Zamilovaný Štúr, zamilovaný rod Braxatorisovcov

Zamilovaný Štúr, zamilovaný rod Braxatorisovcov

Tento týždeň sa nám na Litere zavŕšia osudy rodu Makovických a začneme s príbehom slávneho rodu Andreja Sládkoviča - Braxatorisovcov. A zostaneme aj pri iných významných štúrovských básnikoch - určite si nenechajte ujsť Hradecké dni Ľudovíta Štúra a dramatizáciu diela Ľuda Zúbka Jar Adely Ostrolúckej. Nebude chýbať Kráľov Orol vták a Bottova Žltá ľalia. Nezabudli sme ani na rozhlasovú hru pre mládež - bude z pera Dušana Kužela, s názvom Nebehaj stále za mnou.   Priaznivci rozprávok sa môžu tešiť na Janka Hraška, ale aj na príbeh O troch grošoch. Odvysielame tiež štvrtú časť cyklu Diktát na Devíne.

V pondelok a utorok si dopovieme príbeh rodu Makovických, na čele ktorého stál Dušan Makovický, obrodenec a osobný lekár L.N. Tolstého. O čítanie na pokračovanie, ktoré sme začali ešte minulý týždeň sa postarala Vanda Kyselicová. V piatej a šiestej časti účinkujú Ivan Vojtek, František Kovár, Peter Kočiš, Ján Gallovič, Ľuboš Kostelný, Leopold Haverl a ďalší.

Nasledujúce minúty pondelkového vysielania budú patriť rozhlasovej hre, ktorá vás prenesie na koniec prvej polovice 19. storočia. Do čias, keď Ľudovít Štúr prežíval svoju náhodnú, no romantickú lásku k Márii Pospíšilovej. Je zaznamenaná tak, ako ju zrekonštruoval český stredoškolský profesor a milovník slovenskej histórie František Soukup v knihe Hradecké dni Ľudovíta Štúra. Číta Ivan Laca.

Pýta sa kráľ cestára - nože mi prezraď, koľko ti dávame na deň, keď ťa veselosť neopúšťa. Nuž, najjasnejší kráľ, ja mám na deň tri groše, odpovedá cestár. To by sme ti jeden mohli vziať, kráľ na to. Jaj, vaša jasnosť, ale ja nežijem z troch grošov. A z čoho teda, čuduje sa kráľ," dozviete sa v rozprávke podľa Pavla Dobšinského, ktorá dostala svoju rozhlasovú podobu v roku 2006. Príbeh O troch grošoch vám v réžii Mileny Lukáčovej rozpovedia Emil Horváth, ml., Viera Richterová, Matej Landl, Karol Machata, Ivan Letko a ďalší.

Od utorka otvoríme viacgeneračnú ságu rodu Braxatorisovcov, do ktorého patril aj slovenský básnik Andrej Sládkovič. V réžii Martina Hvišča účinkujú Tomáš Maštalír, Zuzana Kapráliková, František Kovár, Viera Topinková, Ján Gallovič a ďalší. Päťdielny seriál mal premiéru v roku 2008.

Nasleduje pôvodná rozhlasová hra Jozefa Repka Poetovo posledné poludnie. Ako už ohlasuje názov, hra zachytáva posledné chvíle života slovenského romantického básnika Jána Botta. Smrť prináša nielen vykúpenie, ale aj poznanie ľudskej malichernosti a závisti, ktorá však nedokáže prekročiť prah života, a preto stráca význam. Smrť, nech ju zapríčinilo čokoľvek, očisťuje, preto je taká krásna. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Peter Bzdúch, Marián Slovák a Eva Matejková. Aby sme zostali v téme pridávame Bottovu Žltú ľaliu. Recitovať vám bude Dáša Rúfusová.

Spisovateľ Ľudo Zúbek raz o sebe vyhlásil, že história sa mu zdá bohatšou na námety pre romány, ako tá najlepšia fantázia. Jeho diela, v ktorých s umeleckým majstrovstvom približuje významné postavy našej národnej minulosti to dosvedčujú. Spomeňme romány ako Ján Kupecký, Doktor Jesenius či Skrytý prameň. Vo svojej próze Jar Adely Ostrolúckej Zúbek rozpráva príbeh lásky zemianskej dcéry a Ľudovíta Štúra. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Zuzana Kocúriková, Soňa Ulická, Magda Paveleková, Dušan Blaškovič, Daniel Michaeli, František Kovár. Rozhlasová hra je z roku 1978. Počúvajte od stredy.

Karel Hynek Mácha bol najvýraznejším talentom obdobia českého národného obrodenia. Jeho prvé poetické pokusy sú v nemeckom jazyku, neskôr písal výhradne v češtine. V básnickej tvorbe sa venoval sonetom a lyricko - epickým skladbám. V próze spracoval okrem historických námetov aj vlastné zážitky, túžby a sny. Mácha bol očarený elegickou poetikou zrúcanín zaliatych mesačným svitom, hlbokými jazerami a vrcholmi skál. Najrozsiahlejšie dielo, román Cikáni cenzúra neschválila a vyšiel až v roku 1857. Viac sa dozviete v relácii Autor na dnes, o ktorú sa postarala Zuzana Feješová s hostkou Annou Valcerovou.

Od štvrtka zablúdime opäť do rozprávky, nezabudnite počúvať spoločne s najmladšími členmi rodiny. Dlhú chvíľu vám skráti Janko Hraško, chlapček vzrastom neveľký, no životom bohatým na dobrodružstvá. V réžii Martina Kákoša účinkujú Dušan Tarageľ, Viera Richterová, Robert Roth, Vladimír Durdík, Igor Čillík, Jozef Šimonovič, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Anton Vaculík a ďalší. Rozprávka je z roku 1996.

Keby ja bol orol vták, vyletel bych nad oblak, zaplieskal bych krídlami nad našimi Tatrami...," po rozprávkových slovách presedláme na verše v pásme Orol Vták o Jankovi Kráľovi. Budeme si čítať z jeho poézie a dozvieme sa čo to o osude slovenského romantika a národného buditeľa. Jeho životé etapy sú zachytené v jednotlivých dielach. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Rúfus a Táňa Kulíšková.

Dušan Kužel spolupracoval so slovenským rozhlasom v sedemdesiatych rokoch. Jeho pôvodné dramatické texty sa orientovali najmä dospievajúcu mládež. Boli to zväčša situačné komédie zo súčasnosti, kde vystupujú mladí hrdinovia v kulisách školy či prírody. My z jeho tvorby vyberáme rozhlasovú hru pre mládež Nebehaj stále za mnou! V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Ľubo Roman, Nataša Gräffingerová, Marián Zednikovič, Anna Mária Kočanová, Marika Teplicová. Hra je z roku 1979 a vy si ju môžete vypočuť od piatku.

Náš týždeň ukončí publicistika a ako inak, opäť budeme písať diktát. Teda, je to na vás, či si to skúsite spolu so spisovateĺom a prekladateľom Jánom Štrasserom. Spoločnosť mu bude robiť Ingrid Hrubaničová. Do štvrtej časti jej Diktátu na Devíne svojimi odbornými radami opäť prispeje jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová. Relácia je z roku 2007.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame