Veľkonočné zastavenie

Veľkonočné zastavenie

Tento týždeň už dýcha predzvesťou slávnostných dní Veľkej Noci. Pre niektorých je to čas šibačky a oblievačky, kresťanom zas pripomína umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Aj keď sa obsah v oboch prípadoch zachováva, forma sa tentoraz pre mnohých zmení priam markantne. Sviatky nestrávime v kruhu rodiny, návštevami známych. A možno preto budú o to dôležitejšie. Zastavenie v nás samotných o to intenzívnejšie. Rozjímanie zmysluplnejšie. Aj program na Litere sme sa snažili prispôsobiť tak, aby vám nútená izolácia naopak pomohla preniknúť bližšie k podstate, ktorá je rovnako dôležitá pre všetkých, či už sme veriaci, alebo nie.

Najbližšie dni by sme vám radi spríjemnili čítaním na pokračovanie zo svetoznámeho románu Henryka Sienkiewicza Quo vadis, ktorý tomuto výnimočnému poľskému románopiscovi v roku 1905 priniesol Nobelovu cenu za literatúru. Dielo zachytáva úsek dejín starovekej rímskej spoločnosti so všetkými jej atribútmi v čase, keď otrokárskym systémom začali otriasať nové humánnejšie idey. Proti pohanskému Rímu stojí Rím kresťanský, odlišujúci sa od sveta prepychu, svojvôle a egoizmu chudobou, pokorou i novým chápaním života. Do slovenčiny preložil Mikuláš Stano, v réžii Táne Tadlánkovej číta Dušan Jamrich.

Po čítaní prvej časti románu bude nasledovať pôvodná rozhlasová hra Eleny Antalovej Ešte bude Veľká noc. Ide o príbeh o bezbrehej láske a sebaobetovaní. Autorka v zdanlivo odľahčenom a humorne ladenom deji rozpráva o vážnych veciach v živote ženy, matky odrastených detí, ktoré by sa už mali vedieť vyrovnať s neľahkými problémami žitia i svojej budúcnosti. Prístup detí k matke je príznačný: všetko berú na ľahkú váhu, všetky strasti a obete pokladajú za samozrejmosť a niet konca ich nárokom, pokiaľ si v kritickej chvíli neuvedomia, že aj možnosti matky sú obmedzené konečnou hranicou jej bytia. Účinkujú Zita Furková, Peter Sklár, Gabriela Dzúriková, Tomáš Maštalír, Anton Korenčí, Tomáš Halon, Daniel Marko a ďalší. Réžia: Jana Strnisková, 2004.

Od pondelka si môžete vypočuť aj veľkonočnú esej Teodora Križku Veľký piatok alebo Dokonané je. Autor považuje Veľký piatok za prelomový deň novovekých dejín ľudstva, od ktorého sa začína nová kapitola v ľudských vzťahoch i spoločenských formáciách. Vo svojej eseji sa dotýka témy milosrdenstva, lásky a odpustenia. V réžii Mileny Lukáčovej číta Vladimír Minarovič.

Zaujíma vás, ako sa kedysi prežívala Veľká noc? Od utorka si v našom programe môžete nájsť hodinové pásmo Dušany Nouškovej Vypovedané nahlas, v ktorom nahliadne do sveta, keď naši rodičia a starí rodičia boli ešte mladí, do sveta bez technických vymožeností dnešnej doby. Skrz ich spomienky budete môcť ucítiť atmosféru veľkonočných sviatkov v polovici 20. storočia.

Po pásme budeme pokračovať veľkonočnou minidrámou Jany Juráňovej Už nikdy viac. Autorka v nej kriticky, ale vtipne komentuje stereotypy šibačky pohľadom mladého muža, ktorý je nútený ísť na Veľkonočný pondelok na návštevu k rodine svojej priateľky. Účinkujú Edita Borsová, Igor Krempaský, Ján Mistrík, Tereza Kočišová, Ivan Laca, Eva Sakálová, Roman Matisko a Pavol Šajmovič. Réžia: Lucia Tarbajovská, 2010.

Záver utorkového bloku bude patriť ruskej básni. Do chvíľky poézie sme vybrali báseň Borisa Pasternaka Vo veľkonočný týždeň. Zarecituje vám ju Jozef Šimonovič.

Od stredy vám ponúkame pásmo Naty Hosťoveckej Šibi-ryby, ktoré rozpráva o minulosti a pôvodnom význame kresťansko-pohanských veľkonočných zvykov. V réžii Andreja Turčana účinkujú Jana Pilzová, Jaroslav Mottl a Adam Šamaj.

Nasledovať bude vtipná krátka hra o jednom otcovi, dvoch malých šibačoch, dievčatku Melanke a o veľkonočnom pondelku. Jej autor Karol Horváth ju nazval príznačne: A predsa sa šibe! Účinkujú Peter Marcin, Ján Valentík, Soňa Ulická, Helena Geregová, Michal Bartošek, Jozef Benedik ml., Zuzana Rundesová, Gabriela Radimáková, Jakub Čapík a Boris Al Khalagi. V roku 2000 režijne pripravila Ria Paldiová.

Po rozhlasovej hre si vypočujte poviedku mladého slovenského autora Marka Holku nazvanú Veľkonočná idylka. Opisuje v nej veľkonočnú návštevu chlapcov u pani učiteľky - tety Vierky. V réžii Martina Bendika číta Martin Kaprálik.

Štvrtok so sebou prinesie opäť trocha humoru. Z rozhlasového archívu sme pre vás vybrali veľkonočné zábavné pásmo Zdena Luknára Kraslice smiechom maľované. V réžii Františka Obžeru z roku 1985 účinkujú Milan Markovič, Eduard Bindas, Karol Machata, Ivan Krajíček, Slávo Záhradník, Ján Valentík, Ľubo Gregor, Andrej Hryc, Dušan Tarageľ, Eva Krížiková, Oldo Hlaváček a Vladimír Kostovič.

V programe budeme pokračovať rozhlasovou minidrámou Petra Šuleja Veľká noc na konci sveta, moja. Autor nás v nej zoberie na intelektuálno-tajomnú cestu do Írska, kde štvorica kamarátov hľadá jedno miesto, a stretne pri tom neznámeho muža. Účinkujú Igor Krempaský, Roman Matisko, Eva Sakálová a Pavol Šajmovič.

V našom veľkonočnom programe si miesto našla aj rozprávka. Napísal ju Radek Bachratý, ktorý jej dal názov Janko a Veľká noc. V réžii Rie Paldiovej číta Zuzana Kronerová. V závere štvrtkového bloku vám ešte Dušan Szabó zarecituje veľkonočné verše Janka Silana pod názvom Resurexit.

Od piatka si môžete vypočuť rozhlasový fíčer Gabriely Horečnej Tvoja obeť nebola márna. Budeme v ňom „listovať" dejinami a prinesieme vám príbehy o obetách a obetovaní sa v rôznych podobách, od histórie až po súčasnosť. Účinkujú Dáša Rúfusová, Marián Šidlík, Gabriela Horečná, Pavel Dvořák, Elena Letňanová, Jolana Kusá, Jozef Haľko a Anton Srholec.

Program celého týždňa ukončíme rozhlasovou poviedkou. Pri pohľade na oblohu sa možno občas zamyslíme nad tým, ako ďaleko je od človeka ku hviezdam. Ešte zriedkavejšie si však položíme otázku: ako ďaleko je od človeka k človeku? Zdá sa, že čas nie je na našej strane. Akoby on spôsoboval deficit úprimného záujmu jednotlivca hoci o svojich najbližších. Podobnú tému stvárnila v poviedke Zabuchnuté dvere autorka Mariana Komorová. Situovala ju do veľkonočného obdobia - príbeh sa odohráva najmä počas Bielej soboty. V tomto programe si zaspomíname na nedávno zosnulú herecké legendu Evu Krížikovú. V réžii Táne Tadlánkovej ďalej účinkujú Miroslav Trnavský, Zuzana Fialová a Bibiana Ondrejková.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Ilustračné snímky: wikipedia. org, pixabay.com, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame