vyjadril, že písanie je účinnou formou terapie, určite vedel o čom hovorí. Ešte len ako osemnásťročného študenta ho nespravodlivo obvinili z protištátnej činnosti a odsúdili do väzenia v Jáchymove. Na slobodu sa dostal až počas amnestie po ôsmych rokoch. Napriek tomu sa neopustil a dokázal ďalej tvoriť, dokonca si obzvlášť obľúbil rozprávky a rád sa prihováral dospievajúcim. Aj jeho Dve kvapky krvi patria do kategórie rozhlasových hier pre mládež. Inscenáciu v roku 1980 režijne naštudovala Viera Weidlerová. Účinkujú Darina Chmúrová, Helena Mruškovičová, Andrea Timková, Táňa Kučeráková, Peter Perďoch, Martin Dánai a další.

Máte modrú krv alebo Kde sa stratila šľachta zo Slovenska? Pod týmto názvom vysielame od piatku fíčer Imricha Jenču o tom, ako sa žilo, žije a bude žiť slovenskej šľachte. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.

V roku 1993 vydal Alexander Halvoník svoj prozaickú debut Svrbenie krvi. Je to príbeh súčasníka, človiečika, ktorý má, podobne ako väčšina z nás, schopnosť zakukliť sa pred hlbšími citovými zážitkami. Je o našej plytkosti, ľahostajnosti a najmä o našom konformizme. Úryvok z prózy vám na záver nášho týždňa prečíta Marián Grebáč.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org, TASR







Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame