Oľga, Irina, Máša a Andrej

Oľga, Irina, Máša a Andrej

Tento týždeň nás budú v éteri Rádia Litera prenasledovať čechovovské postavičky a ich tragické, humorné i bizarné osudy. Budeme si ich s autorom akoby utierať od prachu, lebo žili dlho zabudnuté a utajené v nás. Budú sa nám nápadne podobať v riešení ľúbostných pletiek, tvorivosti či sociálneho zázemia. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na prózy Medzi mužom a ženou. Sklamaním určite nebude dramatizácia Oneskorených kvetov v úprave E. J. Grocha. Čaká vás Čechovov Čierny mních, ale aj humorné poviedkové pásmo Bolestný kúpeľ či rozhlasová hra pre mládež Pomsta. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí rozhlasová hra Tri sestry. O Čechovovom živote a diele sa dozviete vďaka pásmam Gabriely Alexovej a Jozefa Lenharta.

Anton Pavlovič Čechov je autorom viacerých majstrovsky napísaných poviedok, v ktorých obnažil jemne a do hĺbky smutnú a zarážajúcu pravdu o mužsko-ženských vzťahoch. Výber jeho poviedok o láske sme nazvali Medzi mužom a ženou.  V cykle Čítanie na pokračovanie si z nebo budeme čítať v piatich častiach počas celého týždňa. V réžii Gejzu Dezorza účinkuje Peter Bzdúch

Rozhlasovou hrou Oneskorené kvety sa tiahne téma alkoholizmu. Jegor tvrdo pije a jeho matka a sestra sa o neho strachujú. Príchod lekára k polomŕtvemu Jegorovi situáciu v dome len skomplikuje. Sestra Máša upadá z nenaplnenej lásky do depresie. Jej život je skôr prežívaním, zdá sa nudný a otupný. V réžii Hany Hajdovej účinkujú Peter Rašev, Peter Vilhan, Andrea Ballová, Peter Macko, Kveta Stražanová, Michal Hudák a ďalší.

Čechov pracuje so slovami veľmi úsporne. Všetko v jeho dramatickej tvorbe má svoju funkčnosť. Hovorí sa, že ak v Čechovovej hre visí na stene puška, musí z nej niekto vystreliť. V relácii z cyklu Autor na dnes s názvom Anton Pavlovič Čechov, bude Jozef Lenhart rozoberať a analyzovať spisovateľov život, jazyk a spôsob písania spolu s profesorom Antonom Eliášom. Prvú časť vysielame od pondelka, druhá nasleduje v utorok.

Do utorkového programu tiež pridávame dramatizáciu Čechovovej novely Čierny mních. Je to len fatamorgána, predstava, ktorá sa zmocní prepracovaného filozofa Kovrina. Jeho rozhovory s čiernym mníchom o nesmrteľnosti, múdrosti a kráse, mu dávajú pocit hlbokého zmyslu vedeckej práce. A liečenie, ktoré neskôr podstúpi, ho oberá o eufóriu, ktorú dovtedy prežíval. Na prahu smrti však prichádza nové poznanie… V réžii Petra Vilhana účinkujú Ivan Krúpa, Igor Šabek, Alena Ďuránová, Jozef Stražan, Peter Sasák a Eva Ryšáková.

Čechov je označovaný za nového Puškina, majstra krátkej poviedky. Každá minca má však dve strany a v umelecko-publicistickom pásme Gabriely Alexovej Dve tváre - Anton Pavlovič Čechov vám od stredy priblížime dve strany tohto ruského a svetového literárneho klasika. V réžii Laca Keratu účinkujú Štefan Kožka, Bibiana Ondrejková a Ján Mistrík. Po zamyslení odľahčíme, nasleduje humorné poviedkové pásmo na motívy Čechova, Bolestný kúpeľ. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Štefan Kožka, Dušan Tarageľ a Alfréd Swan.

Rozprávač Stepan rozhlasovej hry pre mládež - Pomsta - stretáva na stanici starého rodinného sluhu Grigoriho. Grigori ho pozve domov a Stepan sa rozhovorí o krivde z minulosti. O poprave brata, ktorá dostala jeho rodinu do vyhnanstva. Na krivdu však nevedel zabudnúť a vymyslel plán, ako sa pomstí človeku, ktorý spôsobil smrť jeho brata. Stane sa sluhom jeho syna. Účinkujú Pavol Mikulík, Vladimír Kostovič, Alexandra Galandová, Viera Topinková, Juraj Kukura, Emília Vášáryová, Anton Mrvečka, Ľubo Roman a Ján Valentík. Vysielame od štvrtka.

Na piatok sme si odložili vrchol nášho týždňa, Čechovove Tri sestry. Ako mnoho z jeho diel, aj toto poukazuje na zbytočnosť a úpadok dobre postavených ruských rodín na konci 19. storočia. Ich banálne problémy a neschopnosť vziať život do vlastných rúk. Oľga je učiteľka, Máša zas rodinná umelkyňa a Irina ešte mladá, plná snov. Sestry majú jediného brata Andreja, ktorého si ako posledného muža v rodine idealizujú...V réžii Vladimíra Ruska účinkujú František Kovár, Anna Javorková, Zdena Grúberová, Ida Rapaičová, Viera Horváthová-Richterová, Leopold Haverl, Karol Machata, Pavol Mikulík, Emil Horváth, Vlado Müller, Viera Bálinthová a Gustáv Legéň.

Na záver sa s Čechovom rozlúčime poviedkou Polinka a v nej pocítime trýznivý pohľad na muža, ktorého vyvolená sa stretáva s iným.V réžii Viktora Lukáča účinkuje Ladislav Chudík.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia. org, unsplash.com, pixabay.com






Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame