Literárne vitamíny a pokoj zemi tejto

Literárne vitamíny a pokoj zemi tejto

Tento týždeň vám Rádio Litera ponúka akési „literárne vitamíny" vďaka témam o spomalení, pokoji i nádeji, keďže si uvedomujeme, aké dôležité je o tom hovoriť najmä v tomto čase pandémie a karantény. Môžete sa teda tešiť na viaceré výborné eseje o pomalosti. Určite si nenechajte ujsť fíčer Marka Šulíka Čas na prítomnosť. Vo vysielaní sa objaví hra Henrika Ibsena Keď sa my mŕtvi preberieme, ale aj hra Charlesa Ferdinanda Ramuza Dolina Derborance. Prekvapí aj hra Adam v škole nesedel, ktorá je o chorom chlapcovi. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na Dostojevského Ponížených a urazených. Nebude chýbať rozprávka z cyklu Mimi a Líza.

Fiodor Michajlovič Dostojevskij patrí bez debaty k vrcholným predstaviteľom ruskej a svetovej realistickej literatúry. Vo svojich dielach venoval najviac pozornosti mestskému životu a jeho obyvateľom. Jeho Ponížení a urazení sú zle platení úradníci, vyslúžilci, študenti, rodiny skrývajúce úzkostlivo svoju biedu a často závislosť od úžerníkov. Autor mal kľúč od osudov postáv vo vlastom živote, odkiaľ pramenila jeho citovosť a zaujatie pre svojich románových súputníkov. Ponuré a sychravé zákutia príbytkov mesta na Neve, ktoré sú sídlom k utajeným zločinom a neresti vás budú sprevádzať v piatich častiach v čítaní na pokračovanie počas celého týždňa. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Peter Rúfus, Táňa Kulíšková, Vladimír Obšil, Vladimír Müller a Emília Vášáryová.

Hra Henrika Ibsena Keď sa my mŕtvi preberieme približuje život sochára a jeho ženy v konfrontácií s majstrovou bývalou láskou. Všetci zúčastnení sa stretnú v nórskom sanatóriu, kde sa liečia. Krásna, tajomná, temná a miestami až depresívna dráma z pera nórskeho majstra tohto žánru bola do rozhlasovej podoby pretvorená v roku 1972. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Andrej Vandlík, Eliška Nosáľová, Katarína Vrzalová, Anton Šulík, Martin Kolesár a Jaroslava Kolesárová.

Rýchla doba prináša so sebou mnoho nových javov a tendencií. Čo tak na chvíľu spomaliť, zamyslieť sa, nájsť súvislosti... Na záver pondelkového programového bloku vám ponúkame esej nedávno tragicky zosnulého spisovateľa a filmára Petra Krištúfka. Svoj text nazval Óda na pomalosť. Interpretuje Jana Pilzová

Utorok otvorí fantasticko-kritický utopický román napísaný počas druhej svetovej vojny Hra so sklenými perlami. Kniha je zavŕšením prozaickej tvorby Hermanna Hesseho. Ide o anticipačné dielo, v ktorom sa vysokopostavení muži, utiahnutí na vidieku pred hlukom sveta, usilujú zhrnúť všetky vynálezy ľudského ducha do symbolického vzorca. Autorova syntéza západnej a východnej filozofie býva označovaná aj za faustovský román. Preniká do osudu jednotlivca cez princíp súčasného života a odpovedá na túžbu človeka po vnútornej vyrovnanosti a kultivovanej ľudskosti.V réžii Róberta Horňáka účinkuje Peter Rúfus.

Ešte pred mesiacom chodilo našimi ulicami nejedno „dospelé vystresované ambiciózne ja", od ktorého sa nie a nie odpútať a aspoň na chvíľku si len tak odpočinúť a spomaliť. Dnes sme mnohí v povinných karanténach kvôli pandémii koronavírusu a učíme sa nachádzať radosť v jednoduchých veciach. Napríklad v knihách. Jednu z nich zobrala do rúk aj naša redaktorka Monika Zumríková Kekeliaková. Výsledkom je jej aktuálna reflexia, ktorú nazvala Zložitá všednosť. Hovorí v nej o "Malej knihe Hygge" od Meika Wikinga, v kontexte vírusovej drámy, ktorej sme dnes všetci súčasťou. Zamyslenie odznie v cykle V skratke a prečíta vám ho Tomáš Bartoněk.

"Umelecký prejav je prejav ľudskej schopnosti sa koncentrovať," hovorí hudobný skladateľ Roman Berger vo fíčri Mareka Šulíka Čas na prítomnosť. Autor sa vyberá na pracovnú cestu za sústredením, na ktorej stretáva svojich priateľov, aby sa s nimi zhováral o chôdzi, sústredení sa a spomalení. Prináša hlboké a osobné výpovede Šimona Ondruša, Viktora Suchého, Márie Ferenčuhovej, Mily Haugovej, Martina Kollára, Mareka Mihalkoviča a Romana Bergera. Relácia je z roku 2018 a my vám ju ponúkame od stredy.

Aj v seseji Pavla Sucharka rezonuje uponáhľanosť nášho storočia a princípo pomalosti, ktorý je pre nás z viacerých pohľadov záchranou. Filozof a pedagóg P. Sucharek sa vo svojich textoch zaoberá základnými kategóriami našej existencie. Hovorí o strachu, o čase, integrite osobnosti alebo sociologických teóriách. V jednom zo svojich zamyslení si vzal na mušku protiklad rýchlosti a pomalosti. A keďže pozitívnejšie mu z porovnania vychádzala pomalosť, esej nazval O pomalosti. V réžii Jána Medveď číta Michal Ďuriš.

Úvod štvrtka bude patriť pôvodnej rozhlasovej hre Pavla Skaličana Adam v škole nesedel. Vyrozpráva nám príbeh osemročného chlapca, ktorý vyrastá v neúplnej rodine. Matka ho vychováva bez otca a zakazuje mu stretávať sa s jeho starou mamou. Adam navyše trpí ťažkou chorobou - hemofíliou - a preto takmer celé detstvo trávi v samote svojej detskej izby. Hra z roku 2001 ponúka pohľad do psychiky chlapca, ktorý sa veľmi ťažko snaží získať porozumenie zložitého sveta dospelých. V réžii Hany Makovickej-Hajdovej účinkujú Pavol Rašev, Peter Himič, Judita Vicianová, Henrieta Kecerová a Petronela Semančíková.

Odľahčíme rozprávkou z dielne Alexandry Salmely Mimi a Líza, konkrétne vyberáme časť Agent Vitamín. Nezabudnite počúvať so svojimi deťmi. Hlavné hrdinky budú bojovať proti Lordovi Vírusovi, ktorý je dôvodom, prečo speváčka Melánia zachrípla. V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Eva Mercová, Grétka Fedora Homzová, Táňa Radeva, Roman Feder, Karol Čálik, Daniel Fischer a Oľga Belešová.

Charles Ferdinand Ramuz bol švajčiarsky spisovateľ a básnik, ktorého tvorba zahŕňa romány, eseje a básne s pozadím nádeje a túžby ľudskej bytosti. Ramuz čerpal z iných umeleckých foriem ako výtvarné umenie či filmy, aby pomohol redefinovať román. Jeden z nich, Derborence, hovorí o konkrétnej pastvine, na ktorej sa zrútila celá časť hory. Pochovala ľudí i celé stáda. Prežil jediný pastier - Antoine. Po niekoľkých týždňoch „tam hore" sa vracia späť do dediny ako strašidelný tieň. Uvádzame od piatku vo forme rozhlasovej hry pod názvom Dolina Derborance. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Ivan Mistrík, Eva Kvietiková, Beta Poničanová, Aloj Kramár, Anton Glézl. Hra je z roku 1971.

Náš týždeň uzavrie glosa Dušana Šimka, ktorý sa opäť vráti k téme posledných dní. Svoju úvahu nazval Chvála pomalosti a prečíta vám ju Miroslav Kolbašský.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame