Životné osudy spod svätožiary

Životné osudy spod svätožiary

V ťažkých chvíľach, ktorých sme aj teraz súčasťou, často hľadáme odpovede v minulosti. V osudoch, ktoré dokázali odolať. Utiekame sa k ľuďom, ktorí prežili, posilnení o múdrosť poznania, dokázali sa povzniesť nad nepriazeň a svojim prístupom priniesť ešte niečo navyše. Práve príbehom jednotlivcov, ktorým ich konanie prinieslo aureolu svätosti, sme vyhradili tento týždeň na Litere. Budeme spolu meditovať nad životmi, ktoré sa žili čestne, konali dobro a dokázali sa obetovať pre iných.

V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na prózu Svätý z Handľov, ktorú vám bude po celý týždeň v piatich častiach čítať Ján Gallovič. Sledujte životnú púť lesného hospodára Jozefa Dekreta Matejovie, významnej postavy našej histórie. Autor upozorňuje najmä na význam jeho práce, ktorou predbehol nielen svoju generáciu, ale, dá sa povedať, aj celé storočie. Aj keď historické či biografické romány nepatria u čitateľov k tým najžiadanejším, je ešte stále veľa medzier v poznávaní našej minulosti. Tento dlh sa snaží práve touto pozoruhodnou knihou Peter Kováčik zmenšiť.

Do pozornosti dávame aj cyklus piatich rozhlasových minidrám o svätcoch, podľa Miša Kováča Adamova. Zo starých textov autora ich do rozhlasovej podoby upravil Martin Šenc. Môžete si tak vypočuť dramatizovaný príbeh o biskupovi Clemensovi Augustovi von Galenovi Lev z Münsteru a spoznať osudy, za ktorými sa skrývajú Sv. Martin Tourský, Sväté Pelágie, Sv. Edita Steinová či Sv. Mikuláš. Rovnako ako pri Čítaní na pokračovanie, každý pracovný deň vstúpi do vysielania ďalší príbeh. Režisérskej taktovky sa ujali Laco Kerata a Táňa Tadlánková.

Od pondelka sme si pre vás pripravili aj adaptáciu divadelnej hry Ladislava Nádaši-Jégého Krpčeky svätého Floriána. Ako je už u tohto autora zvykom, na pozadí malomestského života v nej úsmevne, ale i výsmešne pranieruje plejádu ľudských nedostatkov a nedôstojných motivácií. Vo vynikajúcich hereckých výkonoch sa vám prihovoria Martin Gregor, Hana Meličková, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Oldo Hlaváček, Anton Mrvečka, František Dibarbora a ďalší. Režíroval Mikuláš Bugár.

Poviedka Františka Jurigu Svätá rodina nie je legenda o Ježiškovi, Márii a Jozefovi. Príbeh, na ktorý sa môžete tešiť od utorka, je o slovenskej rodine Ferdiša Kostku. V réžii Petra Jezného účinkujú Leopold Haverl, Zuzana Frenglová, Ladislav Chudík, Eduard Bindas a Vladimír Minarovič.

Neobídeme ani umelecko-dokumentárne pásmo o histórii našej krajiny. Peter Žeňuch v pásme Dedičstvo svätých bratov odhaľuje tajomstvá odkazu solúnskych bratov, svätých Cyrila a Metoda. V réžii Pavla Gejdoša účinkuju František Kovár, Mária Schlosserová, Peter Sklár a Jozef Šimonovič. Nuž a na záver utorkového bloku pridávame aj verše Stéphane Mallarmé, ktoré vysielame pod názvom Svätica. Recituje Peter Rúfus.

Od stredy uvádzame adaptáciu divadelnej inscenácie Daniela Pastirčáka Hra o svätej Dorote, v réžii Juraja Nvotu. Sv. Dorota, ktorá žila na konci 3. a začiatku 4. storočia, bola pre kresťanskú vieru prenasledovaná, mučená ohňom i na škripci, nakoniec bola sťatá. V hlavnej úlohe sa predstaví Táňa Pauhofová.

Spisovateľ z Bosny a Hercegoviny, Derviš Sušič, zaznamenal veľký úspech s vážnym a zároveň rozmarným románom Svätec v čižmách. Je to príbeh vitálneho Danila Liškoviča, dobráka od kosti a fanatika vo zveľaďovaní svojej obce. Pre tento cieľ sa neváha dopustiť malých či väčších prehreškov. Pyká za ne, ale nekajá sa, skôr sa posmieva sám sebe, a tým aj pomerom, ktoré ho determinujú. Vzdor, veselosť, sila - to sú podľa Derviša Sušiča vlastnosti nezlomného zemitého človeka, na ktorom stojí svet. Úryvok z jeho románu Svätec v čižmách vám bude čítať Alfréd Swan.

Hra pre mládež Terezka, ktorú napísala Lenka Lagronová, pojednáva o láske, viere a svätej Terezke z Lisieux, učiteľke cirkvi, hlavnej patrónke misií a druhej patrónke Francúzska. Na Litere ju nájdete od štvrtka.

V relácii z cyklu Autor na dnes uvedieme Legendu o svätej Margite, autorky Tatiany Kusej. Sv. Margita bola dcérou uhorského kráľa Bela IV. Žila v rokoch 1242-1271. Pred telesnou urodzenosťou uprednostňovala urodzenosť srdca, vediac, že len tá zdobí dušu cnosťami. Vyhýbala sa pozemskej sláve, ťažko znášala, ak ju niekto nazval kráľovskou dcérou. Otcovský kráľovský palác opustila zaiste preto, aby si zaslúžila stať sa dcérou večného Kráľa.

Tatiana Kusá sa postarala aj o fíčer Cistecriáni, pionieri stredoveku. Hovorí o cisterciánskom ráde, ktorý má pôvod v reformnom hnutí v benediktínskom ráde na severe Francúzska. Heslo sv. Benedikta Ora et labora - Modli sa a pracuj - napĺňal tiež sv. Bernard z Clairvaux. Nazývajú ho "Muž dvanásteho storočia", pretože do rádu cisterciánov zaviedol ešte prísnejšie reguly. Európa sa v tom čase nachádzala vo veľkej morálnej kríze. Sv. Bernard svojimi názormi ovplyvnil tiež stredovekú architektúru, preto cisterciánov nazývajú pioniermi gotiky. Hosťom relácie je religionista Michal Slivka, účinkuje Ladislav Chudík. Počúvajte od piatku.

Náš týždeň zavŕši ďalšia premiéra z cyklu V skratke, o ktorú sa postaral Martin Šenc. Tentokrát sa vo svojej eseji zamýšľa nad Svätosťou každodennosti. Ako by dnešný človek charakterizoval svätca a čo vôbec obsahuje pojem svätý? Dozvieme sa napríklad aj to, že ani svätec nemusel viesť príkladný život, ide o skôr o proces, ktorého súčasťou sa môže stať ktokoľvek z nás. Stačí nájsť ten „svoj" správny smer. Číta Tomáš Bartoněk.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Ilustračné snímky: TASR, pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame