Pieseň milencov a ruské drámy i sonáty

Pieseň milencov a ruské drámy i sonáty

Tento týždeň to bude o piesňach milencov, ruských drámach i sonátach. Budeme si čítať Tolstého Kreutzerovu sonátu. Nenechajte si ujsť rozhlasovú hru I. S. Turgeneva Príživník. Vo vysielaní sa objaví Gogoľova poviedka Nos. Začítame sa do veršov Lermontova, ale i Chlebnikova. K vrcholným výberom týždňa bude patriť Matrionina chalupa od Soženicyna. A ak ste si nestihli vypočuť premiéru rozhlasovej hry z pera Ľubomíra Feldeka Pieseň milencov za čias holokaustu, tak to môžete teraz napraviť. A tešiť sa môžete už tradične na ďalšiu časť Diktátu na Devíne. No a pre priaznivcov fíčrov dávame ešte do pozornosti reláciu o Leopoldovi Laholovi.

Čítať na pokračovanie si počas celého týždňa budeme z knihy Leva Nikolajeviča Tolstého Kreutzerova sonáta. V istom kritickom okamihu príbehu tu zohráva úlohu Beethovenova sonáta, ako podmaz pre desivú analýzu lásky a manželstva. Opisuje tragický rozvrat medzi dvoma ľuďmi, čo sa kedysi hlboko milovali. Tolstého „sexuálna novela" je dodnes vyhľadávaným čitateľským zážitkom. V réžii Jany Strniskovej číta Alfréd Swan.

Popredný realistický spisovateľ Ivan Sergejevič Turgenev bol majster slova a duchovný aristokrat ruskej prózy. Akýsi poetický realista. Jeho poviedky, novely a romány hýria lyrickou farebnosťou. Turgenevovo dielo malo veľký vplyv na ruskú spoločnosť - jeho ženy sú emancipované hrdinky silného ducha a prišiel tiež s výrazom „zbytočný človek", kedy nadaný, vzdelaný hrdina v realite vtedajšej doby nedokáže prejaviť svoje kvality a končí tragicky. My si tohto velikána pripomenieme formou rozhlasovej hry na motívy komédie Príživník. Účinkujú Eugen Balogh, Daniela Trnčíková, Tibor Vadaš, Jozef Stražan, Anton Trón a ďalší. Hra je z roku 1975.

Od utorka pridávame pôvodné literárne pásmo Valerija Kupku z cyklu Literatúra ruských vizionárov. Pásmo V kvetoch vidím známe tváre rozoberá tvorbu a vizionársky projekt geniálneho ruského básnika, Velimira Chlebnikova. V jeho tvorbe žil svet minulosti, súčasnosti a budúcnosti v jednom celku. Pomocou zložitých matematických výpočtov chcel pochopiť minulosť a varovať súčasníkov pred budúcnosťou. Svojimi fantastickými víziami vyhlásil vojnu vojne, ako najväčšiemu zlu, a hlúposti ľudstva. Veril, že jeho projekty prispejú k vytvoreniu harmonického a plne využitého života na Zemi, kde ľudia, zvieratá, kvety budú jedno a budú nažívať vo vzájomnej úcte a zhode. V réžii Petra Vilhana účinkujú Ivan Krúpa, Dana Košická a Juraj Zetyák. Relácia je z roku 2010.

Jedného petrohradského rána sa stala zvláštna vec. Majster Ivan našiel vo svojom chlebe nos. Bojí sa, že ho niekomu odrezal a tak ho chce hodiť do rieky, aby zahladil stopy. Niekto však svoj nos hľadá a rozhodne sa jeho stratu oznámiť. .. Ako ďalšiu v poradí vás pozývame počúvať rozhlasovú adaptáciu humoristickej poviedky Nikolaja Vasilieviča Gogoľa s názvom Nos. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Boris Farkaš a Karol Machata.

Krása prírody a dráma človeka tvoria v Kaukazských motívoch Michaila Jurieviča Lermontova nedeliteľný básnický celok. V réžii Vladimíra Ruska vám verše prednesie Karol Machata.

Matrionina chalupa Alexandra Solženicyna je rozhlasová hra pre celú rodinu. Príbeh sa odohráva začiatkom 50. rokov v Sovietskom zväze:„V roku 1953 som sa z vyprahnutej prašnej pustatiny vracal len tak naverímboha - prosto do Ruska. Nikde v tej šírej krajine ma nikto nečakal, lebo môj návrat sa oneskoril o dobrých desať rokov. Ale ja som túžil za miernym podnebím, kde nepáli slnce a listnato šumí les. Túžil som sa stratiť v srdci Ruska - ak také niečo niekde bolo, žilo..." V réžii Laca Keratu účinkujú Přemysl Boublík, Zuzana Kronérová, Dušan Kaprálik, Helena Geregová a ďalší. Hra je z roku 2018. Počúvajte od stredy.

Pridávame esej Dušana Slobodníka o osobnosti Velemira Chlebnikova. Extravagantné výčiny môžu byť a u niektorých básnikov iba úsilím doplniť umeleckú potenciu o zložku, ktorá prispieva k ich väčšej sláve a popularite. Sú však aj básnici, ktorí sa svojou extravagantnosťou nevystatujú, je jednoducho bytostnou zložkou ich osobnosti. Ťažko by sme našli v dejinách svetovej poézie básnika, ktorý by si tak málo zakladal na osobnom čare a tak málo pestoval svoju extravagantnosť pre potlesk ako V. Chlebnikov. Číta Miroslav Trnavský.

V záhradnej reštaurácii vo Viedni je príjemne, promenádny orchester hrá viedenský valčík, ľudia sa bezstarostne prechádzajú, na terase popíjajú kávu, víno, či limonádu, niektorí tancujú. Len jedno z dievčat sedí osamelo pri záhradnom stolíku a čosi číta. Od druhého stolíka ju pozoruje takisto osamelo sediaci mladík. Ich oči sa stretnú..." Biblická Pieseň piesní sa odohráva v biblickej krajine a v biblickom čase. Náš príbeh sa odohráva o pár tisíc rokov neskôr - v prvej polovici dvadsiateho storočia, uprostred Európy. Pieseň piesní za čias holokaustu, z dielne Ľubomíra Feldeka, vysielame vo forme rozhlasovj hry pre mládež od štvrtka. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Ivan Romančík, Martin Hronský, Táňa Pauhofová, Ján Gallovič, Přemysl Boublík a ďalší. Hra je z roku 2019.

Osip Mandeľštam bol nezvyčajný básnik a neobyčajný človek. Bol zdvorilý, inšpirujúci a vždy iný. Má svoje nezameniteľné miesto medzi najpozoruhodnejšími ruskými spisovateľmi. V nečase boľševickej totality bol nezákonne perzekvovaný a až posmrtne rehabilitovaný. Vo svojej esejistickej tvorbe sa usiloval nájsť živý zmysel a trvalé hodnoty svetového kultúrneho odkazu. Svoj záujem sústredil na historicko-filozofické systémy i na problémy umenia a literatúry. Do nášho programu prispel textom, ktorý vysielame v cykle Esej na dnes. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkuje Jozef Stražan. Preložil Ján Štrasser.

Od piatku pridávame fíčer o spisovateľovi, dramatikovi a filmárovi Leopoldovi Laholovi, ale aj o domove, priateľstve a popole, čo zúrodňuje. Viktória Janoušková nazvala svoj program Keď je myšlienka nezdeliteľná. O L. Laholovi. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Matej Landl, Miroslav Trnavský, Alena Horňáková, Vladimír Jedľovský a Tomáš Vravník.

Na záver týždňa si s redaktorkou Ingrid Hrubaničovou už v piatej časti napíšeme Diktát na Devíne. Spoločnosť pri objavovaní pravidiel slovenskej gramatiky jej budú robiť jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová a spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser: Relácia je z roku 2007.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímka: wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame