Od dvanástich mesiačikov k Dieťaťu pokoja

Od dvanástich mesiačikov k Dieťaťu pokoja

A máme tu vianočný čas. S Rádiom Litera ho môžete naplniť dobrou literatúrou. Čítanie na pokračovanie prinesie príbehy plné pokoja a ľudského porozumenia (Don Richarson: Dieťa pokoja). Nebude chýbať Dickensova Vianočná koleda. S Jánom Štepitom nahliadneme do slovenskej vianočnej domácnosti v poviedke Čas radosti veselosti. Môžete sa tešiť na dve časti zo života Ignáca z Loyoly, ktoré vznikli v roku 2019. Priaznivcov poézie potešíme vianočnými veršami. Vo vysielaní sa objaví aj rozprávka O dvanástich mesiačikoch, ktorú si určite nenechajte ujsť. K vrcholným výberom týždňa patrí Kuželova próza Liahne. Príjemnú vianočnú atmosféru prinesie Príbeh z Betlehema podfarbený hudbou Vladimíra Godára. Spestrením je fíčer Márie Danadovej a Moniky Kováčovej pod názvom Listy Ježiškovi. Krátke vianočné rozprávky a príbehy prinesie Krista Bendová, Daniel Hevier a Daniela Kapitáňová.

Rádio Litera má v tomto vianočnom čase štedré srdce. Má ho naplnené tými najkrajšími ľudskými príbehmi. Jedným z nich je isto dielo Dona Richardsona Dieťa pokoja, z ktorého si budeme na pokračovanie čítať počas celého týždňa. Ocitáme sa v indonézskom pralese, v kruhu ľudožrútov tu sedí misionár. Keď číta z Biblie, za najpozitívnejšiu postavu domáci považujú Judáša, keďže zrada je pre nich hrdinským činom. Je zúfalý, až kým nenarazí na ich starodávny zvyk - výmenu detí. Rodič sa vzdáva syna a pošle ho do cudzieho kmeňa, aby zabezpečilo pokoj. Ide o skutočný príbeh, ktorý autor prežíval v roku 1962. V réžii Jána Zaťka interpretuje Ján Kožuch.

Pán Scrooge je známy lakomec. Dokonca ani na Vianoce sa jeho tvrdé srdce neobmäkčí. Nečakaná a tajuplná návšteva, ktorá ho vyľaká, však mnohé zmení. Navštívi ho Marley, jeho dávny obchodný partner. Má to však háčik - je už dávno po smrti. Pridajú sa i ďalšie prízraky. Štedrý deň sa neúprosne blíži a s ním možnosť vykúpenia. Prehodnotí Scrooge svoj doterajší život, alebo sa bude naďalej utápať v pocitoch odporu a nenávisti? Najkrajší príbeh - Vianočná koleda - veľkého anglického rozprávača Charlesa Dickensa, je poslucháčsky pútavý i dnes. Účinkujú Karol Machata, Vladimír Krajňák, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik, Viktor Blaho, Mária Dacejová a ďalší.

S Jánom Šepitom sa vrátime do prítomnosti. Vo svojej vydarenej vianočnej poviedke Čas radosti veselosti vás pozýva prežiť sviatky s príjemnou viacgeneračnou rodinkou. Optimistická atmosféra a veselé hlasy našich hercov vám zlepšia náladu. Účinkujú Eva Rysová, Ivan Krivosudský, Darina Chmúrová, Peter Perďoch, Ľubo Barák, Magda Paveleková, Viktor Blaho a Ján Kramár. Hra je z roku 1981.

Utorok otvorí premiéra dvojdielneho umeleckého pásma Moniky Zumríkovej Kekeliakovej - Rytierske duchovné zápisky. Reč bude o Ignácovi z Loyoly. Ukážky jeho životopisu interpretuje Ján Gallovič, komentáre číta Tomáš Bartoněk. Pásmo v prvej časti Ignácovej autobiografie predstavuje Iňigovo obrátenie po porážke Pamplony, pobyt v Montserrate a v Manrese. Druhá časť relácie, ktorú uvádzame od stredy, hovorí o Ignácovom putovaní do Svätej zeme, štúdiu v Salamanke, Alcale a Paríži, pobyte v rodnej Loyole a odchode do Ríma.

Ďalej presedláme na Zónu poézie prešovskej autorky Silvie Kaščákovej. Jej Ľadová krása kvietkov ponúka zádumčivú hĺbku v podaní Jána Galloviča, Přemysla Boublíka, Lucie Hurajovej a Lenky Libjakovej. Pokračujeme veršami pod spoločným názvom Vianočné songy. Čas pri jasličkách zažite v spoločnosti Jána Harantu, Gustáva Hupku a Karola Strmeňa. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Soňa Ulická a Ladislav Chudík.

Vianočné obdobie by sa malo prežívať v kruhu blízkych. Ponúkame vám tip na program, ktorý vám spríjemní čas s najmladšími rodinnými členmi. Dobšinského rozprávkový titul O dvanástich mesiačikoch je klasikou, ktorá nesklame. Vychutnajte si ju od stredy v podaní Štefana Kožku, Dušana Tarageľa a Alfréda Swana. Rozprávka je z roku 2007.

V pozoruhodnej rozhlasovej hre Dušana Kužela - Liahne - sledujeme jedno konkrétne tehotenstvo a dlho očakávaný príchod jedného dieťaťa. Nebude to však klasické tehotenstvo, aspoň nie v dobe budúcnosti, ktorá už prirodzenosti nefandí. Zostanú ľudia ľuďmi aj bez trápení, bolestí a neistôt? Zamýšľať sa bude Ľubo Roman, Eva Kvietiková, Ján Klimo, Darina Vašíčková, Hana Kostolanská, Helena Madiová, Dušan Zimen, Bohuslav Rapoš a ďalší. Hra, ktorá ponúka mnoho otázok, je z roku 1969 a vy ju môžete počuť od štvrtka.

Príbeh z Betlehema je rozprávkou z pera Camille Saint-Saën, ktorá sa opiera o biblický text a hudbu Vladimíra Godára. Ocitáme sa na ceste spolu so svätým párom: „ Dlhá a ťažká to bola cesta, najmä pre samodruhú Máriu. Večer prišli ukonaní do Betlehema a hľadali si nocľah. Ale Jozef bol chudobný a ulice preľudnené..." V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Marián Slovák.

V nasledujúcich minútach prifarbí vašu Vianočnú rozprávku poetika rozprávkovej autorky, Kristy Bendovej. Hrejivé verše o jedličke dýchajú snehobielou idylou. Rozdávajú myšlienky o šťastí a zázraku. Sú tiché, a predsa výrečné. Zaznejú v prednese Viery Strniskovej.

V roku 1999 ponúkla pošta v Rajeckej Lesnej možnosť poslať listy a kresby Ježiškovi. Za 15 rokov tu bolo doručených viac ako milión zásielok zo Slovenska aj zahraničia. Relácia Listy Ježiškovi je o našich vianočných prianiach, o viere i precitnutí do reality. Súčasťou je rozhovor s psychologičkou, s učiteľkami materských a základných škôl, s pracovníkmi pošty i etnológom. V réžii Márie Danadovej účinkujú Monika Kováčová a Egon Tomajko. Relácia je z roku 2014.

Do Vianočných miniatúr prispela svojim textom aj Daniela Kapitáňová. Jej snehuliak, opustený kdesi vonku, rozmýšľa nad zmyslom svojej existencie. Kým sa neotvorí okno domu oproti, kde býva osamelý pán Bujna. O tom, ako sa vie spojiť osud snehuliačí, s tým ľudským, vám v príbehu Vianočný snehuliak prezradí Barbara Štubňová. Sviatočnú tému Vianočnou rozprávkou doplní aj autor Jozef Lenhart. O čom bude, neprezradíme, stačí, že vám to povedia hlasy Dušana Jamricha, Júliusa Pántika a Michala Michnu.

Prajeme vám príjemné prežitie vianočných sviatkov, vnútornú pohodu a lásku, umocnenú výdatnou porciou programových balíčkov, ktoré sme vám na Litere po tieto dni prichystali pod stromček.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame