Africké dobrodružstvo pokračuje

Africké dobrodružstvo pokračuje

Svieži závan exotiky na Litere potrvá ešte ďalších sedem dní. Dorozprávame si započaté príbehy z Afriky, ktoré sme otvorili počas minulého týždňa. Opäť si budeme bližší s africkým ľudom, priblížime si tamojší život, kultúru, literatúru i autorov.

V čítaní na pokračovanie sa tentoraz budete môcť započúvať do cestopisu o Etiópii. Cestovateľ, fotograf, hudobník, spisovateľ a vydavateľ Pavel „Hirax" Baričák ponúka jedinečný osobný príbeh, v ktorom približuje nielen krajinu východnej Afriky, ale aj svoje pohnútky cestovať, či myšlienky o tom, že sme skutočne bohatí. Knihu Etiópia - Vysoká škola neočakávania číta v piatich častiach Vladimír Kivader.

Aj tento týždeň pokračujeme v rozbehnutom cykle Africké príbehy. V pondelkovej časti vám predstavíme literatúru Juhoafrickej republiky napísanú po roku 1990. Obrazy troch prostredí - veľkomesta, geta a vidieka nám sprostredkujú širší pohľad na krajinu sužovanú chudobou, kriminalitou a spoločenskou segregáciou. Pozrieme sa ako domáca literatúra vníma prechod krajiny z apartheidného režimu na demokraciu. Pásmo s názvom Vitajte v dúhovej krajine: Príbehy z Juhoafrickej republiky autorsky pripravila afrikanistka Dobrota Pucherová.

Pripájame reláciu o brilantne napísanej poviedke Ernesta Hemingwaya Krátky šťastný život Francisa Macombera. Poviedka vyšla v roku 1961, no dodnes nestratila na aktuálnosti. Autor ju situoval do Afriky a reč bude o strachu, o hrdinstve, ale aj o pózach, v ktorých sa ocitne človek postavený zoči-voči smrti. Hosť relácie Milan Resutík analyzuje Heminwayovo majstrovstvo krátkej prózy. V réžii Martina Hvišča ďalej účinkujú Soňa Ulická, Pavol Michalka a Jana Hevešiová. Pásmo je z roku 2008.

Od utorka pridávame ďalšiu časť z cyklu Africké príbehy, ktorá vám priblíži súčasnú literatúru štátu Zimbabwe. Pásmo s názvom Zimbabwe: umenie nestratiť humor sa zamýšľa nad úlohou literatúry v krajine, kde ľuďom chýbajú aj tie najzákladnejšie životné potreby a spoločnosť trpí nekompromisným diktátom vládnej strany. No ani v takejto vypätej situácii nestráca písané posolstvo svoje opodstatnenie. Práve naopak. Vytvára priestor pre reflexiu a tiež nádej na lepší život. Pásmo autorsky pripravila Dobrota Pucherová. Účinkujú Martin Kaprálik, Judita Bilá a Daniel Ratimorský.

Senegalský prozaik Sembéne Ousmane prešiel rôznymi zamestnaniami, kým zakotvil v literatúre. Nevychodil ani základnú školu a je literárnym samoukom. Napriek tomu sa prepracoval medzi najlepších prozaikov frankofónnej Afriky. Je aj priekopníkom a klasikom africkej kinematografie. V románe Xala na malom priestore s pestrou galériou postáv podáva svieži obraz života súčasnej Afriky, kde sa prelína pretrvávajúca sila tradície s moderným spôsobom života v nových podmienkach. Xala je impotencia a v románe je to aj parabola, vzťahuje sa vlastne na celú spoločenskú vrstvu reprezentovanú hlavným hrdinom. Na tých, čo zaujali miesta po bývalých kolonialistoch, hoci kľúčové pozície hospodárstva sú ešte vždy v rukách cudzincov, a napodobňujú nielen ich životný štýl, ale sú aj rovnakými vykorisťovateľmi drobných poctivých ľudí. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Utorkový programový blok zakončí literárny kritik a prekladateľ Patrik Oriešek a jeho relácia Dvojičky v Afrike z kulturologického cyklu Iné svety. Číta Přemysl Boublík.

Stretnutie s cudzím, to je názov ďalšej časti z cyklu Africké príbehy, ktorú pridávame od stredy. Téma "inakosti" je na africkom kontinente, kde došlo k masívnemu etnickému, náboženskému aj rasovému miešaniu, veľmi naliehavá. Ľahostajná k tejto téme nezostáva ani literatúra. Pásmo autorsky pripravila Dobrota Pucherová.

V programe Rubikon vás pod názvom Podoby africkej duše redaktorka Ivica Ruttkayová opäť zavedie na čierny kontinent. Život kmeňových spoločenstiev v Afrike ešte aj dnes vydáva správy nevyčísliteľnej ceny o kultúrnej podstate ľudskej bytosti. Vypočujte si rozprávanie zberateľa Ivana Melicherčíka, publicistu Petra Uličného a afrikanistiek Viery Pawlíkovej-Vilhanovej a Anny Hlaváčovej.

Od štvrtka je cyklus Africých príbehov venovaný Swahilským rozprávkam, ktoré pre vás pripravili afrikanistky Anna Hlaváčová a Dobrota Pucherová.

Za iniciátora takzvaného prvého prelomu v modernom afrikánskom románe sa pokladá juhoafrický autor románov, divadelných hier a literárnovedných prác André Brink. Je popredným predstaviteľom skupiny muži šesťdesiatych rokov - spisovateľov, ktorí sa odtrhli od miestnej tradície úzkoprsého opisného realizmu, prestali rešpektovať tabuizované otázky náboženstva a sexu a začali hľadať nové formy prózy. Román Biele obdobie sucha je príbeh bieleho Juhoafričana, ktorý zájde priďaleko v pátraní po príčinách smrti čierneho Juhoafričana, ktorého zatkla bezpečnostná polícia a ktorý po týždni vo väzbe spáchal údajne samovraždu. Pravda, ktorú sa usiluje nájsť, je nežiaduca a čoskoro sa sám ocitá pod neľútostným tlakom bezpečnosti. André Brink nastavil také pravdivé a nemilosrdné zrkadlo pomerom a spoločnosti, že úrady knihu zakázali. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

V programe pokračujeme rozprávkovou hrou o krásnej a pyšnej Sado a jej škaredej, ale dobrosrdečnej sestre Apií. Ján Číž ju napísal podľa kenskej ľudovej rozprávky Sado a Apií. Preložili Oľga Stanová a Pavol Stano. Účinkujú Vladimír Kostovič, Jela Lukešová, Maja Velšicová, Anna Bučinská, Alojz Kramár, Viera Bálinthová, Mária Úradníčková, Ľubo Barák, Ľuba Sekerášová a Ivica Sekerášová. Rozprávka je v roku 1970.

Od piatka budeme vysielať aj fíčer Jany Raslavskej Na rozhraní dvoch púští. Približuje život Slováka, ktorý si našiel svoj kúsok zeme v Namíbii, kde sa rozhodol prežiť svoj dôchodok - ako jediný trvalo usadený Slovák na juhu Afriky. Fíčer dopĺňajú úryvky z knihy juhoafrického spisovateľa André Brinka Chvíľa vo vetre. Fíčer zaznie v podaní Milana Belana, Sone Ulickej, Aleny Horňákovej a Jozefa Šimonoviča. Relácia mala premiéru v roku 2005.

Pridávame ďalšiu časť z minisérie premiérových literárnych pásiem o úspešných knihách a ich filmových adaptáciách. Tretí diel Filmovej knižnice Tomáša Bartoňka je venovaný románu Emmy Donoghue Izba, ktorý do filmovej podoby adaptoval režisér Lenny Abrahamson. Účinkujú Tomáš Bartoněk a Daniela Šencová. Reláciu uvádzame v premiére.

Náš africký týždeň ukončí cyklus Odinakiaľ. Tentoraz si budeme čítať z listu Jána Babaríka, ktorý píše z Juhoafrickej republiky a z Nórska. Číta Michal Soltész.

Program rádia

Autor scenára: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame