Edgar Allan Poe a jeho havraní svet

Edgar Allan Poe a jeho havraní svet

Kto by ho nepoznal. Jeho Havran zasiahne do čierneho snáď každého vnímavého poslucháča. Od romantických veršov dokázal uletieť k detektívke, desivým príbehom, fantastickým atmosféram. Edgar Allan Poe je azda najvýznamnejšia a rozhodne neprehliadnuteľná osobnosť americkej literatúry 19. storočia. Na Litere sme sa rozhodli pripomenúť si jeho októbrové výročie celým týždňom. Budeme sa venovať znepokojivým dielam, pod ktoré sa zrejme podpísal i ťažký životný údel. 7. 10. pred 170 rokmi zomrel zakladateľ hororu, ktorý v našom vysielaní práve ožíva.

Od pondelka vás počas celého týždňa bude sprevádzať čítanie na pokračovanie nazvané Zaživa v hrobe. V rámci neho si budete môcť vypočuť Poeove poviedky Jama a kyvadlo, Skokan, Podlhovastá debna, Morella, Zradné srdce a Zaživa v hrobe. V réžii Martin Kákoša vám bude čítať Dušan Jamrich. S Poeovými poviedkami však nekončíme, do vysielania sme pripravili aj dramatizácie jeho najznámejších diel. V nasledujúcej satirickej poviedke Interview s múmiou sa predstavia Boris Farkaš, Karol Machata, Alfréd Swan, Ivan Letko a Ján Mistrík.

Život a tvorba niektorých spisovateľov sa až nápadne ľahko stáva súčasťou legiend. Toto tvrdenie určite platí o E.A. Poeovi. Popri básnickej a poviedkovej tvorbe sa venoval aj oblasti literárnej kritiky a teórie. Nenechajte si ujsť úryvky z jeho štúdie Básnický princíp, v ktorej sa zamýšľa nad tromi kategóriami v poézii: Krásou, Pravdou a Morálnym vedomím. Číta Jaroslav Mottl.

V utorkovej úvodnej polhodine si vypočujte pásmo Ivety Andorovej Prízrak havrana, s podtitulom: Evokácia hrôzy v tvorbe Edgara Allana Poea. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Soňa Ulická, Vladimír Minarovič, Peter Rúfus a Ján Króner.

Báseň Havran patrí medzi najznámejšie a najslávnejšie verše svetovej literatúry. V slovenčine máme hneď niekoľko jej prekladov. Básnik Marián Šidlík mal pri prekladaní presne sformulovanú prekladateľskú koncepciu. Logickou úvahou hľadal riešenie príznačného refrénu v súvzťažnosti s celkovou organizáciou vonkajších i vnútorných rýmov básne. Šidlík sa uspokojil až s treťou verziou. Jeho preklad pôsobí prirodzene, bez syntaktických či výrazových deformácií. Opýtali sme sa ho, čo bolo najťažšie na lúskaní prekladateľských orieškov. Výsledok vám zarecituje Alfréd Swan.

Za melancholického jesenného dňa sa jazdec na koni blíži k tajuplnému zámku, ktorý obklopuje všetko, len nie priateľská atmosféra. Pahýle stromov, strašidelné zvuky a čierne jazierka sa snaží najprv rozumovo vysvetliť, aby napokon zostal s desom v tvári stáť nad rozuzlením celého tajomstva. Poďte sa s nami báť pri poviedke Zánik domu Usherovcov, ktorú vám prečíta Jozef Šimonovič.

Na chvíľu zmeníme tému, ale neodľahčíme. Spolu s Hitlerom a Stalinom patril Pol Pot medzi najkrutejších diktátorov 20. storočia. Vodca Červených Khmérov za svojej vlády nechal zavraždiť viac než dva milióny Kambodžanov. Po jeho stopách sa v titule Pol Potov úsmev vydáva aj švédsky spisovateľ Peter Fröberg Idling. Kambodžu nedávno navštívil aj náš redaktor Tomáš Bartoněk a pripravil si pre vás nové reflexívno-literárne pásmo do Tvorivej dielne Rádia Litera. Kambodža - peklo v rajskej záhrade vysielame od stredy.

A opäť sa vrátime k Poeovi. Nepochopiteľný krvavý čin vykonaný snáď nadľudskou silou, morbídne kulisy, nevysvetliteľné okolnosti. Aj o tom bude dramatizácia snáď jeho najznámejšej poviedky Vražda v ulici Morque. Podľa prekladu Jána Vilikovského pre rozhlas pripravil Ján Dohňanský. Účinkujú Štefan Kršňák, Andrej Mojžiš, Ivan Macho, Kája Dubovicová, Anton Vozár, Ján Gogáľ, Vlado Lakota, Miloš Kosír a Karol Badáni. Hra mala premiéru v roku 1967.

V pásme poézie si vychutnajte výber z Poeových romantických veršov nazvaných Studňa, čo stíši smäd. Tento výber sa zameriava na autorove ľúbostné básne plné zázračných vízií a opojnej, povznášajúcej lásky, ktoré sú však často poznačené aj bolesťou a žiaľom. Účinkujú Tomáš Maštalír a Zuzana Jurigová Kapráliková.

V rozhlasovej hre Juraja Bindzára Horiaci chlapec sa prenesieme do detstva a mladosti siroty Edgara Poea - neskôr Edgara Allana Poea - z ktorého vyrástol svetoznámy americký autor fantastických príbehov, zakladateľ detektívneho žánru. Mal jeho vlastný príbeh vplyv na príbehy literárne? V úlohe malého „Eddieho" Poea sa predstaví Jozef Benedik ml., dospelého Eddieho stvárni Luboš Kostelný. Hra mala premiéru v roku 2001. Počúvajte od štvrtka.

Nasleduje trochu dokumentu. Ivana Vaľková si na E. A. Poea „posvieti" v cykle Autor na dnes. V relácii Dve tváre sa zas redaktorka Gabriela Alexová pozrie na odvrátenú tvár tohto spisovateľa. Na jednej strane to bol romantický básnik či prozaik, predchodca autorov moderných hororov. Na jeho počesť sa každý rok udeľuje prestížna Edgarova cena. Jeho súčasníci ho však považovali za bezvýznamného pisálka a chorobného alkoholika. Nevyhol sa depresiám a nepohrdol ópiom. Vysielame od piatku.

V dramatizácii poviedky Odcudzený list účinkujú Martin Huba, Ľubo Gregor, Dušan Blaškovič, Ivan Letko, Gustáv Legéň a Vladimír Minarovič. Poe tu vytvoril postavu amatérskeho detektíva Dupina, ktorý sa stal predlohou Sherlocka Holmesa a ďalších slávnych detektívov. Jeho pátracia práca je založená na rozumových schopnostiach namiesto sily svalov. No a na záver našich ponurých dní si vypočujte ešte esej argentínskeho spisovateľa Jorge Luisa Borgesa Detektívna poviedka. Autor v nej vzdáva hold hrdinovi nášho týždňa. Číta Alfréd Swan.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org. unsplash.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame