Ty si môj muž – ty si moja žena

Ty si môj muž – ty si moja žena

Muž, žena a ich vzájomné strety a identity. Aj o tomto bude dnešný vysielací týždeň. Budeme si čítať Plathovej Sklenený zvon. Odvysielame Búrlivé výšiny Emily Brontëovej, ale aj Annu zo Zeleného domu. Začítame sa do listov Františka Hečku a jeho manželky. Mladí poslucháči sa môžu tešiť na Jedinú Kláry Jarunkovej. Nebudú chýbať verše Emily Dickensovej, Wislawy Szymborskej či pásmo o Simone de Beauvoir.

Stále sa opakovalo to isté. Kdesi v diaľke som zazrela nejakého dokonalého muža, no len čo sa ku mne priblížil, ihneď mi bolo jasné, že sa vôbec ku mne nehodí...," hovorí v čiastočne autobiografickom románe Sklenený zvon hlavná postava Esther Greenwoodová, alterego autorky Sylvie Plathovej. Esther chce vidieť a vedieť všetko, chce byť vždy prvá a najlepšia, napriek tomu závidí ostatným dievčatám ich vzhľad, a najmä to, že dokážu prežívať svoj život naplno. Cíti sa byť len pozorovateľkou. Na módnej stáži spoznáva americkú spoločnosť a jej hodnoty. Prevažne negatívne zážitky majú zásadný dopad na jej krehkú psychiku. Z knihy si budeme na pokračovanie čítať v troch častiach počas celého týždňa.V réžii Táne Tadlánkovej a preklade Igora Navrátila budete počuť Tatianu Kulíškovú.

Pokračujeme starou dobrou klasikou Búrlivé výšiny, vo forme rozhlasovej hry. Emily Brontëová vás zavedie do pustých vresovísk yorkshirského panstva, kde sledujeme vášnivú lásku mladého cigána Heathcliffa a slečny Kataríny, dcéry pána domu, ktorá ho zradila. Heathcliffova horkosť a pomsta sa stala kliatbou panstva a ďalšia generácia musí zápasiť, aby sa vymanila spod ťaživého dedičstva minulosti. Hra z roku 1999 je rozdelená do dvoch častí, druhú vysielame od utorka. V réžii Martina Kákoša účinkujú Helena Krajčiová, Milan Bahúl, Zuzana Kronerová, Pavol Topoľský, Zuzana Kapráliková, František Kovár, Branislav Bystriansky, Zuzana Tlučková a ďalší.

Na začiatku tridsiatych rokov navštívila Virginia Woolfová fašistické Taliansko a nacistické Nemecko. Tento zážitok ňou hlboko otrasie. Vedomie hroziacej katastrofy ohrozujúcej aj jej vlastný domov na ňu vrhá tiene úzkosti. Keď roku 1941 zničí bomba jej londýnsky dom, Virginia podľahne boju s depresiami a utopí sa v rieke Ouse. Po autorkinej smrti vychádza román Medzi dejstvami i jej denníky zostavené manželom Leonardom. Napriek dlhodobej duševnej chorobe sa Virginii podarilo zanechať množstvo literárnych diel, ktoré sa svojím charakterom zapísali medzi modernistickú klasiku. Viac sa dozviete v cykle Autor na dnes, o ktorý sa postarala Veronika Benikovská. V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Jana Wernerová a Miroslav Kolbašský.

Vedľa básnika Walta Whitmana radíme ku klasikom modernej americkej poézie aj Emily Dickinsonovú. Ani ona sa nedočkala uznania počas života. Poetka uverejnila iba desať básní, pričom ich napísala 1789. Bola to drobná žena s ryšavými vlasmi a takmer detským hlasom, oblečená vždy v dlhých bielych šatách. Údajne neopúšťala rodičovský dom a s návštevami sa zhovárala len cez pootvorené dvere. O to bohatší život viedla talentovaná poetka v spoločnosti svojich milovaných kníh, básní a desiatok listov, ktoré počas života napísala a dostala. Viac sa dozviete z úryvkov diel, ktoré zaznejú v pásme poézie Božské uzly s názvom Učili sme sa celú lásku. V réžii Evy Galandovej recituje Viera Richterová. Preložil Milan Richter. Počúvajte od utorka.

Život píše často príbehy, ktoré sú rovnako fascinujúce ako tie, napísané na stránkach kníh. V programe Rubikon vás redaktorka Ivica Ruttkayová pozve od stredy počúvať rozprávanie o denníkovej tvorbe, rodinnej histórii a jej literárnych presahoch. Zahĺbime sa do literatúry súkromia a listovej korešpondencie spisovateľa Františka Hečka a jeho manželky Márie Jančovej. V programe nazvanom O listoch M. Jančovej a F. Hečku účinkuje literárny historik Vladimír Petrík a dcéra tohto spisovateľského páru, Magdaléna Hajnošová. Spoluúčinkujú Alfréd Swan a Zuzana Kapráliková.

Pridávame rozhlasovú hru pre mládež z roku 2004, na motívy úspešnej knihy Kláry Jarunkovej, Jediná. Príbeh dospievajúcej Olinky patrí medzi najdôležitejšie diela autorky, ktoré boli preložené do mnohých jazykov. Sledujeme obyčajné dni obyčajného dievčaťa, no v prípade tejto autorky to až také obyčajné nebude. Dokáže totiž mimoriadne citlivo zachytávať bolestivý stret dospievajúceho človeka s realitou. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Zuzana Porubjaková, Viera Topinková, Helena Geregová, Miroslav Trnavský, Ľubo Bukový, Dáša Rúfusová, Peter Sklár, Rebeka Poláková, Daniel Fischer, Ján Morávek a ďalší.

Od narodenia francúzskej prozaičky, dramatičky, filozofky a feministky Simone de Beauvoir uplynulo v januári 112 rokov. Jej štúdia Druhé pohlavie je historicko-filozofické dielo predstavujúce analýzu úlohy ženy a obhajobu jej práv. Ukážky z knihy zaznejú spolu s úvodným komentárom spisovateľky Jany Juráňovej od štvrtka v cykle čítanie na pokračovanie. V réžii Jany Strniskovej a v preklade Viery Milerovej účinkuje Dáša Rúfusová. Pri téme ešte zostaneme. V ďalšej hodine pridávame pásmo Alexandra Halvoníka Žena v tieni, v ktorom sa bližšie prizrieme životu a dielu Simone de Beauvoir. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Oľga Šalagová, Ľudmila Swanová, Miroslav Trnavský, Peter Bzdúch, Eduard Vítek, Anna Javorková, Peter Sklár, Alena Horňáková, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič a Helena Geregová.

Pridávame verše Ingeborg Bachmanovej Bláznivé slovo a Wisławy Szymborskej Kocúr v prázdnom byte: „. Umrieť - to sa kocúrovi nerobí. Lebo, čo si má počať kocúr v prázdnom byte. Škriabať sa po stenách. Trieť sa o nábytok. Akoby nič nezmenené a predsa inak. Po večeroch už nesvieti lampa...." V réžii Táne Tadlánkovej recituje Kristína Turjanová. Preložila Sylvia Galajda. V následnom cykle Autor na dnes sa ešte pristavíme pri poetke Wisławe Szymborskej. Viac vám o nej povie Róbert Šedivý. V réžii Ladislava Keratu účinkuje Peter Sklár.

V piatkovom cykle Ako to bolo ďalej si vypočujte pokračovanie známeho príbehu Jane Austenovej Pýcha a predsudok očami spisovateľky Michaely Rosovej. Zvolila zaujímavý postup. Jej próza Ústa pani Darcyovej je monológom pána D´arcyho, prítomná pani Darcyová má ústa prelepené páskou a tak sa všetko dozvedáme len z jedného uhla pohľadu. Hra je plná vypätých emócií, pričom sa spätne vraciame k najsilnejším momentom z knihy Jane Austenovej. Účinkuje Vladimír Minarovič, program je z roku 2010.

Náš týždeň ukončí Lucy Maud Montgomeryová a jej svojská Anna zo Zeleného domu. Kto by nepoznal urozprávanú sirotu s bujnou fantáziou. Svojim bohatým vnútorným svetom dokáže Anna prifarbiť sivú realitu nielen sebe, ale i okoliu, ktoré to často potrebuje ešte viac. Uvádzame vo forme rozhlasovej hry pre mládež. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Anna Bučinská, Beta Poničanová, Alojz Kramár, Katka Minichová, Terézia Krónerová, Paľo Mikulík, Lýdia Rišková, Dušana Fašungová a ďalší.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame