O rode Makovických či dobrodružstvách Toma Sawyera

O rode Makovických či dobrodružstvách Toma Sawyera

Tento týždeň sa môžu poslucháči tešiť na cyklus Slovenské rody a na výborne a pútavo spracovanú ságu rodiny Makovických, z ktorej pochádzal aj osobný lekár L. N. Tolstého – Dušan Makovický. Poslucháči sa môžu tešiť na Sklený vrch Alfonza Bednára a jeho poviedku Osamelý havran. Určite si nenechajte ujsť dramatizáciu Dobrodružstiev Toma Sawyera. Na želanie verného poslucháča sa vo vysielaní objaví hra Bezvýznamný prípad. A nebude chýbať ani Diktát na Devíne, tento týždeň už tretia časť.

O čítanie na pokračovanie sa tento týždeň postarala Vanda Kyselicová a jej päťdielny portrét slovenského Rodu Makovických, ktorý patril k významným činiteľom národného obrodenia. Na čele rodiny stál Dušan Makovický, slovenský lekár, publicista, spisovateľ a prekladateľ, ktorý bol v rokoch 1904 - 1910 osobným lekárom L.N. Tolstého. So spisovateľom udržiaval písomný styk aj po svojom návrate na Slovensko. Okrem uverejňovania vzájomných listov tiež publikoval preklady jeho diel a zápisky o ňom.V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Ivan Vojtek, František Kovár, Peter Kočiš, Ján Gallovič, Ľuboš Kostelný, Leopold Haverl a ďalší. Seriál je z roku 2006.

Príbeh dôchodcu Michala situoval skúsený rozhlasový autor Ján Niňaj do poslednej fázy nášho bývalého režimu. Pôvodná rozhlasová hra z roku 1991 Bezvýznamný prípad je neúprosným pohľadom do vtedajších (a možno s istými obmenami aj doteraz pretrvávajúcich) praktík zdravotníctva. Je akousi polemikou o morálnych vlastnostiach lekára, o jeho osobnej zodpovednosti za záchranu ľudského života. V réžii Milana Semíka účinkujú Nataša Gräffingerová-Kulíšková, Jozef Šimonovič, Darina Vašíčková, Ján Valentík, Soňa Ulická, Dušan Tarageľ, Viera Strnisková a ďalší.

Do literatúry vstúpil v zrelom veku ako 40-ročný a hneď sa stal úspešným slovenským prozaikom. Jeho románový debut vyšiel v roku 1954, teda v období, ktoré bolo v slovenskej literatúre poznačené schematizmom. A práve denníkový román Sklený vrch naznačil, že prichádza spisovateľ, ktorý naruší tieto zjednodušujúce tendencie. Alfonz Bednár bude hlavnou postavou cyklu Autor na dnes z dielne redaktorky Heleny Himičovej. Spoluúčinkuje Peter Himič

Od utorka pridávame reláciu Nádoby, ktorú vysielame v rámci cyklu Ars litera. Daniela Kapitáňová a Gabriela Magová do programu o knihách a ich autoroch zaradili ukážku z románu Alfonza Bednára Veniec na tanieri. Ten patril medzi jeho posledné diela a vyšiel štyri roky po smrti autora. Budeme tiež počuť bádeň Sullyho Prudhommeho Puknutá váza, v ktorej splýva obsah a forma na nerozoznanie. Autor bol prvým nositeľom Nobelovej ceny za literatúru. Tejto pocty sa mu dostalo pre reflexívne hodnoty poézie, v ktorej zovšeobecnil svoj náhľad na človeka ako vesmírny fenomén. Relácia je z roku 2019.

O trochu poézie sa postará Igor Hochel so svojimi veršami Kajúcnik: ...a moje viny azda nie sú väčšie, ako viny iných, ak som niečím vinný, tak iba vinou nevidiaceho, ktorý neprezrel, keď mal..." V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Peter Rúfus.

Sirota Tom Sawyer je nezbedný chlapec, plný ešte nezbednejších nápadov, vodca pirátskej skupiny, ktorý sa dokáže s ľahkosťou vyvliecť zo školských povinností a stihnúť sa aj zamilovať. Tom Sawyer a jeho dobrodružstvá na vás čakajú v dvoch častiach vo forme rozhlasovej hry z roku 1957. V dramatizácii Hany Zelinovej, pod režijnou taktovkou Eleny Bauerovej, účinkujú Jozef Šándor, Jozef Čierny, František Zvarík, Július Pántik, Beta Poničanová, Peter Mikulík a ďalší. Počúvajte od stredy.

Vo štvrtok pridávame umelecko-dokumentárne pásmo Olega Pastiera o filme Slnko v sieti. Prvý, prelomový, zásadný, generačný, kontroverzný, zakázaný a nakoniec predsa len „pustený" do kín." Takto a podobne oslavovali aj hanili film režiséra Štefana Uhra a scenáristu Alfonza Bednára. Niečo staré a statické sa končilo, niečo nové, dosiaľ nevídane odvážne sa začalo hýbať. Podľa filmových kritikov je tento film zásadnou generačnou výpoveďou a prelomovým dielom v slovenskej, ale aj českej kinematografii na prelome 50. a 60. rokov. Počúvajme, ako to bolo, aj nebolo. V réžii Róberta Horňáka účinkuje Richard Stanke, Pavel Plevčík, Alena Horňáková a Peter Kolárik.

Pod názvom Osamelý havran na Litere uvedieme ďalšiu ukážku z rovnomennej prózy Alfonza Bednára. Ak povieme „osamelý havran", predstavíme si smutného čierneho vtáka. Jeho pocity však môžu byť blízke aj človeku. Napríklad ak sa ocitne sám, neraz si spomína na svojich blízkych, ktorí sú už mŕtvi. Tak je to aj v tejto próze. Syn sa rozpráva s mŕtvou matkou, konfrontuje svoje názory s ňou, sťažuje sa na svet, žiada ju o radu. Úryvok vybrala a rozhovor so spisovateľovou dcérou vedie Jana Hevešiová. V réžii Martina Hvišča účinkuje Miroslav Trnavský.

V piatok pokračujeme opäť Alfonzom Bednárom a dramatizáciou jeho románu Sklený vrch. Psychologický román predstavuje príbeh Emy Klaasovej, pátrajúcej po svojej predvojnovej láske. Dej sa odohráva v kulise Slovenska po druhej svetovej vojne a okrem silných príbehov a vynikajúcej psychologickej kresby postáv, v ňom dôležitú úlohu zohráva aj krajina. V réžii Imricha Jenču účinkujú Viera Topinková, Ivan Krivosudský, Anton Mrvečka, Dušan Jamrich, Darina Laščiaková, Pavol Mikulík, Roman Ľubo, Karol Strážnický a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1974.

Náš týždeň uzavrieme už treťou časťou obľúbenej relácie Ingrid Hrubaničovej Diktát na Devíne, ktorý nám postupe predstavuje nuansy slovenskej gramatiky. Diktát bude opäť písať spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser a opravovať ho bude literárna vedkyňa Sibyla Mislovičová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org., pixabay.com



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame