Dvojtýždeň s detektívkou, 2. časť

Dvojtýždeň s detektívkou, 2. časť

Nasledujúce dni na Litere pokračujeme v našom vyšetrovaní po boku profesionálnych detektívov, za ktorými stoja spisovateľskí majstri tejto literatúry. Žáner detektívky neprestáva fascinovať generácie čitateľov, svedčí o tom pestrý arzenál diel klasikov i súčasných autorov, ktoré pre vás opäť vyberáme z nášho archívu.

V rámci pravidelného cyklu Čítanie na pokračovanie sme sa minulý týždeň dostali za polovicu 16-dielneho rozhlasového spracovania knihy Daniely Kapitáňovej Vražda v Slopnej. Počas tohto týždňa pokračujú v riešení záhady zavraždeného slovenského spisovateľa ďalší geniálni detektívi, vyšetrovatelia či komisári ako Dempsey a Makepeaceová, slečna Marplová, komisár Maigret, agenti Mulder a Scullyová, major Zeman aj Hercule Poirot. Nenechajte si ujsť rozuzlenie! V réžii Martina Hvišča účinkujú Boris Farkaš a Helena Geregová.

Pokračujeme hrou Dedukčná metóda podľa Arthura Conana Doyla, v ktorej sa opäť vrátime k slávnemu Sherlockovi Holmesovi. Doktor Watson sa tu s detektívom stretáva po pvý krát a znalci detektívok už isto vedia, že ide o dramatizáciu poviedky Štúdia v červenom. V roku 1990 ju režíroval Vladimír Rusko. Účinkujú František Kovár, Emil Horváth, Eduard Vítek, Ivan Laca, Peter Rúfus, Leopold Haverl, Július Paluš, Ján Valentík, Peter Bzdúch, Miroslav Noga, Eva Rysová a Štefan Kvietik.

Pozrite sa z okna", nabáda Holmes Watsona v jednom z nezabudnuteľných dialógov s melanchóliou v hlase. „Existoval niekedy pochmúrnejší, nevľúdnejší, neužitočnejší svet? Pozrite sa, ako sa žltá hmla prevaľuje v uliciach a zalieva šedivé hnedé domy. Čo môže byť beznádejne prozaickejšie a materialistickejšie? Aký má zmysel mať schopnosti, doktor, keď človek nemá, na čom by ich uplatnil?" Aj nad týmito vetami z pera Arthura Conana Doyla sa bude zamýšľať Miloš Jesenský vo svojej eseji z roku 2011. Nazval ju Známy neznámy. V réžii Patrika Orieška číta Miroslav Trnavský.

Od utorka sa k téme pridá Peter Krištúfek so svojim pásmom z roku 2007 Kde nič nie je, ani smrť neberie. Autor sa tentoraz bližšie prizrel fenoménu slovenskej detektívky. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Ján Gallovič, Lucia Vrablicová a Jozef Šimonovič. Pokračujeme detektívnou hrou z pera Andreja Bagara Svedectvo riaditeľa Cazaleta. Účinkujú Martin Huba, Dušan Kaprálik, Vladimír Obšil, Emil Horváth, Peter Bzdúch, Eduard Bindas, Ladislav Chudík, Vladimír Minarovič, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Eva Rysová a Darina Vašíčková. V roku 1998 režijne naštudoval Igor Hrabinský.

Americký spisovateľ John Dickson Carr, ktorý dlho žil v Anglicku, je jeden z najlepších a najplodnejších spisovateľov detektívok. Bol majstrom metódy známej pod pojmom záhada zamknutej izby. Príbeh je rébusom a detektív rieši zdanlivo nemožný zločin. Aj v poviedke Tretia guľka sa vražda odohrá takmer celkom pred očami policajtov, ale zakrátko vysvitne, že jasný páchateľ nemohol zločin spáchať. Vzniká záhada, ktorú čitateľ môže riešiť spolu s autorom. Úryvok z poviedky číta Alfréd Swan.

Detektívka. Kto jej raz príde na chuť, už nedokáže odolať. Táto inteligentná hra o potrestaní zločinu totiž poskytuje potrebný dostatok ilúzií. Aj o tom bude pásmo Daniely Kapitáňovej s názvom Od veľkého detektíva k veľkému detektívovi. Dozviete sa, ako sa detektívka narodila, vyrástla a zmúdrela. Počúvajte od stredy.

Osoba britského novinára, spisovateľa a filozofa Gilberta Keitha Chestertona bola veľká nielen telom, ale najmä duchom. Jeho inteligentný štýl, provokatívna až kontroverzná otvorenosť a zmysel pre humor príjemne prekvapujú čitateľa. Chestertonov autorský prístup by sa dal charakterizovať jeho vlastnými slovami: „Kategoricky popieram, že môže existovať niečo nezaujímavého." Dokázal vidieť svet tak, že aj celkom všedné veci sa mu zdali exotické či hrozivé. My vám ponúkame dramatizáciu jeho detektívnej poviedky Prípad Normana Bohuna. Účinkujú Pavol Mikulík, Milan Kňažko, František Kovár, Ľubomír Gergor, Eduard Bindas, Ivan Romančík a Vladimír Müller.

V cykle Autor na dnes sa Silvia Baučeková bližšie prizrela osobnosti a dielu kráľovnej detektívok Agathy Christie. Viete napríklad, že spisovateľka chcela byť opernou speváčkou? Svoje vedomosti o jedoch, ktoré často využívala pri písaní ako príčinu smrti, nadobudla počas svojej opatrovateľskej praxe v nemocnici pre veteránov? Tri dni z jej života, kedy nevysvetliteľne zmizla a opäť sa objavila, sú dodnes záhadou pre všekých, ktorí sa kedy snažili o jej autobiografiu. V réžii Petra Kočiša účinkujú Jana Wernerová a Branislav Bajus. Pásmo je z roku 2014.

Humor je osvedčená ingrediencia, ktorá keď sa s citom primieša do akéhokoľvek žánru, dokáže dielo pozdvihnúť o level vyššie. Detektívku nevynímajúc. Občas je dokonca nevyhnutné situáciu vygradovanú do prasknutia o čosi zľahčiť a urobiť to tak, že sa nenaruší atmosféra napätia. Od štvrtka pokračujeme pásmom O detektívoch a detektívkach, ktoré rozoberá práve humor v detektívnom žánri. V roku 1987 ho redakčne pripravil humorista Stano Radič. Účinkujú Dušan Kaprálik, Oľga Šalagová, Vlado Černý, Marián Zednikovič, Soňa Ulická, Juraj Slezáček, Július Paluš, Kamila Magálová, Gustáv Legéň, Nataša Kulíšková, Vladimír Kostovič, Zuzana Kocúriková, Leopold Haverl, Ľubo Gregor, Slavo Drozd a Stano Dančiak.

Pokračujeme pôvodnou detektívnou hrou Františka Ungváryho z roku 1970 Vrah chodí za kulisami. Účinkujú Anton Šulík, Martin Kolesár, Elena Petrovická, Anton Ďuriník, Štefan Mišovic, Milan Belohlávek, Naďa Hejná, Ján Mildner, Ivan Giač a Ivan Folkman. Autor Feďo Výrostko tiež prispel k téme poviedkou Verdikt, ktorú vám prečíta Ján Dobrík.

Na „drsnú školu" americkej detektívky sa vo svojom pásme Jednoduché umenie vraždy od piatku pozrie Oliver Bakoš. Elena Antalová si zas myslí, že Colombo sa nemýli. Ide o tretiu časť voľne komponovaného cyklu Detektívky na 4 ročné obdobia. V pôvodnej rozhlasovej hre z roku 2007 účinkujú Helena Geregová, Dušan Tarageľ, Stano Král, Vladimír Kobielsky, Adela Gáborová, Marián Geišberg, Leopold Haverl a ďalší.

Fínska spisovateľka Eeva Tenhunenová je priekopníčka škandinávskej ženskej detektívky. Vo svojej prvotine Čierne ryby nás privádza do mesta Savonlinna. Dej sa odohráva na hrade, kam prichádza polícia ako na miesto vraždy dvoch sprievodkýň. V tajomnej starobylej atmosfére sú vraždy vyvrcholením komplikovaných citových vzťahov, ktoré študentky prežívali ešte pred prázdninami. Autorka sa nebojí rúcať isté tabu detektívnych príbehov a do komplikovanej zápletky mieša i humorné prvky. Úryvok z románu číta Mária Schlosserová.

Náš detektívny dvojtýždeň uzatvoria Zuzana Buráková, Silvia Baučeková a klasik drsnej školy, Raymond Chandler. Bol to anglicko-americký spisovateľ románov a scenárista, ktorý mal veľký vplyv na modernú podobu detektívok. Bol známy nenapodobiteľnými metaforami, postrehmi a sugestívnymi opismi, ktoré často tvoril pri fľaši whisky. Jeho postava Philipa Marlowa je už považovaná za synonymum súkromného detektíva. Relácia vznikla v rámci cyklu Autor na dnes v roku 2014. Účinkujú Jana Wernerová a Peter Cibula.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame