Leto s detektívkou, 1. časť

Leto s detektívkou, 1. časť

Je už nepísanou tradíciou začínať leto na Litere dobrou detektívkou a inak to nebude ani tentoraz. Príjemné zimomriavky snáď schladia horúčavu a tajuplná atmosféra podfarbí vaše vlastné prázdninové príbehy. Zahrajte sa na detektívov a nechajte sa pozvať do sveta desivého Alfreda Hitchcocka či tajupnej Agathy Christie. Porciu záhad si vychutnajte rovno počas dvoch týždňov. Ten prvý začína práve teraz.

Alfred Hitchcock, Moje najmilšie strašidlá - to je názov zbierky, ktorú isto pozná každý ozajstný nadšenec napätia. Výber z tých najlepších poviedok od rôznych autorov, ktorí, každý po svojom namiešali odvar krimi zápletky, strachu a neopakovateľnej atmosféry, na vás v piatich častiach čaká počas celého týždňa. Na pokračovanie si prečítame Z. B. Gilforda a jeho Zdesenie, G. Cullingforda Moja nepekná dáma, H. Slesara Výkrik zo strechy mrakodrapu, W. Sambrota Ostrov strachu a P. Mac Donalda v titule Naši operení priatelia. Každý deň na vás postupne čakajú jednotlivé dielka, ktoré číta Marián Geišberg.

Následne trochu odľahčíme už siedmou časou relácie Diktát na Devíne, kde bude spisovateľka a herečka Ingrid Hrubaničová opäť diktovať diktát spisovateľovi a básnikovi Jánovi Strasserovi. Jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová ako zvyčajne príjemne a odborne okomentuje jazykové a gramatické javy, ktoré sa v tomto diktáte vyskytnú. Relácia je z roku 2007.

Detektívny rozhlasový seriál podľa próz Ľuboša Juríka sa odohráva v uliciach medzivojnovej Bratislavy. Vášňou zvedavého a húževnatého novinára bulvárnych novín je zločin. Tipy na príbehy mu často dáva priamo polícia. S pomocou svojho priateľa, brilantného komisára vo výslužbe, dokáže prípady rozmotať aj tam, kde už sa páni zákona ocitli v slepej uličke. Prvá časť seriálu - Mimo tohto sveta - zavedie od pondelka poslucháčov k Dunaju, do bratislavských dokov a lodníckych krčiem. Druhá časť  - Tajomstvo starej dámy - potvrdí reportérovi Antonovi Zárubovi jeho teóriu, že zločin nie je iba záležitosťou tmavých uličiek a hrubých a primitívnych ľudí. Tú môžete počúvať o utorka. V réžii Michala Spišáka účinkujú Gregor Hološka, František Kovár, Alfréd Swan, Ján Gallovič, Barbora Chlebcová, Dušan Kaprálik, René Jankovič, Zuzana Kyzeková, Roman Ferienčík a ďalší. Seriál je z roku 2020.

Život a tvorba niektorých spisovateľov sa až nápadne ľahko stáva súčasťou legiend. Toto tvrdenie určite platí o E.A. Poeovi. Popri básnickej a poviedkovej tvorbe sa venoval aj oblasti literárnej kritiky a teórie. Nenechajte si ujsť úryvky z jeho štúdie Básnický princíp, v ktorej sa zamýšľa nad tromi kategóriami v poézii: Krásou, Pravdou a Morálnym vedomím. Od utorka číta Jaroslav Mottl.

Veronika Dianišková si zas pre vás pripravila čerstvé pásmo o živote a tvorbe kráľovnej detektívok. Vyberieme sa do rodiska Agathy Christie, nazrieme do jej života v mladosti i do jej autorskej kuchyne, stretneme sa s Herculom Poirotom a slečnou Marplovou a budeme ju sprevádzať dokonca aj na Blízky Východ. Život Agathy Christie bol totiž nemenej napínavý a zaujímavý, ako jej dielo. Texty bude čítať autorka spolu s Tomášom Bartoňkom. Uvádzame v rámci pravidelného cyklu S Literou. Počúvajte od stredy.

Následne si môžete vychutnať menej známu poviedku A. Christie s názvom Pacientka. Ošetrovateľské skúsenosti z vojenskej nemocnice a znalosť chemikálií autorka často využívala pri písaní, jej knihy sa vynikajúco čítajú aj vďaka dokonale rozpracovanej psychológii postáv. V našej hre sme svedkami polemiky okolo zdravotného stavu pacientky, ktorá len o vlások unikla smrti. Dokáže paralyzovaná žena určiť, kto zo zhromaždených príbuzných môže za jej stav? Účinkujú Peter Rúfus, Karol Machata, Táňa Kulíšková, Stano Dančiak, Ivan Romančík, Ida Rapaičová, František Kovár, Jana Strnisková a Viera Richterová. Hra je z roku 1993.

Od štvrtka myslíme aj na deti. Pridávame úplne novú rozprávkovú hru podľa knihy slovenskej autorky Tone Revajovej Rok Sivka ohniváka. Jej najnovšia knižka prináša príbeh malej Anny, ktorá sa v piatich rokoch sama naučila čítať a veľmi sa teší na školu. Odmietnu ju však zapísať, lebo šesť rokov má až v novembri. Dievčatko každý deň príde do školy a sadne si medzi prvákov... a zakaždým ho pošlú domov. Podarí sa malej Anne obmäkčiť srdce prísneho pána riaditeľa? V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Melánia Jakabovičová, Dominika Žiaranová, Dušan Cinkota, Zuzana Kyzeková, Katarína Križanová a ďalší.

Edgara Allana Poea svet pozná ako autora myslických príbehov a zakladateľa detektívneho či hororového žánru. Keď v roku 1845 uverejnil báseň Havran, doslova tým ohromil vtedajšiu verejnosť. Poe v tom čase zažil krátke obdobie slávy a mondénnych úspechov. Jeho alkoholové a drogové dlhy ho však skoro stačili uvrhnúť späť do zúfalej biedy. Hoci bol obdarovaný vysokou inteligenciou, bol tiež prehnane prudký a divoký; len tak sa v jeho hlave mohli zrodiť tie najkurióznejšie myšlienky, aké kedy prešli ľudskou mysľou. Sám Karol Machata vám opíše mysterióznu polnočnú návštevu havrana u psychicky zmučeného muža, ktorý stratil svoju lásku. Tieto verše bývajú považované za odraz duševného utrpenia, viny a pocitu bezvýchodiskovosti. Ako druhú uvedieme báseň Ulalume: „... k obzorom šli sme, čo sa v dial'ke tratia, no zrazu cestu prehradil nám hrob - tajomným písmom popísaný hrob. Vravel som:Sestra, pozri na tie vráta a prečítaj, čo ukrýva ten hrob? A ona odvetila: „Ulalume! - to je hrob tvojej mŕtvej Ulalume!"

Keď už sme pri poézii, pridávame verše Ewy Lipskej, poľskej predstaviteľky novej vlny, ktorej tvorba bola preložená do mnohých jazykov. My z jej básní vyberáme Spoveď muža, od ktorého žena odchádza ako leto a vracia sa ako leto. Recituje Judita Bilá.

Jerome David Salinger bol americký prozaik, na ktorého tvorbu sa bližšie pozrie Vladimír Hanuliak v programe Ars litera. Ústredným motívom väčšiny Salingerových diel sú problémy dospievania, dosah vojny alebo iných traumatických udalostí na psychiku mladých mužov. Salinger bol známy aj pre svoju samotársku povahu, od roku 1974 neposkytol žiadny rozhovor, neobjavoval sa na verejnosti a od roku 1965 nepublikoval žiadne ďalšie dielo. Relácia je z roku 2019.

Na záver nášho týždňa sa prekladateľka Dubravka Ugrešičová a Alica Kulihová vo svojej eseji z roku 2013 zamyslia na tému Majstri a amatéri. V réžii Patrika Orieška účinkuje Zuzana Kyzeková.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org, unsplash.com









































Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame