Od chichotu až k úškrnu

Od chichotu až k úškrnu

Tento týždeň bude v našom rádiu veľa kvalitného humoru, situačnej komiky, ale i satiry. Budeme si čítať z románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojaka Švejka. Môžete sa tešiť na Moliérovho Lakomca či Chalupkovo Kocúrkovo. Ale budeme aj aktuálni, v cykle Dejiny.sk sa dozviete čo-to o epidémiách v minulosti. Určite si nenechajte ujsť fíčer Pavla Náthera o skautingu, keďže prázdniny už klopú na dvere a môžu byť aj v skautskom duchu. Nezabudli sme ani na rozprávky (Poviedka o chlapcovi a divej husi) a staročínsku poéziu.

Máloktorý autor toľko prispel k veci mieru, o ktorom sa stále hovorí všetkými jazykmi, do ktorých preložili Švejka. Málokto dokázal odhaliť idiotstvo vojny a profesionálneho vojenstva s takým vtipom ako Hašek. Švejkov konský rozum stojí sám, zdanlivo sám, proti mašine vojny, ktorej hnacou silou bola, je a bude Blbosť. Zdanlivo sám, pretože Švejk sme my čitatelia. My ľudia, do ktorých sa strieľa. Švejk hovorí za nás," povedal na margo tohto diela Jan Werich. Reč je o spisovateľovi Jaroslavovi Haškovi a jeho dnes už klasickom románe Osudy dobrého vojaka Švejka. Na pokračovanie vám z neho bude čítať počas celého tohto i nasledujúceho týždňa celá plejáda hercov - Ivan Vojtek, Karol Čálik, Alfréd Swan, Vladimír Durdík, Soňa Ulická, Darina Vašíčková, Štefan Bučko, Peter Sklár, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Ján Valentík, Tibor Frlajs, Gustáv Herényi a ďalší. V roku 2001 režíroval Štefan Korenči.

Starý parížsky vdovec Harpagon žije so synom Cléantom a dcérou Elizou. Po meste kolujú chýry, že je najväčší lakomec v širokom okolí. A nanešťastie pre jeho deti sa zakladajú na pravde. Toľko zápletka známeho Moliérovho Lakomca, ktorého vám ponúkame vo forme rozhlasovej hry. V réžii Laca Keratu účinkujú Matej Landl, Ondrej Kovaľ, Milena Minichová, Martin Kaprálik, Jana Lieskovská, Vladimír Minarovič, Dagmar Sanitrová, Juraj Hrčka, Pavol Šajmovič. Hra je z roku 2009.

Svet človeka je odpradávna aj svetom symbolov; a tak, ako sa mení človek i svet, v ktorom žije, mení sa aj svet symbolov, ktoré vytvára a používa. A aj keď dnes už iba málokto rozumie napríklad reči kvetov či heraldike, denne narábame s množstvom novodobých symbolov, ktoré by boli zase záhadou pre stredovekého človeka. Ak patríte medzi nenapraviteľných zvedavcov, lúštiteľov záhad a podliehate čaru histórie, Mária Michalková vás pozýva nazrieť do tohto tajuplného sveta. Táto časť Slovníka symbolov bude O ruži. Spoluúčinkuje Alfréd Swan.

Toňa Revajová je autorkou kníh pre deti a mládež, ktoré okrem detského čitateľa zaujmú aj dospelých. Jej tetralógiu o Johanke čitatelia často prirovnávajú k Anne zo zeleného domu súčasnosti, knižka Rok Sivka Ohniváka si tiež svojou krehkosťou a vhľadom do detskej duše získala srdcia malých i veľkých. Pásmo o tvorbe tejto výnimočnej autorky pre vás pripravila redaktorka Veronika Dianišková. Úryvky z tvorby číta Dado Nagy. Aktuálny cyklus S LITEROU, pod názvom Johanka, malá Anna a Toňa Revajová, počúvajte od utorka.

V roku 2013, kedy vznikol tento fíčer, uplynulo 100.výročie založenia skautingu na Slovensku. Ani nepriazeň osudu a vládnuceho režimu nedokázala túto organizáciu zničiť. Aj keď skauting u nás niekoľko ráz zrušili, nakoniec sa členovia mládežníckeho hnutia vždy spojili a začali viesť mládež ďalej tak, ako kedysi. Potvrdzuje to Zora Václavová, bývalá vodkyňa dievčenského skautingu na Slovensku, Janka Pernecká, ktorá vedie oddiel vĺčat, náčelník slovenského skautingu Ľuboš Ondrušek a správca skautského domu v Banskej Štiavnici Martin Macharík. A že skauting nie sú iba bobríci, zdôrazňuje rozhlasový dokument Buď pripravený! Ide o autorský debut Pavla Náthera.

Od stredy pridávame rozhlasovú hru pre mládež z dielne Zuzany Križkovej Poviedka o chlapcovi a divej husi. Na pozadí zdanlivo jednoduchého až banálneho vzťahu chlapca k divej húske, odohráva sa príbeh o rôznych podobách lásky nielen človeka k zvieraťu, ale aj človeka k človeku. Citlivý pohľad do rodinného vzťahu v réžii Jany Strniskovej vám rozpovedia Peter Sklár, Michal Sklár, Linda Zemánková, Marián Slovák, Eva Matejková, Jozef Šimonovič a ďalší. Hra je z roku 2006.

Nasleduje rozhlasová miniatúra venovaná životu a dielu mnícha Cypriána z Červeného kláštora, ktorú uvádzame v cykle Galéria slávnych. Legendami opradený „lietajúci mních" sa vymykal kláštorným zvyklostiam. Našťastie, zostalo pár rukolapných dôkazov z jeho života. Storočia kolujú legendy, že si sám navrhol i skonštruoval lietajúci stroj, na ktorom vraj z vrchu Tri koruny zaletel až do Tatier za krásnou pastierkou. Vyznal sa v bylinkách i matematike. Viac vám porozpráva Ivan Laca. Program Jozefa Leikerta je z roku 2010.

Myšlienkové i umelecké jadro tvorby Jána Chalupku obsahuje jeho dramatická prvotina Kocúrkovo s podtitulom Len aby sme v hanbe nezostali. Autor sa v tejto satirickej fraške vysmieva odumierajúcemu svetu zemanov a opisuje rodiaci sa svet slovenskej inteligencie. Pojem „kocúrkovčina" sa stal výstižným pomenovaním pre malomestskú pýchu, obmedzenosť, rodinkárstvo, nezmyselné konanie, ale aj opičenie sa po cudzích vzoroch. Počúvajte od štvrtka vo forme rozhlasovej hry z roku 2001. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Peter Bzdúch, Mária Dacejová, Boris Farkaš, Zuzana Frenglová, Helena Geregová, Zdena Grúberová, Oldo Hlaváček, František Kovár, Ivan Krivosudský, Zuzana Kronerová a ďalší.

V piatok sa v cykle Dejiny.sk Peter Turčík a Róbert Kotian pozrú bližšie na Epidémie v minulosti. Ľudstvo sa stretáva s pandémiami rôznych infekčných chorôb v podstate neustále. Rôzne väčšie či menšie epidémie na jednej strane redukovali ľudskú populáciu a na strane druhej, tí čo infekciu prežili, získali väčšiu či menšiu imunitu. Boli tak lepšie pripravení na prípadné zopakovanie epidémie danej choroby. Hosťami v štúdiu budú archeológ a historik docent Michal Slivka z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a historik doktor Michal Duchoň z Archívu mesta Bratislavy. Relácia je z tohto roku.

Scenáristka Tereza Oľhová pochádza z Martina. Knižne debutovala tragikomickou mozaikou textov, ktoré napísala spolu S Martinou Sľúkovou - Inak sa mám fajn. Do cyklu Poézie mesta prispela minidrámou Duchovné cvičenie, inšpirovanou nápisom „Nechápala, potrpela, trpí stále, ľúbi stále," ktorý sa nachádza na stene pri železnici v Novom meste nad Váhom. V réžii Márie Danadovej účinkujú Alena Sušilová a Mária Samajová.

Keď prídu týždne otupné a zimné, keď v ženských izbách zaznie len hlas žien, kto si tú ľútosť, kto si ten tieň všimne? Žiaľ sa mnou vlečie, dlhý ako deň...." Na záver nášho týždňa si vo veršoch vychutnajte Staročínsku ženskú poéziu. V preklade Viery Prokšovej a Mariána Gálika účinkuje Zuzana Jurigová Kapráliková.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org., unsplash.com, Juraj Martiška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame