Týždeň s Pavlom Vilikovským

Týždeň s Pavlom Vilikovským

Jeho prítomnosť v slovenskej literatúre bola už akási samozrejmá. A odrazu ho niet. Diela prozaika, prekladateľa a publicistu Pavla Vilikovského patria k tomu najlepšiemu, čo môžeme nájsť medzi výberom aktuálnych spisovateľov. Rodák z Palúdzky sa ako prvý a zároveň jediný stal až dvakrát laureátom najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Dielo a život tohto aristokrata slova sa však uzavreli 10. februára tohto roku. Nastávajúcich sedem dní strávime v jeho prítomnosti. Bude sa nám prihovárať trefným slovom vlastných kníh. Ponúkame vám prierez toho, čo po sebe Pavel Vilikovský zanechal či už v archívnych reláciách ale i aktuálnych premiérach.

Náš týždeň otvorí novela Na ľavom brehu pamäti z knihy Prvá a posledná láska, ktorú vám v čítaní na pokračovanie z roku 2015 v šiestich častiach priblíži Peter Rúfus. Ústrednou témou je láska utajená, nepriznaná a často neopätovaná. Celoživotná Vilikovského angažovanosť za pravdu modernej literatúry naozaj stojí na láske, bez ktorej by akékoľvek nasadenie strácalo zmysel. Hlavný hrdina, fotograf Kamil je unavený vyčerpávajúcim statusom umelca - intelektuála. Pohybuje sa hlavne v spomienkach. Tie dostávajú až takmer idylickú podobu a predstavujú bezpečný azyl pred prospechárskou súčasnosťou, ktorú už nebaví hľadanie krásy.

Od pondelka vysielame aj dramatizáciu knihy Pes na ceste, ktorá je živým dôkazom, že čím jednoduchšie hovoríme hlboké myšlienky, tým sú hlbšie. Prizeráme sa jednému Slovákovi, lebo tak o tom rozhodli jazyk a kultúra. A tiež mužovi, lebo tak to zariadila príroda. Byť Slovákom a súčasne mužom nie je ťažké, najmä keď človek nemá na výber, ale rozprávať o tomto odľahčenom bytí až také ľahké nie je. Účinkujú Ján Gallovič, Edita Borsová, Ivan Laca, Martin Horňák, Jozef Benedik, Tibor Frlajs a Laco Konrád. Režíroval Laco Kerata v roku 2013.

V polhodinovom pásme Valéra Mikulu Všetko, čo viem o Vilikovskom vám od utorka priblížime knihu Čarovný papagáj a iné gýče. Spisovateľ za ňu ako prvý v histórii získal cenu Anasoft litera. Autoro pásma si k mikrofónu prizval mladú čitateľku Vilikovského próz Tatianu Paholíkovú. Ukážky číta Peter Bzúch. Relácia je z roku 2005. V poviedke Kríza stredného veku sa zamyslíme nad významom literatúry pre spoločnosť, ako na hojdačke sa dotkneme skepsy i komiky a neobídeme ani históriu v podobe normalizácie, nevynímajúc všetky jej prejavy strachu a dezilúzie. V réžii Laca Keratu načítal v roku 2009 Peter Rúfus.

Aký je názor Pavla Vilikovského na ocenenia a tvorbu? Odpoveď vám dá jeho reč, ktorú predniesol pri preberaní ceny Dominika Tatarku v roku 1996. Svoj prejav nazval Tvorba duchom a my vám ho ponúkame v interpretácii Jána Kronera z roku 2007.

„... Všetko sa raz pominie. Večný je iba šabľový tanec Arama Chačaturjana," to sú záverečné slová z poslednej knihy P. Vilikovského RAJc je preč. Akoby nimi autor predznamenával, že aj jeho dni na tomto svete sú pomaly zrátané. V diele nás donútil zamyslieť sa nad otázkami, ktoré si v zhone súčasného sveta nestíhame či zabúdame položiť. O tom bude aj aktuálna esej Martina Šenca vrámci cyklu V skratke, ktorú nazval Všetko sa raz pominie. V premiére číta Tomáš Bartoněk.

Každá jeho nová kniha je príjemným prekvapením a potešením - tak pre oči čitateľa ako aj pre odborného kritika. Jeho písanie je plné slobody, citu, radosti z jazykovej, štylistickej a poznávacej hry. Za jeho originálnym literárnym prejavom je cítiť veľkú rozhľadenosť, široké myšlienkové a estetické univerzum, ako aj majstrovsky zvládnuté remeslo..." Od stredy pridávame ďalšiu premiéru. Tentoraz v dvoch častiach relácie Z tvorivej dielne Rádia Litera. Opäť sa pod nu podpísal náš redaktor Martin Šenc, ktorý vám ponúkne Letmý pohľad na ozajského človeka Pavla Vilikovského. Nebudú chýbať ukážky z diel, ktoré vám prečíta Tomáš Bartoněk.

Vilikovský sa v jednej zo svojich úvah v knihe Vyznania naivného milovníka zaoberal aj fenoménom, ktorý patrí ku každej dobe, ale puritánska časť verejnosti o ňom nechce ani počuť - pornografiou. Svojim myšlienkam dal názov Kde ženy vždy chcú a muži vždy môžu. My vám ich v programe Rádia Litera ponúkame v podaní Mila Kráľa.

V týždni venovanom jednému autorovi vás od štvrtka pozývame počúvať aj literárne pásmo z cyklu Slovenská próza na prelome tisícročí, v ktorom vám priblížime Vilikovského román Vlastný životopis zla. Spisovateľ tu vo viacerých rovinách a v bohato štruktúrovanej obsahovej i filozofickej podobe spracúva niekoľko tém o veľkom a malom zle. Netradičné podoby rozprávania opisujú príbeh nedobrovoľného agenta Štb a sprenevery bankovej úradníčky. Pásmo v roku 2010 autorsky pripravil Patrik Oriešek. Účinkujú Alfréd Swan a Vladimír Minarovič.

V daždivé sobotné popoludnie bol vlak prázdny, iba na opačnom konci vagóna sa usadili štyria holohlaví mládenci v kožených bundách a kanadách a o čomsi sa hlučne dohadovali. Počul som ich, ale nerušili ma. Viac mi prekážal lejak, lebo som nemohol otvoriť len keď vlak zastal, vystrčil som zakaždým na okamih hlavu a nadýchol sa vypraného vzduchu...," píše Vilikovský v poviedke Pán spomienok. V jej dramatizácii z roku 2010 sa objavia Vladimír Jedľovský, Ivan Vojtek, Igor Krempaský, Oľga Belešová, Alexander Barot, Jozef Šimonovič, Alfréd Swan a Soňa Ulická.

V piatok sa prihlási o slovo Egon Tomajko a Dve knihy Pavla Vilikovského. Vo svojom pásme z roku 2015 sa bližšie prizrel dielam Letmý sneh a Príbeh ozajského človeka. Bolo by pekné povedať, že Vilikovského novely dávajú odpovede na základné otázky života, ale nebola by to pravda. Hlavný hrdina a rozprávač príbehu sa len pokúša klásť tie odveké otázky trochu ináč, tak ako mu ich vnucujú na jazyk jeho vlastné zážitky a skúsenosti. Ukážky číta Juraj Smutný. Nasleduje rozhlasová úprava poviedky Veľké more, oceán. Pod názvom Sloboda jaskyne v roku 2011 pripravil Milan Gonda. Účinkujú Daniel Výrostek, Juraj Smutný, Jakub Janíček, Zuzana Miklošková a Marián Kováč. Režíroval Vladimír Kivader. 

Či vplýva literatúra na život spoločnosti a jednotlivca, ťažko povedať, pretože jej vplyv je zväčša voľným okom neviditeľný a nedá sa ani štatisticky podchytiť. Vyhýbavá, ale asi najpresnejšia odpoveď znie, že kedy ako a na koho. Pokiaľ ide o spoločnosť, najväčší, príležitostne aj zjavný ohlas máva literatúra paradoxne v autoritárskych režimoch, keď sa jej podarí nahlas vysloviť veci, o ktorých sa má mlčať," povedal na margo literárneho žánru sám Vilikovský. Na záver nášho týždňa sa viac o jeho živote a tvorbe dozvieme z cyklu Autor na dnes, ktoré Róbert Šedivý nazval jednoducho Pavel Vilikovský. Svojim odborným okom k téme prispeje i literárny kritik Vladimír Petrík. Ukážky číta Alfréd Swan. Relácia je z roku 2010.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: Juraj Starovecký/Anasoft litera, TASR, pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame