Škandinávska literatúra, ale aj Anasoft litera 2019

Škandinávska literatúra, ale aj Anasoft litera 2019

Severák nám v Rádiu Litera neprestáva fúkať ani tento týždeň, naopak, naberá na intenzite. V umeleckom pásme Severská sága vám rozpovieme príbeh o predkoch dnešných Dánov, Nórov a Švédov, čiže o vikingskom období a dobyvačných výpravách zo Škandinávie. Budeme si čítať z nórskeho zápisníka a s Egonom Tomajkom navštívime Švédsko. Rozpovieme vám krátky príbeh švédskej autorky Astrid Lindgrenovej a započúvať sa budete môcť do rozprávkového príbehu o matke prírode od fínskej spisovateľky L. M. Järvinen. Asi už viete, že k najšťastnejším národom na svete patria Dáni, a to aj vďaka ich filozofii „hygge" - aj o nej sa čo-to dozviete vo vysielaní. Severskú atmosféru budú striedať výborné príbehy finalistov Anasoft litera 2019 (tento týždeň sa môžete tešiť na Milo nemilo od Mila Janáča, ale aj Vilikovského Rajc je preč a Bindzárov Zvon). Veronika Dianišková vám v relácii S LITEROU predstaví Kláru Jarunkovú. V cykle Autor na dnes sa zas dozviete viac o nórskom dramatikovi Henrikovi Ibsenovi.

Krčma - srdce každej slovenskej obce. Miesto, ktoré píše tie najneuveriteľnejšie príbehy. Spolu s autorom Milom Janáčom sa tento týždeň vydáme na cestu unikátnym svetom ukrytým za barovým pultom, a niekedy aj pod ním. Pri knihe Milo nemilo možno dostanete chuť si vypiť, alebo naopak, s pitím okamžite prestať, no zaručene vás nenechá chladným. Vychutnajte si pekné čítanie na pokračovanie o nepekných veciach, podľa finalistu Anasoft litera 2019. V réžii Stanislava Bilého v piatich častiach účinkuje Miroslav Bodoki.

Ako to bolo so Slovanmi a Vikingami? Čo je pravdivé na legendách o vzájomných vojnách starých kmeňov a ich mocenských snahách? Všetko toto a mnohé iné budú riešiť Alexander Kovtun a S. Mathé v pásme Severská sága. V réžii Daniely Ilavskej účinkujú Lýdia Faksová, Zuzana Kyzeková, Ľubomír Holčík, Branislav Bajus a Peter Vilhan. Relácia je z roku 2001.

Peter Šrank je vášnivý cestovateľ v ľahkom alpskom štýle. Zároveň je aj skvelým pozorovateľom vecí a javov okolo seba a tiež glosátorom. Nedávno sa ocitol v Nórsku, kde vznikla jeho úvaha Z nórskeho zápisníka. Úryvok z neho ponúkame v cykle Odinakiaľ v podaní Juraja Smutného.

Utorok otvorí rozprávková hra Zástera matky prírody, pod ktorú sa podpísala fínska spisovateľka Liisa Marjatta Järvinen. Prírodu zosobňuje staršia žena oblečená vo farbách zeme a práve trpí, pretože jej kvetovanú zásteru privalil veľký balvan. Tú zásteru nemožno len tak vyšklbnúť a poškodiť. Pomôžu jej ľudské mláďatá? Účinkujú Anna Bučinská, Nataša Gräffingerová, Viera Strnisková, Viera Topinková, Karol Machata, Erika Bauerová, Zora Kolínska, Ľudmila Mandžárová a ďalší. Hra je z roku 1981.

V nasledujúcej polhodinke sa budeme venovať ďalšej z tohtoročných nominovaných kníh na cenu Anasoft litera, čaká nás román Zvon z pera Juraja Bindzára. V dedine na slovensko-moravskom pomedzí nažívajú katolíci, evanjelici, židia či českí bratia v zhode a porozumení, pokiaľ nevstúpi do ich života hlas zvona, hlas boží. Nie je to príbeh z dávnych čias, tento príbeh sa stal vlani, možno predvlani, a ďalšie, veľmi podobné sa možno dejú aj v tejto chvíli. Kde sa vzalo toľko surovosti a krutosti, kde sa vzali tí démoni okolo nás a v nás? Posledná kniha nedávno zosnulého spisovateľa, filmára, kultúrneho publicistu a pesničkára vychádza s podtitulom Vidiecky román so zlým koncom. Číta Juraj Smutný.

... Blúdime uprostred nesmiernej rozsiahlosti a množstva poznatkov získaných každou z vied, ktorých počet ustavične rastie. Najlepšie, čo možno urobiť, je pokladať všetky veci za neznáme, poprechádzať sa alebo ľahnúť si pod strom či do trávy a všetko začať znova od počiatku..." Takto nejako uvažuje Francis Ponge vo svojej poézii Razidlom vecí. V réžii Martina Kákoša vám verše prednesie Ivan Laca.

Pavel Vilikovský je v každej svojej knihe ten istý, ale zároveň vždy iný - objavný. Takáto "iná" je aj rozsiahla novela RAJc je preč, na ktorej pracoval dva roky. Názov zvádza k chápaniu diela ako bilancovania prežitého, je to však pravdou iba do určitej miery. Knihu treba skôr vnímať ako mozaiku príbehov väčších i menších, vlastných aj odpozorovaných, smiešnych i smutných. Píše ich s múdrym odstupom, porozumením, humorom, ale aj iróniou. Román, ktorý patril k tohtoročným nominantom na cenu Anasot litera, vám bude čítať Peter Kočiš. Jej tri časti počúvajte postupne od stredy.

Hoci sa autori Kľúčových slov na tému Pamäť - Mária Sarková a Matúš Marcinčin - nezhodujú na tom, ktorá pamäť je najdôležitejšia (pre Sarkovú je to osobná, Marcinčin zdôrazňuje aj kolektívnu) obaja sa zhodli na tom, čo sa s pamäťou nesmie za žiadnych okolností stať. Nesmie sa stratiť. V réžii Jozefa Palaščáka v relácii z tohto roku účinkujú Ivan Krúpa a Erika Orgován Molnárová.

Od štvrtka vám naša redaktorka Veronika Dianišková vyrozpráva Výnimočné príbehy Kláry Jarunkovej v rámci cyklu S LITEROU. Vedeli ste, že táto najprekladanejšia slovenská autorka kníh pre deti a mládež, bola nominovaná na Nobelovu cenu a zapísaná na čestnú listinu Hansa Christiana Andersena? Úryvky z románov Brat mlčanlivého Vlka a Tulák vám bude čítať Dado Nagy.

V cykle V skratke si vypočujte aj reprízu úvahy Moniky Zumríkovej Kekeliakovej o Astrid Lindgrenovej pod názvom Byť človekom je zábavné i ťažké. Aká bola táto severská spisovateľka? Rada hrávala futbal, bola asi najhoršou šoférkou vo Švédsku a po stromoch liezla ešte ako starenka. Nepripomína vám to jednu z jej rozprávkových hrdiniek? Účinkuje Tomáš Bartoněk.

..Švédi sú veľmi seriózni, distingvovaní, príliš organizovaní, ale aj veľmi pohostinní... Švédi sú ako zápalky v krabičke - musia byť poukladané tým istým smerom a žiadna vypálená...„ V ďalšej časti cyklu Babylon budeme hľadať sami seba. Vo Švédsku, na Tahiti či pod Mont Blancom, ale aj na púti za vodou do Maďarska. Táto časť v podaní Tatiany Linetovej sa volá Švédsko, Maďarsko. Vysielame od piatku.

Milovníkom divadla je meno nórskeho dramatika Henrika Ibsena určite dobre známe, keďže ide o ojedinelý zjav medzi dramatikmi. Na svetových scénach sa jeho diela hrávajú dodnes. Jeho dosah je často kladený na úroveň Shakespeara. Vypočujte si pásmo o literárnej moderne pre stredoškolákov, ale aj pre tých, čo už dávno nesedia v školských laviciach. V relácii Autor na dnes účinkuje docentka Margita Gáborová, Mirjana Šišoláková a Alfréd Swan.

Dáni sú pokladaní za najšťastnejší národ na svete. Za ich spokojnosť môže „hygge", pocit tepla a istoty, okamih pohodlia a radosti. Motivačná Kniha o hygge pomáha nájsť tento pocit v nás a radí ako ho nestratiť a vytvárať každý deň. V cykle Kniha na týždeň bude hovoriť Jana Hevešiová práve o tejto publikácii Loisy Thomsenovej Britsovej, ktorá sa stala bestsellerom. Relácia je z roku 2017, účinkujú Jana Hevešiová a Sára Moyzesová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: unsplash.com, pixabay.com, wikipedia.org










Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame