Na krídlach spánku

Na krídlach spánku

K snom sa mnohí z nás utiekajú aj počas dňa, nielen v nočnom spánku. 24 hodín denne bude táto téma na pretrase aj tento týždeň v Rádiu Litera. Hovorí sa, že sny sú pre život nesmierne dôležité, keď si všetky splníme, za čím potom ísť, o čom ešte snívať? Sny a predstavivosť nám dávajú nádej, že veci môžu byť aj inak, ako sú. Myslia si to aj autori, ktorých sme pre vás vybrali, v dielach, ktoré inšpirujú, prehlbujú či inak motivujú naše vlastné (pod)vedomie.

V cykle Čítanie na pokračovanie sme si pre vás v piatich častiach pripravili román Petra Holku Sen o sne. Autor sa v ňom pokúša predostrieť obraz súčasníka, päťdesiatnika, ktorého tvrdo poznamená strata dcéry. Útechou mu je poznávanie rozličných filozofií, osudov ľudí slávnych i tých jednoduchých z blízkeho okolia. Prichádza k poznaniu, že žiadna udalosť v našom živote nie je skutočná, a že všetko, čo sa deje, je iba ilúzia a klam. Preto sú Holkove príbehy utkané zo snového pradiva, sú z tohto sveta, no zároveň si žijú svoj život po živote. V réžii Jaroslava Riháka číta Vladimír Černý.

Do pondelkového programového bloku tiež pridávame dramatizáciu románu Fjodora Michajloviča Dostojevského Strýčkov sen. Autor ho napísal roku 1859, v čase svojho vyhnanstva na Sibíri. Príbeh sa rozvíja okolo hlavnej postavy Marije Alexandrovny Moskaľovej, ktorá chce za každú cenu vydať svoju dcéru Zinu. Román je satirickým komentárom k situácii ruskej spoločnosti druhej polovice 19. storočia. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Mária Kráľovičová, Zdena Studenková, Emil Horváth, Ctibor Filčík, Eva Krížiková, Eva Rysová, Jela Lukešová, Erika Bauerová, František Kovár a ďalší. Hra je z roku 1981.

Sen je jeden z najpozoruhodnejších javov nášho života. V Talmude sa hovorí: „Sen, ktorému nerozumieme, je ako list, čo sa neotvorí". Do sveta snov vás pozývame spoločne s Erichom Frommom - autorom knihy Sny a mýty, z ktorej sme vybrali úryvok O podstate snov. Číta Ján Haruštiak.

V utorok odľahčíme na humornú tému, nenechajte si ujsť pásmo z pera Romana Slaninu, ktorý sa úsmevne zamýšľa nad témou Sny alebo čo sa dnes snívalo. Program mal premiéru v apríli roku 2009, v obľúbenom banskobystrickom Sobotníku. Vo vtipných scénkach a dialógoch sa s autorom stretnú Boris Srník, Norbert Antalík a Stanislava Pázmányová.

Ťažisko literárnych aktivít prozaičky Eleny Chmelovej spočívala najmä v literatúre pre deti a mládež, s čím úzko súvisela aj jej rozsiahla zostavovateľská, upravovateľská a prekladateľská činnosť. Knižne vydala jedenásť titulov najmä folklórnych próz, ktoré sa stretli s priaznivým ohlasom aj v zahraničí. Zo svetovej literatúry voľne prerozprávala základné povesťové diela Zbojník Robin Hood či Kráľ Artuš a jeho družina. Z inonárodných predlôh pripravila rozprávkové knihy Tulenia princezná, Indiánske rozprávky, Synovia slnka, Dievčatko v mušli a ďalšie. My z jej tvorby vyberáme írsku rozprávku Jamie a spiaca krásavica zo zbierky Spiaca krásavica. Číta Mária Schlosserová.

Pre poetické duše pridávame verše. Do témy prispeje švédsky básnik Tomas Tranströmer titulom Seminár snov. V réžii Śtefana Korenčiho recituje Miroslav Trnavský.

Podľa poučky je hypnóza prejav ľudského vedomia, ktorý zahŕňa zúženie pozornosti a zvýšenú otvorenosť voči sugesciám. Aj o tom bude hraný dokument Spiaci prorok Edgar Cayce, z dielne autorky Eleny Antalovej. V réžii Martina Bendika účinkujú Michal Klučka, Miroslav Trnavský, Zuzana Kapráliková, Dáša Rúfusová a Štefan Bučko. Počúvajte od stredy.

Pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Františka Obžeru Bláznivý sen. Mladík Aladár Šikanovský, ktorý práve ukončil školu s červeným diplomom, má všetko ešte len pred sebou... Alebo skôr za sebou? V réžii autora účinkujú Pavol Mikulík, Zora Kolinská, Ivan Krivosudský, Eduard Bindas, Magda Paveleková, Peter Debnár, Anton Mrvečka, Július Paluš a ďalší.

Vo štvrtok dávame do pozornosti rozhlasovú hru pre mládež Ernesta Stredňanského Sny a nádeje. Je to príbeh o hľadaní šťastia v komunistickom systéme, ktorý by sa pokojne mohol stať aj v dnešných časoch. Veľké životné osudy sa totiž môžu odohrať aj „medzi dvoma pracovnými smenami". Stará nahrávka pochádza z roku 1960 a aj to je dôvod jej poškodenia, ktoré bolo žiaľ nezvratné. Chceme vás preto upozorniť, že istá sekvencia z pôvodného pásu chýba - nedala sa plnohodnotne zdigitalizovať. Napriek tomu sme sa rozhodli úryvok diela odvysielať, keďže ide o kus našej histórie, ukážku doby a je to možno posledná šanca vypočuť si ju. Ďakujeme vopred za zhovievavosť. Účinkujú Ján Klimo, Eduard Bindas,Hana Kostolanská, Karol Švantner, Štefan Dobrovodský, Erika Markovičová, Karol Strážnický, Peter Mikulík, Jela Lukešová, Elo Romančík a ďalší. Režijne naštudoval Jozef Dánai.

Najznámejší slovenský surrealista Albert Marenčin, básnik, prekladateľ a výtvarník sa vo svojich úvahách často venuje zdrojom imaginácie a tvorivosti. Vidí ich aj v snoch, ktoré ho opúšťajú. O analýzu problému sa pokúsil vo svojej úvahe Sen, legenda, mýtus. Intepretuje Jana Pilzová. Hneď potom nasleduje  miniromán Daniela Heviera Komu sa to snívalo? Prečíta vám ho Ivan Laca.

Spánok a sny... prelínajú sa s naším životom, potrebujeme ich viac, ako potravu. Či sú darom od Boha alebo niečím iným, bude pátrať vo svojom fíčri Spánok a sen, záhady života, redaktorka Gabriela Horečná. Počúvať ho môžete od piatku. Okrem autorky účinkujú Peter Kukumberg, Vlado Franc, Richard Klvač, Štefánia Vejchodská a Ján Hronec.

Po stopách sna sa následne vyberieme spolu s nemeckým spisovateľom Hermanom Hessem. Dve jeho poviedky Krásny sen a Sen o flaute vám prečíta Ján Kroner. Do slovenčiny ich preložila Hana Ferková. Poetickou bodkou snového týždňa budú verše Máše Haľamovej, ktoré uvádzame pod spoločným názvom Snívali sa mi ruky tvoje. Zarecituje vám ich Helena Geregová

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame