Z vojnového zápisníka

Z vojnového zápisníka

Je to už okrúhlych 75 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny.  Bez ohľadu na číslo výročia je to vždy téma, ktorú si treba pripomínať zas a zas. Aby sme nezabudli. Na udalosti, ktoré výrazne zasiahli a zmenili celé ľudstvo. Na udalosti, ktoré neskôr ovplyvnili umelcov z rôznych oblastí. Azda najviac tento čas reflektovali tí, ktorí pracujú so slovom, o čom svedčia mnohé literárne diela. Prenesme sa spolu s nimi do tých čias. Zažime ich spomienky priamo z frontu, ale aj neľahký život civilistov. Počas tohto týždňa budeme žiť životy tých, čo sa narodili v neľahkej dobe a ďakovať za slobodu dneška.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie budete môcť počúvať novelu českého spisovateľa Bohumila Hrabala Ostro sledované vlaky. Dej sa odohráva na sklonku 2. svetovej vojny na malej českej staničke. Sila tragikomickej výpovede je v tom, že autor kladie vedľa seba zdanlivo nesúmerateľné - vojnový heroizmus a banálne súkromné problémy, poetický pohľad na lásku a obscénnosť, psychologický príbeh a anekdotické príhody, štylizované fraškovitými výstupmi. Ide o rozmarné komediálne rozprávanie o nesmelom chlapcovi, ktorý sa náhle stáva tragickým hrdinom. V réžii Mikuláša Bugára číta Ladislav Chudík.

Od pondelka vám ponúkame aj rozhlasovú dramatizácia svetoznámeho románu z vojnového obdobia Na západnom fronte pokoj. Jeho autor Erich Maria Remarque v ňom zobrazuje dvadsaťročného mladíka plného životnej sily, ktorý je vrhnutý do mašinérie vojny. Jeho citlivosť a pokoj sú rozdrvené drsnosťou prostredia, nezmyselnosťou krutých činov a vlastným pudom sebazáchovy. Dielo pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor. Účinkujú Dušan Jamrich, Miroslav Noga, Ľubomír Paulovič, Maroš Kramár, Vladimír Obšil, Milan Kňažko, Dušan Tarageľ, Eduard Bindas a Viera Topinková. V roku 1988 režijne pripravil Viktor Lukáč

Spisovateľ Joseph Heller po maturite vstúpil k vojsku a 10 mesiacov pôsobil ako pilot bombardéra v americkom letectve. Odlietal 60 bojových letov nad Talianskom a severnou Afrikou. Po demobilizácii sa oženil a začal študovať na newyorskej Columbia University. Počas štúdia písal poviedky a dlhšiu prózu. Jeho prvotina vyšla v roku 1961 a okamžite sa stala bestsellerom. Bol to satirický protivojnový román Hlava XXII. Túto knihu si pripomenieme v pásme z cyklu Kapitoly z dejín románu 20. storočia. Autorsky pripravila Margit Garajszki, čítajú Alfréd Swan a Soňa Ulická.

V utorok pridávame fíčer A svetlo bolo ako vo dne, o ktorý sa postaral Ľudovít Petraško. Prenesieme sa do zbombardovaného Prešova. Kobercový bombový nálet na toto mesto uskutočnili sovietske lietadlá ešte pred Vianocami 1944 a patrí medzi najskôr utajované, neskôr zabudnuté udalosti z našej histórie. Za obeť mu padli desiatky, azda stovky životov, medzi nimi väzni v budove gestapa, ktorá bola hlavným terčom útoku. Rekonštrukcia udalosti vychádza z dobových dokumentov, svedectiev a ohlasov v tlači ako aj z autentických výpovedí žijúcich pamätníkov. V réžii Martina Kákoša účinkujú Jana Lieskovská, Alfréd Swan, Ján Mistrík a respondenti Martin Pekár, Gabriela Fecková, Jaroslav Jančík a Ladislav Milčevič.

Významný poľský spisovateľ Jerzy Putrament začal ako básnik, písal eseje, fejtóny a reportáže. Literárne sa naplno rozvinul ako novelista. Jeho dlhšie či kratšie prozaické útvary patria medzi klenoty poľskej literatúry. Je nositeľom viacerých poľských literárnych cien. Jeho poviedka Svätá guľka nastoľuje hlboké ľudské problémy na pozadí najkrvavejšej vojny v dejinách ľudstva a predkladá ich s vybraným umeleckým citom. Charaktery jeho postáv vystupujú plasticky výrazne a presvedčivo. Napätie nie je u neho lacným lákadlom, ale umeleckým nábojom, ktorý stupňuje účinok napísaného slova. Úryvok z poviedky číta Alfréd Swan. Pridávame aj poéziu. Jednou z najkrajších vojnových básní, vyjadrujúcich bolesť z odlúčenia, lásku i túžbu, je báseň Konstantina Michajloviča Simonova Čakaj ma. Ponúkame vám ju v interpretácii Gustáva Valacha.

V jeseni roku 1939 rodičia v nemenovanej krajine v stredovýchodnej Európe pošlú svojho šesťročného syna na vidiek, aby ho uchránili pred hrôzami vojny. Ďaleko od civilizácie sa nevinné chlapča postupne stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou a najobludnejšími formami násilia. Aj o tom je kniha Pomaľované vtáča Jerzyho Kosinského, ktorá nedávno vyšla v prvom slovenskom preklade.Práve o nej, jej autorovi a rovnomennom filme bude reč v ďalšej časti cyklu Krajina kníh. Účinkujú Ivana Kivaderová, Peter Konečný, Zuzana Galková a Egon Tomajko. Počúvajte od stredy.

Pozadie väčšiny diel slovenského prozaika, dramatika, scenáristu a filmového režiséra Leopolda Laholu tvorí apokalypsa ľudských osudov uprostred šialenstva 2. svetovej vojny. Nie je tomu inak ani v sugestívne ladenej próze Pohreb Dávida Krakowera, ktorú vás pozývame počúvať. V réžii Martina Kákoša číta Dušan Szabó. Pokračujeme esejou Vzbúrený človek. Jej autorom je francúzsky filozof, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Albert Camus. Text pochádza z rovnomennej knihy, v ktorej sa Camus pokúša pochopiť a preskúmať vzťah medzi vraždou, samovraždou, vzburou, nihilizmom a absurdnom na pozadí pohnutých dejinných udalostí dvadsiateho storočia. Číta Alfréd Swan.

Štvrtkový programový blok otvorí rozhlasová adaptácii divadelnej drámy Karla Čapka Matka. Hru napísal v predvečer druhej svetovej vojny ako protest proti nastupujúcemu fašizmu. Hovorí o tragédii matky strácajúcej postupne muža a piatich synov. V závere hry posiela na smrť posledného syna, aby vo svete zvíťazila spravodlivosť a aby obete neboli zbytočné. Podľa prekladu Mila Urbana pre rozhlas upravil Vladimír Rusko. Účinkujú Eva Rysová, Vladimír Minarovič, Jozef Kroner, Jozef Šimonovič, Miroslav Trnavský, Ľubo Roman, Michal Gučík, Ján Gallovič a ďalší.

Román Garryho Dishera Hľadania raja patrí medzi to najlepšie v modernej austrálskej literatúre. Odohráva sa v exotickom prístavnom mestečku, ktoré je domovom pestrej palety ľudských typov. Angličania, Japonci, domorodci, rybári, lovci perál, obchodníci - všetkých spája nevyhnutnosť čeliť prírodným živlom typickým pre austrálsku pohraničnú oblasť. V tomto prostredí sa rozvíja hlboký vzťah medzi dcérou japonského potápača a synom anglického obchodníka s perlami. Naruší ho však vstup Japonska do vojny. Úryvok z románu vám prečíta Alfréd Swan.

Od piatku počúvajte Dokument o tom, ako sme prežívali zlomové okamihy nedávnej minulosti, nazvaný Koniec 2. sv. vojny - 8. máj 1945, pod ktorý sa podpísali Táňa Kusá, Elena Jančušková, Barbora Kalinová a Michal Herceg. Debut najmladšej generácie fíčristov v roku 2006 ocenil Literárny fond Prémiou za novinársku tvorbu. Ide o jednu časť z cyklu, ktorý zachytáva kľúčové udalosti 20.storočia z pohľadu ľudí, ktorí ich zažili. Príbehy pamätníkov zaznamenali poslucháči Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského a VŠMU. Je to apel a memento pre budúcnosť s dôrazom na prepojenie mladej generácie so starou.

Je neuveriteľné, aké prekvapenia či zákernosti neraz pripravujú dejiny. Niekedy stačí nečakaný zhluk okolností, náhoda, drobný omyl a odrazu je všetko inak. Tak, že to nedokáže predvídať ani najprenikavejší mozog. Presvedčíme sa o tom v ďalšej časti cyklu Ladislava Švihrana Omyly histórie - história omylov nazvanej Svet na vlásku. Číta Marián Grebáč.

Na záver týždňa odľahčíme, aj keď pri boji zostaneme. Tom vnútornom, osobnom. Vypočujte si premiéru druhej časti minisérie literárnych pásiem Filmová knižnica Tomáša Bartoňka. Aj tentoraz sa knihovník Tomáš zameria na knižný bestseller, ktorý neskôr spopularizovala filmová adaptácia. Román Jona Krakauera vyšiel už v roku 1996 pod názvom Into the Wild (Do divočiny). V roku 2007 sa skutočný príbeh dobrodruha Christophera McCandlessa dostal na plátna kín v réžii Seana Penna. Ocenenie Zlatý glóbus získala pôvodná hudba Eddieho Veddera (z kapely Pearl Jam), ktorá je dôležitým stavebným kameňom atmosféry tohto filmu. Ukážky zo slovenského prekladu Dáše Vallo vám prečíta Vladimír Seman.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Martin Šenc, Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia. org, unsplash. com, pixabay.com



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame