Orwellova Zvieracia farma, ale aj dedove včely

Orwellova Zvieracia farma, ale aj dedove včely

V tieto dni vás pozývame na literárnu zvieraciu farmu. Vytvoríme si niečo ako rozhlasový zvierací atlas. Môžete si vypočuť Chrobákovo dielo Drak sa vracia v podobe rozhlasovej hry v dvoch častiach a na pokračovanie si budeme čítať z knihy Uršule Kovalyk Čisté zviera. Určite si nenechajte ujsť Orwellovu Zvieraciu farmu a Dobiášovu poviedku Baránok Boží. Mnohých poteší rozprávková hra Petra Glocka Florián, dedo a smutný Lord. A ani tento týždeň nebude chýbať dobrá poézia, a to od Rada Tomáša a Charlesa Baudelaira.

Čo spraví socka, ktorej ukradnú milovaný park? Ako vyzerá palacinkový pes? Po akom podnájme túži cépečkárka a prečo reve čisté zviera? Divočina drieme v každej z nás. Zobúdza sa, keď v noci spíme. Pätnásť súčasných poviedok z knihy Uršule Kovalyk Čisté zviera reflektuje vnútorné konflikty rôznych žien vyplývajúcich z civilizačného stresu, medziľudských vzťahov, spoločenských stereotypov a starnutia vo veľkomeste. Zaujímavé medzigeneračné texty si budeme čítať na pokračovanie počas celého týždňa. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Helena Geregová.

Román Drak sa vracia patrí k najhodnotnejším dielam slovenskej medzivojnovej prózy. Pútavý dej, ľúbostná zápletka, nečakané peripetie a psychológia postáv, tajomstvom opradený hlavný hrdina, pozorne štylizovaný jazykový prejav, to všetko je charakteristickým znakom slovenského naturizmu v podaní Dobroslava Chrobáka. Dramatizáciu knihy vysielame v dvoch častiach. Tú druhú počúvajte od utorka. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Elo Romančík, Emília Haľamová, Elena Latečková, Zdena Grúberová, Gustáv Valach, Ivan Rajniak, Ondrej Jariabek, Anton Glézl, Jozef Šimonovič, Alojz Kramár a ďalší. Hra je z roku 1972.

Kniha Georga Orwella 1984 spája prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Autor opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca Winstona Smitha, ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell v tomto diele  ponúkol víziu, ktorá sa neskôr stala realitou. V rámci relácie Krajina kníh, vám román predstaví Mária Danadová. Účinkuje Juraj Smutný. Druhú časť programu vysielame od utorka.

V utorok pridávame aj fejtón Jašterica od autora Jordan Radičkova. Okrem toho, že mal  pozitívny vzťah k plazom, patril k najvýraznejším postavám bulharskej literatúry dvadsiateho storočia. Je majstrom detailu a atmosféry, na neveľkej ploche dokáže uchvátiť nepostrehnuteľnými prechodmi medzi nostalgiou, láskavým humorom a satirou. V uvedenej poviedke spisovateľ rozpráva o zvieratku, ktoré vylezie z obrazu na výstave a vyberie sa za ním. „Svet je plný toľkých zázrakov a záhad, že často nám robí ťažkosti prijať videné za skutočné," číta Jozef Šimonovič.

Keď sa Rudolf Dobiáš vyjadril, že písanie je účinnou formou terapie, určite vedel o čom hovorí. Ako osemnásťročného študenta ho nespravodlivo obvinili z protištátnej činnosti a odsúdili do väzenia v Jáchymove. Na slobodu sa dostal až po ťažkých ôsmych rokoch. Napriek tomu sa neopustil, dokázal ďalej tvoriť a stal sa dôležitým spolupracovníkolm Slovenského rozhlasu. My z jeho tvorby vyberáme poviedku Baránok boží, ktorá mala premiéru v roku 2002. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ladislav Chudík, František Kovár, Tomáš Maštalír, Vladimír Minarovič, Hana Kostolanská, Viera Strnisková, Ivo Gogál a Jozef Šimonovič. Počúvajte od stredy.

Pridávame rozprávku Márie Ďuríčkovej O Guľkovi Bombuľkovi, ktorý si podmaňuje malých čitateľov už desiatky rokov. Je to oslava veľkého, nezištného priateľstva Guľka Bombuľka so zvieratkami na dvore. A ukážka toho, že aj obyčajné klbko vlny môže byť dôstojným detským hrdinom. V réžii Martiny Michalcovej a Zuzany Jurigovej Kaprálikovej účinkujú Ľudmila Mandžárová, Ľubomír Veselský, Martina Kapráliková, Ladislav Kerata, Natália Juráková, Martin Kaprálik a ďalší.

Myslím, že to bude dcéra. Cítim ju v sebe. Je to akoby sa snažila znovuvytvoriť domov, ktorý si pamätá ešte z času pred počatím. Cez deň môžem sledovať opakovanie tohto aktu aj tisíckrát, stavia, preskupuje, hľadá najsprávnejšie sny..." Aj o tom budú verše Radoslava Tomáša nazvané Dcére. Básne z knihy Statusové hlásenia boli pôvodne uverejňované na internete vo forme statusov na rozličných miestach, pričom mená autoriek a autorov sú viac-menej vymyslené. Číta Přemysl Boublík.

Štvrtok osvieži rozprávková hra Petra Glocka Florián, dedo a smutný Lord. Príbeh o priateľstve chlapca a psa, o včelárstve i bystrých potokoch, o chuti medu a o prázdninách počúvajte s celou rodinkou. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Elo Romančík, Marta Černická, Michal Matuška, Ondrej Kaprálik, Lýdia Ostertágová a ďalší.

"Milujem tieto pôvabné, tiché, tajomné a sladké zvieratá, ktoré sa potulujú zamatovo mäkkými krokmi po dome, ako géniovia miesta, alebo si sadnú na stôl, kde píšem, zdieľajú so mnou moje myšlienky a hľadia na mňa z hĺbky svojich zlatých zreníc, s chápavou nehou a zázračnou prenikavosťou. Dalo by sa povedať, že mačky vyciťujú myšlienku, ktorá z mozgu plynie do pera, a vzťahujú labku, akoby ju chceli v letku zachytiť," povedal o mačkách významný predstaviteľ literárnej moderny, Charles Baudelaire a venoval im dokonca verše. Básne pod názvom Mačka vám prečíta Alfréd Swan. Preložil Ján Švantner.

Ivan Andrejevič Krylov pochádzal z chudobnej rodiny, po smrti otca od ôsmich rokov živil matku a súrodencov. Nikdy nedosiahol vyššieho školského vzdelania, avšak získal široký rozhľad ako samouk. Väčšinu svojho života bol zamestnaný ako knihovník petrohradskej knižnice. Svetovú slávu mu priniesli bájky, ktorých od roku 1809 vytvoril okolo dvoch stoviek. Jednotlivé zvieratá v nich získavajú ľudské vlastnosti a nechýba ponaučenie na konci. Vyberáme pre vás Vzdelávanie leva. Bájku v réžii Jany Strniskovej číta Boris Farkaš.

A na záver to najlepšie. Zvieracia farma Georga Orwellaje je politickou satirou na revolúciu, ktorá sa vymkla z rúk. Zvieratá sa zbavia nadvlády nenávidených ľudí a zavedú si svoj vlastný režim, v ktorom si všetci majú byť rovní. Z nádherných ideálov revolúcie sa však postupne stáva nočná mora. Prasce sa zmocnili koryta a postupne si začali prispôsobovať zákony. Zavládne teror a zvieratá rozdelené do kást začnú štvať proti sebe. Ponúkame vo forme rozhlasovej hry z roku 1992. V réžii Eduarda Gürtlera účinkujú Benjamin Anton Trón, Andrej Šilan, Peter Lejko, Igor Šabek, Jitka Krišková, Dana Trnčíková, Ľudmila Dutková, Stanislav Pitoňák, Milan Antol, Zuzana Kúšiková, Anna Gürtlerová, Ivan Mozolányi a ďalší. Počúvajte od piatku.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame