Ruskí vizionári

Ruskí vizionári

Tento týždeň nazrieme do ruskej duše a ponoríme sa do vizionárstva niektorých ruských spisovateľov. V Čítaní na pokračovanie sa započúvate do piatich častí z Dostojevského diela Dvojník. Priaznivci rozprávok sa môžu tešiť na Tolstého Rozprávky a bájky. S Pavlom Nátherom si pripomenieme osud viacerých väznených spisovateľov (Fjodor Michaljevič Dostojevskij, Janko Kráľ, Svetozár - Hurban Vajanský, František Sandtner a Rudolf Dobiáš). Ivana Kupková nám priblíži nie veľmi lichotivý pohľad L. N. Tolstého na ženy (Tolstoj proti). Júlia Pavlová sa v cykle Nobelova cena za literatúru bude venovať osobnosti a tvorbe I. A. Bunina. Ruské vizionárstvo predstaví v dvoch častiach cyklu Ruská literatúra Valerij Kupka. K vrcholným výberom týždňa patrí hra I. Alexejeviča Bunina Miťova láska a rozhlasové spracovanie Tolstého diela Kreutzerova sonáta. Vo vysielaní nebudú chýbať ani dve časti cyklu Autor na dnes - obe o F. M. Dostojevskom.

Dielo F. M. Dostojevského je úprimným výrazom citlivej osobnosti, ktorá musela všetko prežiť a pretrpieť, než bola schopná to vysloviť. Jeho ústami nariekali, živorili a milovali milióny čitateľov na celom svete. Román Dvojník vyšiel v roku 1846 a hoci patrí k jeho raným prácam, nesie veľa znakov charakteristického štýlu. Tragickú tému ľudského rozdvojenia, výrazovú drobnokresbu, ostrú satiru spoločenského života a zároveň skrytý súcit k ľudským osudom. V cykle Čítanie na pokračovanie si budeme z knihy čítať v piatich častiach počas celého týždňa. Účinkuje Miloslav Kráľ.

Mnohí zo spisovateľov sa stávajú za svoje dielo obeťami prenasledovania, šikanovania. Často sú práve oni hlásateľmi zmeny a protestom proti spoločnosti. Cyklus Pavla Nátera, Ars litera, bude tentoraz o autoroch, ktorí boli počas svojho života väznení. Práve pobyt v obmedzených priestoroch ich často motivoval k písaniu. Dostojevského Zločin a trest je toho príkladom. Pod názvom Svetový deň väznených spisovateľov účinkujú Karol Machata, Peter Rúfus, Alfréd Swan, Vladimír Minarovič a Štefan Bučko. Relácia je z minulého roku.

Prvým nositeľom Nobelovej ceny za literatúru mal byť Tolstoj, no jeho povesť náboženského anarchistu zapríčinila, že nominácia neprešla o jeden hlas. Svoju chybu však akademici do istej miery napravili, keď v roku 1933 cenu udelili ruskému spisovateľovi Ivanovi Buninovi, ktorý považoval Tolstého za svojho veľkého učiteľa. Jeho dielo ocenili za dokonalé obsiahnutie duše Ruska. Viac o Buninovi sa dozviete v pásme Autor na dnes, z dielne Ivany Kupkovej, v podaní Juraja Zetyáka a Adriany Ballovej

Ženy sú slabé. A nielenže nechcú vedieť o svojej slabosti, ale chcú sa chvastať svojou silou...," tak tento a mnohé iné nelichotivé bonmoty, na tému nežného pohlavia, vyšli z úst velikána Tolstoja. Človeka, ktorý sa na konci svojho duchovného hľadania ostro vyhraňoval voči násiliu, blahobytu a paradoxne voči... ženám. Tolstoj proti je zvláštny názov relácie z cyklu Slovo na hrane, ktorá sa bližšie pozrie práve na túto stránku veľkého spisovateľa. V réžii Stanislava Bilého účinkujú Adriana Ballová, Henrieta Kecerová a Igor Šabek. Počúvajte od utorka.

Vzápätí vám Lev Nikolajevič Tolstoj ponúkne svoje Rozprávky a bájky. Slepý starec išiel domov. Bola noc. Pred sebou niesol svetlo. Aký je len hlúpy! Nesie svetlo pred sebou, hoci nevidí. Načo mu je? Svetlo potrebuje na to, aby ho vidiaci nezrazil...," hovorí jedna z nich. Ďalšie tituly ako Lev a myš, Kohút chvastúň či Mačka a líška počúvajte spoločne so svojimi deťmi. Číta Marián Slovák.

Nasledujúce minúty vysielania prežijeme v rozhlasovej knižnici. Listovať si budeme v knižnom odkaze velikána svetovej literatúry, aký sa, podľa literárnych vedcov, narodí raz za tisíc rokov. Viete už o koho ide? Jasné, o prvoradého reprezentanta naturalizmu v ruskej literatúre. Jozef Lenhart predstaví Fiodora Michajloviča Dostojevského v dvojdielnej relácii Autor na dnes. Účinkujú Alfréd Swan a Andrej Červeňák. Druhú časť vysielame od piatku.

Literárne pásmo Valerija Kupku Ruža sveta zaznie od stredy v cykle Literatúra ruských vizionárov. Ruža sveta - sen o zlatom veku ľudstva - je jedinečné filozoficko-mytologické dielo básnika, filozofa a vizionára Daniila Andrejeva. Táto svetlá utópia vyrástla z tmy stalinského väzenia, kde jej autor strávil neprávom desať rokov. Po prepustení mu na dokončenie osud doprial už iba dva roky, ktoré prežil v strachu, že rukopis knihy bude zničený, ako tomu bývalo doposiaľ. V réžii Petra Vilhana účinkujú Miloslav Kráľ, Dana Košická a Peter Himič.

Ivan Alexejevič Bunin začal publikovať ako 16-ročný a tvoril až do svojej smrti. Jeho dlhá, vyše 65-ročná spisovateľská dráha by mohla byť podnetom k zložitým úvahám o postavení spisovateľa v modernej spoločnosti, o vzťahu lyriky a epiky, o dokonalej znalosti opisovaných relácií a o mnohých ďalších skutočnostiach. Aký vlastne bol? Dozviete sa v cykle Nobelova cena za literatúru, redatorky Júlie Pavlovej. V réžii Laca Keratu účinkujú Janko Gallovič, Přemysl Boublík a Dagmar Bruckmayerová. Relácia je z roku 2012.

Od štvrtka si vypočujte Buninovo dielo Miťova láska vo forme rozhlasovej hry. Príbeh opisuje romantické vzplanutie mladého muža, jeho žiarlivosť a smrť. Dej opisuje autorovu lásku k rodnému Rusku, je plné osudovsti, ktorou Bunin poníma skutočnosť. V réžii Hany Hajdovej účinkujú Peter Sasák, Alena Ďuránová, Jana Truščinská, Egon Tomajko, Jozef Úradník, Peter Vilhan, Adriana Ballová. Hra mala premiéru v roku 2003.

Z cyklu Literatúra ruských vizionárov odvysielame i pôvodné literárne pásmo Valerija Kupku, Boh času. Táto báseň - ktorú jej autor Velimir Chlebnikov napísal krátko pred smrťou - je výstižným epitafom k celému jeho životu. Je zároveň výstrahou, ale aj kľúčom pre tých, čo chcú spolu s ním prejsť zložitými chodníčkami jeho nepokojného života a aspoň čiastočne sa dotknúť jeho tvorby. Tá často vyznieva ako možná realita, pravda budúcnosti. Účinkujú Juraj Zetyák, Adriana Ballová a Jozef Úradník.

V piatok náš týždeň uzavrieme rozhlasovou hrou Kreutzerova sonáta na motívy L.N. Tolstého. V istom kritickom okamihu príbehu tu zohráva úlohu Beethovenova sonáta, ako podmaz pre desivú analýzu lásky a manželstva. Opisuje tragický rozvrat medzi dvoma ľuďmi, čo sa kedysi hlboko milovali. Tolstého „sexuálna novela" je dodnes vyhľadávaným čitateľským zážitkom. V réžii Hany Hajdovej účinkujú Michal Hudák, Dana Košická, Juraj Zetyák a Peter Vilhan. Hra mala remiéru v roku 2004.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame