Venované Vladimírovi Ruskovi

Venované Vladimírovi Ruskovi

Vo veku 84 rokov opustila tento svet ďalšia rozhlasová osobnosť. Významný režisér Vladimír Rusko. Rodák zo Skalice, absolvent Divadelnej fakulty VŠMU, pôsobil v rozhlase od roku 1960. Štyri desiatky rokov režíroval rozhlasové hry aj pásma, nevynechal rozprávky, najviac však inklinoval k poézii. Bol jedným z priekopníkov realizácie stereofonických hier. Ochutnávku jeho tvorivých počinov vám ponúkame v tomto spomienkovom týždni, vyhradenom jeho rozmanitému dielu, ktoré po sebe zanechal.

Železom po železe je román Mila Urbana, ktorého dej vás prenesie do čias Slovenského národného povstania. Spisovateľ na osudoch obyčajných ľudí zachytáva atmosféru konca druhej svetovej vojny. Hlavnou postavou je Adam Hlavaj, ktorý nesie autobiografické črty autora. Päťdielny rozhlasový seriál zdramatizoval Marián Grebáč a v roku 1999 režijne naštudoval Vladimír Rusko. Počúvajte postupne počas celého týždňa. Účinkujú Emil Horváth, Štefan Kožka, Ivan Romančík, Dušan Tarageľ, Leopold Haverl, Oľga Solárová, Vladimír Durdík, Ján Valentík, Anna Javorková a Tomáš Sloboda.

Vynes na horu svoj hrob je jedna z poslucháčsky najúspešnejších slovenských rozhlasových hier. Hovorí o ľudskej túžbe pokoriť prírodu, ale aj vlastné sily, filozofuje o  odvahe a morálke. Jej autori Ondrej Sliacky a Eugen Gindl rozprávajú dramatický príbeh, ktorý sa snaží zmapovať priebeh a okolnosti neúspešného vrcholového výstupu. Horolezecké situácie zaujmú naliehavosťou existenciálnych otázok, ktoré stoja pred jej protagonistami. Účinkujú Ivan Rajniak, Ľubo Roman, Leopold Haverl, Gustáv Valach, Ladislav Chudík a ďalší. Hru režijne naštudoval Vladimír Rusko v roku 1977, no ani časom nestratila nič zo svojej výpovednej hodnoty a sugestívnosti.

Seriál Rodinka rozhlasových približuje najvýznamnejších rozhlasových pracovníkov, medzi ktorými sa ocitol i Vladimír Rusko. Autorsky pripravili Ľuboš Machaj a Tamara Chlebová, číta Robo Roth. Uvádzame v piatich častiach postupne počas celého týždňa. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2016.

Vladimír Rusko je autorom mnohých dramatických, životopisných a literárnych pásiem. Počas svojho pôsobenia v rozhlase režíroval rozhlasové hry a rozprávky, z ktorých viaceré vošli do zlatého fondu rozhlasu a získali ocenenia na prehliadkach a festivaloch. Patrí k priekopníkom stereofónie a kvadrofónie na Slovensku. V pásme Ľudia, fakty, udalosti vás na stretnutie s týmto rozhlasovým režisérom pozve Emil Benčík. Relácia mala premiéru v roku 1999. Počúvajte od utorka.

Do pozornosti ďalej odporúčame i rozhlasovú stereokompozíciu z veršov Milana Rúfusa pod názvom A prijmi podané. Autorsky a režijne pripravil Vladimír Rusko. Účinkujú Gustáv Valach, Jozef Šimonovič, Vladimír Minarovič, Mária Mačáková - Breinerová, Darina Vašíčková, Eva Večerová a Ladislav Chudík. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1982.

Stredu otvorí Henrik Ibsen a jeho Staviteľ Solness. Ide o adaptáciu divadelnej hry v preklade Ladislava Obucha. Vykresľuje obraz zložitého vnútorného rozpoloženia starnúceho staviteľa, ktorý musí uvoľniť miesto mladej generácii. Sledujeme strhujúci dramatický rozpor v osobe úspešného autoritatívneho muža, ktorý však nedokázal nájsť osobné šťastie. Účinkujú Dušan Jamrich, Michaela Čobejová, Anna Javorková, Juraj Slezáček, Elo Romančík, Alfréd Swan, Lucia Vrablicová a ďalší. Režíroval Vladimír Ruskov v roku 1996.

V nedeľu ráno šla Zuzka Turanová s nemilovaným manželom Ďurom Ďurčom do kostola a v pondelok pred svitaním, keď „niekde nad východom vyleteli prvé ranné zory", sa obesila. V poviedke Jána Čajaka, nazvanej podľa hlavnej hrdinky, sa ocitáme v klasickej archaickej dedine, no niektoré znaky jej trvanlivej podstaty presahujú do dnešnej doby, keď sledujeme príbeh domáceho násilia. Účinkujú Eva Kvietiková, Viera Bálinthová, Vladimír Minarovič, Peter Jerguš a Darina Vašíčková. Pod dramatizáciu a réžiu sa podpísal Vladimír Rusko v roku 1975. Počúvajte od štvrtka.

Ako ďalšie zaraďujeme do vysialenia pásmo pod názvom On a ona. Ide o rozhlasovú kompozíciu ľúbostných listov a veršov Mariany Alcoforadovej a piesní Edith Piaf. Pozostáva z Portugalských listov, ktoré u nás vyšli v roku 1966 a odpovedí na ne. V skutočnosti ľúbostné listy nepísala žena, ale Gabriel Joseph de Guilleragues. Autor a režisér Vladimír Rusko mal ambíciu dokázať, že naozajstný cit je večný v rozličných peripetiách času. Okrem autora účinkujú Ján Gallovič, Zuzana Porubjaková a Mária Schlosserová. V roku 2005 redakčne pripravila Jana Hevešiová.

Osobnosť rozhlasového režiséra Vladimíra Ruska sa spája aj s rozprávkami o Osmijankovi autorky Kristy Bendovej. Pozývame vás počúvať príbeh zo série takzvaných oblečených rozprávok. Rozprávku O troch pocestných vám rozpovie Ctibor Filčík. V réžii Vladimíra Ruska vyrobil Československý rozhlas v roku 1969.

V piatok začíname vysielať rozhlasovú stereokompozícia zloženú z veršov slovenského básnika nazvanú Vianočná záhrada Jána Hollého. Účinkujú Gustáv Valach, Ladislav Chudík, Karol Machata, Július Pántik, Július Vašek, Ida Rapaičová, Soňa Valentová, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Jozef Peško a Eleonóra Vančíková-Kapasná. Autorsky a režisérsky pásmo zastrešil Vladimír Rusko v roku 1991.

Náš týždeň ukončíme Teatrologickým slovníkom Petra Turčíka, ktorý sa tentoraz pozrel bližšie na pojem Rozhlasová hra. Relácia sa pokúša priblížiť encyklopedickým spôsobom dejiny moderného divadelníctva nielen na Slovensku a poskytnúť tak poslucháčom základnú orientáciu v kľúčových pojmoch. Na rozhovor k téme si autor pozval hosťa Vladimíra Fišera. Relácia je z roku 2011.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: RTVS, TASR, pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame